enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:55 “Her yerde Türkiye var!”
00:42 İçişleri Bakanı Yerlikaya, “Siber suç operasyonlarında 539 şüpheli yakalandı”
00:38
00:32 Kasım ayında temettü verecek 10 şirket
00:28 Bakü, Gazze’ye askeri birlik gönderilmesi için BM kararını bekliyor
00:24 TBMM Başkanı Kurtulmuş, Adıyaman Üniversitesi’nin 2025-2026 Akademik Yılı Açılış Töreni’ndeki konuştu…
00:23 Türkiye sadece platform değil ‘konsept’ de ihraç ediyor
00:23 ABD’nin toplam kamu borcu, 22 Ekim itibarıyla 38 trilyon doları aşarak rekor seviyeye ulaştı.
00:21 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İstanbul’da Gazze konulu toplantıya ev sahipliği yaptı.
00:06 Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde 2001’de kurulan AK Parti, 3 Kasım 2002 seçimlerini kazanarak geldiği iktidarda 23 yılı geride bıraktı.
00:06 AK Parti Sözcüsü Çelik: 3 Kasım tarihi bir dönemin açıldığı siyasi bir milattır
00:04 Ekim ayı enflasyon rakamları açıklandı
00:01 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye’ye özel bir destek programını başlatıyoruz
17:55 Yargımızın Bağımsızlığı ve Tarafsızlığı Sorunu
07:50 Türk Halk Müziği sanatçısı Mahsun Kırmızıgül Moskova’yı büyüledi
00:47 Almanya, Türkiye’yi “stratejik ortak” olarak görüyor…
00:38 Fatih Sultan Mehmet’in Macar Orban’a döktürdüğü Şahi topu, dünya tarihinde bir devrin kapanışını simgeler.
00:25 İstanbul Ticaret Odası (İTO), Ekimde fiyatı en çok artan ve azalan ürünleri açıkladı…
00:23 TBMM Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine devam edecek…
00:21 Terörsüz Türkiye’de Gelinen Süreç ve Sonrası
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Merkez sağın AP seçimlerini kazanması von der Leyen’in koltuğunu koruması için yeterli mi?

Merkez sağın AP seçimlerini kazanması von der Leyen’in koltuğunu koruması için yeterli mi?
11 Haziran 2024
38
A+
A-

Avrupa Birliği (AB) yanlısı partilerin Avrupa Parlamentosu’nda (AP) hala önemli bir çoğunluğa sahip olma ihtimali var, ancak bu Avrupa Komisyonu’na yeniden başkan olma umudu taşıyan Ursula von der Leyen’in önünün açık olduğu anlamına gelmiyor.

UHA Haber’in Avrupa Temsilcisi Gazeteci Tuba Nur TÜRKELİ’n EuroNews’ten aktardığı haberinde, Pazar günü akşam saatlerinde sandıkların kapanmasının ardından açıklanan veriler, dört merkez partiden oluşan kilit koalisyonun toplam 462 milletvekili çıkarabileceğini gösteriyor.

Bu da önümüzdeki beş yıl boyunca AB yasalarını müzakere edecek olan yasama organının yüzde 64’ün üzerinde önemli bir çoğunluğunu temsil ediyor.

Ancak yakın zamanda, AP üyelerinin Avrupa Komisyonu’nun başına geçecek adayları onaylaması gerekeceğinden büyük bir sınav yaşanabilir. Avrupa Komisyonu başkanlığı adayları arasında bulunan von der Leyen en olası seçenek gibi duruyor.

AP’de resmi koalisyon anlaşmaları bulunmasa da von der Leyen, 2019’daki seçimleri kazanmasından bu yana Yeşiller, Liberaller ve Sosyalistlerin yanı sıra kendi merkez sağ Avrupa Halk Partisi’nden (EPP) milletvekillerine de güveniyor.

2019 seçimlerinden sonra sonra milletvekillerinin gizli oylamasında rakibi Jean-Claude Juncker’i yedi oy fark ile geçerek toplam 383 oy ile Avrupa Komisyonu başkanı seçilmişti.

Pazar günkü seçimlerde Yeşiller ve Liberallerin 20’şer milletvekili kaybetmesiyle birlikte, von der Leyen’in kazanma ihtimali düşebilir.

Fakat hala iyimser olması için nedenler mevcut.

Bunlardan biri, son verilere göre meclisin dörtte birinden fazlasına sahip olabilecek olan EPP’nin güçlü bir performans göstermesi ve hatta ittifaka katılanların artması.

2019’da alınan kötü sonuç kısmen, milletvekillerinin herhangi bir siyasi gruptan destek istememiş olmasına duydukları öfkeden kaynaklanmış olabilir. Fakat bu seçimlerde EPP lideri seçim kampanyasına katılarak farklı bir strateji izledi.

Hatta Giorgia Meloni’nin İtalya’nın Kardeşleri (FdI) partisini yanına çekme girişimleri soldan aldığı desteği de azaltabilir.

Seçim aritmetiğinin netleşmesinin ardından önümüzdeki haftalarda tüm gözler Brüksel ve Strazburg’da olacak. Aynı zamanda von der Leyen’in bir sonraki büyük engelini geçip geçemeyeceğini de izleyeceğiz.

Almanya'daki seçimler Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ'ne emanet - (UHA) Uluslararası Haber Ajansı

Gazeteci* Tuba Nur TÜRKELİ, UHA Haber

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.