enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:57 Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca (TOKİ) yapılan Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi’nin açılışı,
00:56 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “TRT’miz sorumlu yayıncılığın zeminini büyütüyor”
00:48 İstanbul’da, Afganistan ile Pakistan arasında Türkiye ve Katar’ın ara buluculuğuyla, ateşkese devam kararı alındı…
00:45 (TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı, DW ve Euronews abonesi
00:29 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Şimdiden su konusunda çok ciddi tedbirler düşünmek zorundayız”.
00:28 Bolu’daki otel yangını davasında karar açıklandı
00:27 Merkez Bankası Papara’nın faaliyet iznini iptal etti
00:26 İletişim Başkanı Burhanettin Duran, İsrail’in uyguladığı soykırıma karşı dünyanın sessiz kalmasını eleştirdi…
00:21 Türkiye’nin yerli ve milli otomobil hayalini gerçekleştiren Togg, Avrupa’da ilk teslimatlarına başladı…
00:20 TRT Genel Müdürü Sobacı: Türkiye, denklemleri değiştiren bir aktör oldu
00:16 Yurt genelinde sıcaklıklar artacak
00:16 112 Acil Çağrı Merkezlerine 10 Ekim 2024-10 Ekim 2025 tarihleri arasında 96 milyon 919 bin 400 başvuru yapıldı…
00:13 PFDK’dan 149 hakeme “bahis oynama” gerekçesiyle men cezası
00:07 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında, gözaltına alınan 5 şüpheliden 4’üne tutuklama talebi…
00:05 Kocaeli’nin Gebze ilçesinde çöken 7 katlı apartmanın yakınındaki bir bina daha tedbiren boşaltıldı…
00:02 Eski ehliyetlerini 1 milyon 799 bin 172 kişi yenileme işlemini yapmadı…
00:35 Sessiz çocuklar: Utangaçlık mı, sosyal kaygı mı?
00:32 18 bin tonluk akaryakıt farkı! Türkiye Petrolleri’ne operasyon
00:28 Hollanda seçimlerinde, işçi partisinin kaybında Türkiye’nin rolü var mı?
00:23 Avrupa Merkez Bankası, ticaret gerilimine rağmen büyüme sürerken faiz oranını yüzde 2’de tuttu
TