enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:46 TUDPAM’dan Orta Doğu’ya Derinlikli Bakış: Dış Bakış Dergisi Haziran 2025 Sayısı Yayımlandı
00:48 ‘Terörsüz Türkiye’ hedefinde sahada ilk somut adım atıldı. Irak’ın Süleymaniye kentinde Terör örgütü PKK’ya bağlı ilk grup silah bıraktı
00:48 Hafta içi yaşanan Ankara Gündemi!
00:44 Leman dergisinin yazı işleri müdürü Aslan Özdemir, yurt dışından Türkiye’ye girişinde İstanbul Havalimanı’nda gözaltına alındı.
00:36 İletişim Başkanı Burhanettin Duran, “Türkiye, terörsüz yarınlarda daha güçlü olacak”
00:25 TBMM Başkanvekili ve DEM Parti Van Milletvekili Buldan’dan, terör örgütü PKK’yla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etti…
00:11 “Katilin Yol Haritası Değil, Milletin İradesi Geçerlidir!”
00:09 Adalet Bakanı Tunç, terör örgütü PKK’ya ilişkin, “Silah bırakma sürecinin izlenmesiyle ilgili devletin kurumları konuyu hassasiyetle takip ediyor.”
00:08 Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Bahçeli ile telefonda “Terörsüz Türkiye” sürecini görüştü
00:03 Özgür Özel kimin tetikçiliğini yapıyor?
10:29 Hollanda tarihinde bir ilk: Cengiz SAHAN, Hollanda Kraliyet Hava Kuvvetleri Başkomutanlık koltuğuna oturdu 
00:57 CHP’li belediyelere soruşturma: Böcek ve Karalar’dan sonra Tutdere de görevden uzaklaştırıldı
00:45 BM raporu: Türkiye’nin yüzde 88’i çölleşme riskiyle karşı karşıya
00:27 Türkiye, HTŞ’yi ‘terör örgütleri’ listesinden ne zaman çıkarabilir?
00:22 Bakan Kurum, Roma’da düzenlenen “2025-Ukrayna iyileştirme konferansı”na katıldı
00:13 ‘Gazze’de soykırım yapılıyor’ diyen BM raportörüne ABD’den yaptırım
00:07 Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı görevini Fahrettin Altun’dan devralan Burhanettin Duran, görevi kendisine layık gören Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarını sundu.
23:10 Kartalkaya davasında otel sahibi Halit Ergül ifade verdi: ‘300 personelden birinin hatasını hepimiz çekiyoruz’.
11:24 İletişim Başkanlığı’na Dışişleri Bakan Yardımcısı Burhanettin Duran atandı
11:05 CHP’li belediyeleri saran yolsuzluk ağı tek tek gün yüzüne çıkarken, Bayrampaşa Belediyesi’nden de 2 istifa geldi…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Arnavutluk’un Bağımsızlık Yolculuğu ve Küresel Sahnedeki Rolü

Arnavutluk’un Bağımsızlık Yolculuğu ve Küresel Sahnedeki Rolü
29 Kasım 2023
43
A+
A-

TÜRKSAM Avrupa, Asya ve Türk Dünyası Araştırmaları Merkezi Araştırma Asistanı Cem VURAL, “Arnavutluk’un Bağımsızlık Yolculuğu ve Küresel Sahnedeki Rolü” başlıklı bir yazı kaleme aldı.

UHA / Europe İnternational News Agency

Cemre Vural

Bugün Arnavutluk Bağımsızlık Bildirgesi’nin ( Shpallja e Pavarësisë) yayınlanmasının 111.  yıl dönümü. Arnavutluk’un bağımsızlığı ile sonuçlanan bu tarihsel süreci anlamak bölgedeki mevcut siyasi dengeleri anlamak açısında da oldukça mühimdir. 15- 28 Kasım 1912 tarihleri arasında İsmail Kemal Bey’in başkanlığında Avlonya’da 83 delegenin katıldığı meclis görüşmeleri sonucunda  28 Kasım 1912 tarihinde Arnavutluk, bağımsızlığını ilan ettiğini ve geçici bir hükümet kurulduğunu bütün dünya kamuoyuna duyurmuştur. Bildirge metinini Arnavutça ve Osmanlı Türkçesi ile yazılıp yayınlanmıştır.

Hem Arnavutluk’un bağımsızlığına giden süreçteki entelektüel düşünce mirasını anlamak açısından hem de Osmanlı son dönem aydın profilini anlamak açısından sürecin kilit isimi olan İsmail Kemal Bey’i incelemek bizlere önemli ip uçları sunacaktır. İsmail Kemal Bey, Avlonya’da varklı Tosk[1] bir ailenin çocuğu olarak hayata gözlerini açmıştır. Erken yaşlarından itibaren dillere karşı ilgi duymaya başlamış ve eğitim hayatının ilk dönemlerini bu merakı yönlendirmiştir.

