enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:58 Trendyol Süper Lig’in 10. haftasında Trabzonspor sahasında karşılaştığı Eyüpspor’u 2-0 mağlup eden karşılaşmayı spor yazarları kaleme aldı…
00:45 Türk Devletleri Teşkilatı yeni üye devletleri kabul edecek mi?
00:44 BakanTunç, “Çocukların korunması, çocuk istismarının önlenmesi, insan ve uyuşturucu ticareti gibi suçlarda iki ülke arasında işbirliği yapılmalı”
00:09 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş,”Dijital bağımlılıkla mücadelede farkındalık oluşturuyoruz”
00:04 Trendyol Süper Lig’in 10. haftasında Trabzonspor, Teknik Direktörü Fatih Tekke 90 dakikayı değerlendirdi…
00:04 Türkiye ve Orta Doğu’da Su Güvenliği: Fırat-Dicle’den Nil Havzası’na Uzanan Rekabetin Akdeniz Politikalarına Etkisi
10:53 Spor basınının tanınmış isimlerinden gazeteci yazar Faik Çetiner, yaşamını yitirdi.
00:26 Macaristan Başbakanı Viktor Orban, “Avrupa Birliği bugün en stratejik ortak olarak TDT ve Orta Asya’yı almalı”.
22:26 Başkan Büyükakın, Kocaelispor’u tebrik etti; “Muhteşem bir oyun, harika bir galibiyet!”
00:57 Uygun koşullarda yapılması önemli
00:48 Türkiye’de her 100 bin kadından 43’ü meme kanseri tanısı alıyor…
00:46 Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BM Genel Kurulu Konuşması: Bir Küresel Adalet Manifestosu
00:39 Kazakistan’da Türk Yönetmen Cenk İZGÖREN’in, Uzun Metrajlı filmi “Rayların Ötesinde” dereceye girdi…
00:33 Yorum: Türkiye-Ermenistan Normalleşme Süreci ve İstanbul Ermeni Patrikhanesi
00:32 Erdoğan, özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Gazze’nin yeniden inşa sürecinde “laf değil icraat zamanı” vurgusuyla İslam dünyasına çağrıda bulundu…
00:31 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İstanbul’u BM Merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz
00:25 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’den “YILDIRIM-2025 Seferberlik Tatbikatına” büyük bir destek…
00:22 Televizyon kanalı TELE1’in sahibi olan ABC Radyo Televizyon ve Dijital Yayıncılık AŞ TMSF’ye devredildi…
00:21 (UİB) Koordinatör Başkanı Çelik, “Otomotiv endüstrisinde tarihinde en yüksek ihracat rakamına ulaşıldı”
00:21 CHP’nin kurultay davasında ret kararı çıktı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

WP: Şifa Hastanesi’nden tünellere çıkan bir yol olduğuna dair hiçbir kanıt yok

WP: Şifa Hastanesi’nden tünellere çıkan bir yol olduğuna dair hiçbir kanıt yok
22 Aralık 2023
37
A+
A-

* Amerikan Washington Post gazetesi Gazze’nin en büyük hastanesi olan Şifa Hastanesi’ne İsrail ordusunun saldırılarını araştırdı.

* İsrail ordusu hastaneye saldırma bahanesi olarak Kassam Tugayları’nın tünellerinin bulunduğunu iddia etmişti.

* Washington Post çarpıcı bir analizle bu iddiaların asılsız olduğunu ortaya çıkardı.

UHA / İnternational News Agency

Türk bayrağı ve Atatürk siluetiUHA Haber’in Washington Post, TRT Haberine göre, İsrail ordusu, 7 Ekim’den bu yana Gazze’ye düzenlediği saldırılarda yaralı ve hastaların yanı sıra yerinden edilmiş binlerce Filistinlinin de sığındığı hastaneleri hedef almaya devam ediyor.

İsrail, hastaneleri bombalayarak kullanılamaz hale getirmesiyle ilgili bazı iddialar ortaya atarak kendini aklamaya çalıştı. Ortaya attığı iddiaları Amerikan Washington Post gazetesi incelemeye başladı.

Ortaya atılan iddialar, İsrail Savunma Kuvvetleri sözcüsü Daniel Hagari 27 Ekim’deki brifingde konuyu dile getirmişti. Hagari, beş hastane binasının doğrudan Hamas faaliyetleriyle ilgili olduğu; binaların askerler tarafından roket saldırılarını yönlendirmek ve askerleri komuta etmek için kullanılan yer altı tünellerinin üzerinde yer aldığı ve tünellere hastane koğuşlarının içinden erişilebilmesi için olduğunu ve bu iddiaların somut kanıtlarla da desteklendiğini söylemişti.

Washington Post; açık kaynaklı görseller, uydu görüntüleri ve kamuoyuna açıklanan tüm İsrail ordu materyalleri üzerinde yaptığı analizlerin sonucunu açıkladı.

