enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:37 Koridorun Sahipleri: Trump Rotası ile Kim Kazandı?
00:15 Ulaştırma ve Altyapı Bakan Uraloğlu, TÜRASAŞ tarafından Sivas’ta üretilen “Askeri Tank Taşıma Vagonu Teslim Töreni”nde konuştu…
00:15 Macron’un Eylül’deki BM Genel Kurulunda Filistin’i tanıyacağını açıklaması Trump’ın küçümsediği gibi “ağırlığı olmayan bir söz” …
00:14 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Terörsüz Türkiye sürecimizle inşallah bunu yeni bir safhaya taşıyoruz”
00:01 Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi (UTDSBK), Bosna Hersek’te Düzenlenecek
23:11 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ‘İnsanlığın Vicdanı Gazze’de Sınanıyor’ makalesi
22:32 Memurun toplu sözleşme görüşmeleri sürüyor
21:57 Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, iki lider arasındaki temasların toplamda en az 6–7 saat sürebileceğini açıkladı.
21:28 Gazeteci Napolitano, Putin-Trump görüşmesini değerlendirdi: ‘Putin üstün konumda’
19:11 AK Parti Kongre Merkezi’nden, partinin 24. Kuruluş Yıl Dönümü Programı’ndan notlar!
14:47 Amerikan Kamuoyu İsrail Aleyhine Dönüyor
14:32 Siyasette çekme ve itme faktörleri
14:06 Rant baskısı istifa getirdi!
13:42 Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney gözaltına alındı
00:48 Emine Erdoğan: Türkiye-Gürcistan dostluğunun daha da güçlenmesini diliyorum
00:47 Çukuova Uluslararası Havalimanı ilk yılında 5 milyonu aştı!
00:44 Karar yazarı İbrahim Kahveci: Maaşların 3’te 1’i TÜİK verileri neticesinde yok edilmiştir.
00:35 Dışişleri Bakanı Fidan, “Suriye’de YPG’nin kurnazlıklarını görmüyor değiliz”…
00:29 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Belediyeler rüşvetçi çetelerden kurtulacak
00:26 Muğla Sıtkı Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden (MSKÜ) Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, İzmir’de 1 milyon kişinin susuzluk riski altında olduğunu açıkladı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Trump’a saldırı, ABD’de tehdit seviyesinin yıllar içinde yükselmesinin ardından geldi

Trump’a saldırı, ABD’de tehdit seviyesinin yıllar içinde yükselmesinin ardından geldi
15 Temmuz 2024
55
A+
A-

Bir kampanya mitingi sırasında ABD Eski Başkanı Donald Trump’a yönelik olası bir suikast girişimi, ulusal güvenlik yetkililerini üç yıldan uzun bir süredir diken üstünde tutan ve zaten endişe verici olan tehdit atmosferine yeniden dikkatleri çekmiş oldu.

Siyasi şiddet olasılığı, ABD İç Güvenlik Bakanlığı için 2021 yılı VOA - TGRT Haber 25 OcakOcak ayından bu yana önemli bir endişe kaynağı. Bakanlık, 6 Ocak 2021 günü ABD Kongre Binası’na yapılan saldırıdan cesaret alan aşırılık yanlılarının hareketlenebileceği endişesini taşıyordu.

Eylül ayında yapılan en son İç Güvenlik Bakanlığı değerlendirmesinde, olası bir saldırıya karşı “yüksek risk” uyarısında bulunulmuş ve “yalnız saldırganlar ya da küçük grup saldırıları” işaret edilmişti.

Bakanlık, ayrıca 2024 seçimlerinin hedefte olabileceği ve saldırıların “hükümet yetkilileri, seçmenler, sandıklar, kampanya etkinlikleri, siyasi parti ofisleri dahil olmak üzere seçimle ilgili personel ve altyapıya” yönelik olabileceği uyarısında bulunmuştu.

Küresel istihbarat şirketi Soufan Group’un araştırma direktörü Colin Clarke, VOA’ya yaptığı açıklamada bu tür bir saldırının sürpriz olmadığını söyledi.

“Siyasi yelpazenin her iki tarafında da gerilim artıyor ve aşırılık yanlıları kök salmış durumda” diyen Clarke, Trump’ı hedef alan silahlı saldırının önümüzdeki gün ve haftaları daha tehlikeli hale getirebileceği uyarısında bulundu.

6 Ocak ayaklanması 2024 Başkanlık seçimlerinde önemli rol oynayacak

FBI Direktörü Christopher Wray de, Haziran ayında Kongre üyelerine, tehdit atmosferinin endişe verici olmaya devam ettiğini söylemişti.

Wray konuşmasında, “İç terör tehdidinin süregeldiğini ve önemli olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Ayrıca Rusya ve İran’ın ABD’de sosyal medyayı ‘zehirleme’ ve gerilimi tırmandırma girişimlerinin devam ettiği konusunda da defalarca uyarılar yapıldı.

ABD Ulusal İstihbarat Direktörlüğü tarafından 9 Temmuz günü yayınlanan bir değerlendirmede Moskova, Kasım ayındaki başkanlık seçimleri öncesinde “iç bölünmeleri arttırmaya” çalışmakla suçlandı.

Ayrıca ABD İstihbaratı, Tahran’ı, “kaos ajanı” olarak hareket etmekle, “toplumsal bölünmeleri körüklemek ve ABD’nin demokratik kurumlarına olan güveni sarsmayı” istemekle suçladı.

Bu faktörlerin 13 Temmuz günü Trump mitinginde yaşanan silahlı saldırıda rol oynayıp oynamadığı ve nasıl rol oynadığı hala araştırılıyor, ancak bazı uzmanlar öfkenin eyleme dönüşmesinin muhtemelen sadece bir zaman meselesi olduğunu söylüyor.

Clarke, “Ne olduğu hakkında bilmediğimiz çok şey var, bu yüzden spekülasyondan başka bir şey yok” dedi.

Clarke, “Benim asıl endişem, bu olayın bir şiddet sarmalına yol açması” derken, seçim döneminin geri kalanına damgasını vurmasından da endişe ediyor.

Jeff Seldin - National Security Correspondent - Voice of America | LinkedIn

Gazeteci* Jeff SELDİN, VOA

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.