Yanya’daki Zosimea Okulu’nda aldığı eğitimle Fransızca, Yunanca, İtalyanca ve Osmanlıca Türkçesi alanında uzmanlaşmıştır. Buradaki eğitimini tamamladıktan sonra İstanbul’a gelerek burada Hukuk eğitimi almıştır. Ardından Osmanlı siyasetinde özellikle Meşrutiyet döneminde önemli ve ünlü bir devlet adamı olarak tanınmaya başlamıştır. 1865 yılında Paris Sefareti ataşeliğiyle Avrupa’ya giden İsmail kemal Bey daha sonra Rusçuk mutasarrıfı olmuştur.

Son olarak Trablusgarp valiliğine atanan İsmail Kemal Bey, bu dönemde İngiltere ile yakın diplomatik ilişkiler kurmayı başarmıştır. Ancak 1900 yılına gelindiğinde İsmail Kemal Bey’in gizemli bir şekilde üç çocuğuyla birlikte Avrupa’ya gittiği ve bahsi geçen yılda Jön Türk hareketinde etkin rol oynadığı bilinmektedir.

1902 Şubatı’na gelindiğinde Jön Türkler Paris’te Sultan’ı devirmek için toplandıklarında birçok Arnavut da İsmail Kemal Bey önderliğinde Jön Türkler’e katılmıştır. Bu süreçten sonra Osmanlı siyasetinde inzivaya çekilmek zorunda kalan İsmail Kemal Bey, 28 Kasım 1912 tarihinde Arnavutluk’un bağımsızlığı ile sonuçlanan bildirinin yayınlamasına kadar siyasi arenada görünür olmamayı tercih etmiştir.

Arnavutluk’un bağımsızlığına giden süreci ve bağımsızlığını kazanmasında önemli rol oynayan İsmail Kemal Bey’in hayatını mercek altına aldıktan sonra Arnavutluk’un güncel bölge siyaseti üzerindeki etkisini tartışmaya açmak Arnavutluk’un hem Balkanlardaki etkisini hem de dünya siyasi hayatında nerede konumlandığını tespit edebilmek açısından oldukça faydalı olacaktır.

Arnavutluk dış politikasında 2000’li yılların başından itibaren Avrupa Birliği’ne girmek önemli ve öncelikli bir mesele olarak gözetilmektedir. Bunun yanı sıra 2009 yılından bu yana NATO üyesi olan Arnavutluk’un ABD ile yakın diplomatik ilişkiler kurduğu bilinmektedir.  Arnavutluk ve ABD arasındaki dostane diplomatik ilişkiler Kosova’nın 17 Şubat 2008 tarihinde NATO desteğini alarak bağımsızlığını ilan ettiği süreçte güçlenmiştir. Bu durum, ABD’nin, Balkanlarda Rusya’nın etki alanını azaltmak istemesiyle doğru orantılı bir politika olarak görülebilir.

Arnavutluk dış politikası aynı zamanda küresel arenada Arnavutluk’un etkin bir aktör olarak rol oynaması için ciddi çabalar içermektedir. Arnavutluk’un, Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası platformlarda barış, güvenlik ve insan hakları gibi temel konularda zaman geçtikçe daha aktif bir roller oynadığını buradan hareketle ilerleyen süreçte de oynayacağını söylemek mümkündür. Ayrıca son dönemlerde Arnavutluk, diasporasının bulunduğu bölgelerde de etkili diplomasi yürüterek ekonomik iş birliği ve kültürel alışverişe odaklanmaktadır.

Sonuç olarak Arnavutluk’un bağımsızlığını kazanmasından bu yana geçen 111 yılda şekillenen dış politikası ile ilgili şunları söylemek mümkündür. Arnavutluk diplomasisi, uluslararası normlara saygı gösterme, demokrasiyi güçlendirme ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine katkıda bulunma çabalarını kapsayan kapsamlı bir perspektife dayanmaktadır. Bu bağlamda, Arnavutluk, bölgesel ve küresel düzeyde barış, güvenlik ve işbirliği için çeşitli platformlarda diğer ülkelerle birlikte çalışmaktadır.


[1] Arnavutluk’ta bulunan Shkumbin Nehri’nin güneyinde kalan Arnavutlara Tosk, kuzeyinde kalan Arnavutlara Gega denmektedir.

***

1998 Ankara doğumludur. Lisans eğitimini 2015-2020 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Tarih bölümünde şeref öğrencisi olarak tamamlamıştır. Aynı üniversitede 2018 yılında Sosyoloji bölümünde çift andal programına başlamış ve 2021 yılında şeref öğrencisi olarak mezun olmuştur. 2022 yılında Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü’nde yüksek lisansa başlayarak siyaset sosyolojisi alanındaki çalışmalarına devam etmektedir.  16 Ekim 2023 tarihi itibariyle TÜRKSAM’da Araştırmacı Asistan olarak çalışmalarını yürütmektedir.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.