Buna göre İsrail hükümeti tarafından sunulan deliller, Hamas’ın hastaneyi bir komuta ve kontrol merkezi olarak kullandığını göstermekte yetersiz kalıyor.

WP analizi şunları gösteriyor:

-İsrail birlikleri tarafından keşfedilen tünel ağına bağlı odalarda Hamas’ın askeri kullanımına ilişkin herhangi bir doğrudan kanıt görülmedi.

-Hagari’nin tespit ettiği beş hastane binasından hiçbirinin tünel ağına bağlı olmadığı görüldü.

-Tünellere hastane koğuşlarının içinden girilebileceğine dair hiçbir kanıt yok

ABD’nin desteği

İsrail birliklerinin hastaneye girmesinden saatler önce Biden yönetimi, İsrail’in iddialarını desteklediğini iddia ettiği ABD istihbarat değerlendirmelerinin gizliliğini kaldırdı.

Baskın sonrasında İsrailli ve ABD’li yetkililer ilk açıklamalarının arkasında durdular.

WP’a açıklama yapan Biden yönetimi yetkilisi “Hamas’ın hastaneyi komuta ve kontrol noktası olarak kullandığına dair istihbarata kesinlikle güveniyoruz. Hamas, İsrail içeri girmeden kısa bir süre öncesine kadar rehineleri hastane yerleşkesinde tutuyordu” dedi. Ancak ABD hükümeti gizliliği kaldırılan hiçbir materyali kamuya açıklamadı ve yetkili bu değerlendirmenin dayandığı istihbaratı paylaşmadı.

WP bu durumu şu sözlerle analiz etti: Yüzlerce ölmekte olan hastayı ve binlerce yerinden edilmiş insanı barındıran bir yerleşkenin ABD’li bir müttefik tarafından hedef alınmasının son yıllarda eşi benzeri yok.

Sahipsiz (!) silahlar

İsrail güçlerinin Şifa Hastanesi’ne girmesinden yaklaşık 24 saat sonra İsrail ordusu radyoloji ünitesinde içinde kalaşnikof tarzı bir tüfek ve bir şarjör bulunan çantaya ilişkin görüntü yayınlandı. Aynı günün ilerleyen saatlerinde İsrail ordusu, hastanede yaklaşık 12 kalaşnikof tarzı tüfek, mühimmat, birkaç el bombası ve kurşun geçirmez yelek bulunduğunu iddia etti. Ancak Washington Post, silahların kime ait olduğunu veya radyoloji birimine nasıl geldiklerini bağımsız olarak doğrulayamadı.

O günden bu yana geçen haftalarda, Gazze’deki diğer hastaneler, Şifa’da yaşananlara benzer şekilde saldırıya uğradı. Bu, saldırılar savaşta bir dönüm noktası değil, aynı zamanda İsrail’in savaş yasalarına bağlılığı konusunda hayati bir örnek haline getirdi.

İsrail ordusu, hastaneye saldırısıyla ilgili elde edilen askeri avantaj olup olmadığı hakkında yorumda bulunmadı.

WP’un uzmanlarla yaptığı çeşitli tartışmalar sonucu ulaştığı sonuç, hastaneye baskın sonrasında İsrail güçleri tarafından ortaya çıkarılan yer altı tünelinin, hastanenin altında olsa da savaş sırasında orada bir komuta merkezinin faaliyet gösterdiğini kanıtlamayacağı oldu.

WP, Şifa’nın altındaki tünelin haritasını çıkarmak için İsrail ordusundan gelen görsel kanıtları analiz etti ve bunu ordunun orijinal iddialarıyla karşılaştırdı.

Analizler soncunda ordu tarafından vurgulanan beş binadan hiçbiri tünellere bağlanmıyordu ve Hagari’nin iddia ettiği gibi tünellere hastane koğuşlarından erişilebileceğini gösteren hiçbir kanıt bulunmadı.

Ameliyathane binasının altındaki bir bölümde iki küçük banyo, bir lavabo ve iki boş oda tünelle birleşiyor ve Hagari, odaların ve tünelin elektriğini, suyunu ve klimasını Şifa’dan aldığını söylemişti. Hagari, elektrik kablolarını kanıt olarak göstererek bir odanın “operasyon odası” olduğunu da eklemişti.

İncelemeler sonucunda, beyaz kiremitli odalarda komuta ve kontrol amaçlı ya da başka amaçlarla kullanıldığına dair herhangi bir kanıt görünmüyordu. Çöp, yiyecek kapları, giysiler veya diğer kişisel eşyalar da dahil olmak üzere yakın zamanda yerleşime dair hiçbir iz bulunamadı.

Hamas, 18 Kasım’da yaptığı açıklamada, El Şifa’yı kullandığı yönündeki iddiaları “bariz yalan kampanyasının” parçası olarak nitelendirdi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.