enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
13:08 Dünyanın korkulu rüyası: Gazap ve Hayalet sistemleri
12:07 “Terörsüz Türkiye” süreci…
00:59 Emine Erdoğan: Şeb-i Arus, sevgiyi merkeze alan bir irfan mirasıdır
00:57 Boraltan Köprüsü Faciası…Rus ordusundan kaçan 146 Azeri TÜRK’ünün katliamı…
00:55 Alexis Anne-Braun ile Sanat ve Mimarlıkta Anlamın İnşası Konferansı
00:53 İran’dan ABD’nin Venezuela kararına kınama
00:51 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hazreti Mevlana’nın 752. Vuslat Yıl Dönümü’ne ilişkin mesaj yayımladı…
00:50 Emekli Tümgeneral Armağan Kuloğlu : “Terörsüz Türkiye” Bahanesiyle Bölücülük
00:48 Yüzyılın Konut Projesi’nde başvurular bu hafta sona eriyor
00:48 Prof. Dr. Mühip Kanko, “Bu sadece Kocaeli’nin değil, tüm bölgenin su felaketidir”
00:42 Filistinli Hind Rajab’ın hikayesini anlatan “Hind Rajab’ın Sesi” filmi
00:35 ABD Başkanı Trump, Ukrayna-Rusya Savaşı’yla ilgili Avrupalı liderlerle kapsamlı görüşmeler yaptı…
00:32 Doğu Kudüs’ten Filistinli Gazeteci Duha Hmidan’ın haberleri!…
00:26 Bakan Murat Kurum, “553 milyon ağacın kesilmesini önledik”
00:25 Doğu Kudüs’ten Filistinli Gazeteci Huda Fadıl NAİM, Gazze’de yaşanları haber yaptı…
00:25 FETÖ’nün kamu yapılanmalarına operasyon
00:23 TBMM Başkanı Kurtulmuş, “Terörü ilanihaye Türkiye’nin gündeminden kaldıracağız”
00:11 “Uluslararası Naat-ı Şerif Yarışması”nda ödüller sahiplerini buldu
00:10 İngiltere’den “Rusya” mesajı: Gerekirse savaşmaya hazır olmalıyız
00:09 Bakan Kurum: Kira ve konut fiyatlarını dengeleyeceğiz
TÜMÜNÜ GÖSTER →

AB ülkeleri, Macaristan’ın dönem başkanlığının boykot edilmesinden endişeli

AB ülkeleri, Macaristan’ın dönem başkanlığının boykot edilmesinden endişeli
18 Temmuz 2024
17
A+
A-

Çoğu AB üyesi ülke, Avrupa Komisyonu’nun Macaristan’ın dönem başkanlığını boykot etme kararı karşısında hayal kırıklıklarını dile getirerek, birliğin yürütme organının ‘tarafsız’ kalması gerektiğini vurguladı.

Avrupa Komisyonu’nun Macaristan’ın dönem başkanlığını boykot etme kararından bazı Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin şikayetçi olduğu belirtildi.

Euronews’e konuşan ve adının açıklanmasını istemeyen bir diplomatik kaynak, üst düzey AB diplomatları arasındaki görüş alışverişinde, AB yürütme organının söz konusu kararının, Konsey’in çalışmalarını olumsuz etkileyebileceğini ve Avrupa Parlamentosu (AP) üyelerini memnun etmeye yönelik siyasi bir girişim olarak nitelendirildiğini söyledi.

Yetkili, “Bu, eninde sonunda Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın kendisine fayda sağlayabilecek bir seçim hamlesi,” dedi.

Ursula von der Leyen başkanlığındaki Avrupa Komisyonu, Macaristan Başbakanı Orban’ın geçtiğimiz hafta Moskova ve Pekin’e yaptığı ve bloğun siyasi birliğine yönelik bir “hakaret” olarak görülen tartışmalı “barış misyonu” adlı ziyaretlerine tepki olarak Macaristan’ın altı aylık AB Konseyi başkanlığını boykot etme kararı aldı.

Yapılan açıklamada, Komisyon üyelerinin gayri resmi konsey toplantılarına gönderilmeyeceği ve Komisyon’un her yeni AB Konseyi dönem başkanlığını devralan ülkeye yaptığı ziyaretlerin, bu dönemde Budapeşte’ye yapılmayacağı belirtildi.

Komisyon kararını bir boykottan ziyade “sembolik bir hamle” olarak tanımladı.

Yine de bu, üye devletler ile Komisyon arasında gelecekteki siyasi ilişkileri engelleyebilecek eşi benzeri görülmemiş bir hamle olarak değerlendiriliyor.

İkinci bir diplomatik kaynak, Avrupa Komisyon’un planıyla ilgili olarak kendilerini bilgilendirmesinin ardından geçtiğimiz hafta yapılan bir toplantıda üye devletlerin çoğunun hayal kırıklıklarını dile getirdiklerini ve birliğin yürütme organının “tarafsız” kalması gerektiğini vurguladıklarını söyledi.

Bazı AB ülkelerinden gelen tepkiler sorulduğunda ise bir Avrupa Komisyon sözcüsü “üye devletlerin görüşlerini ifade ettiklerini ve bu görüşlerin çoğunun Komisyon’un kararıyla uyumlu olduğunu” söyledi.

Macaristan ise konuyla ilgili yorum yapmayı reddetti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.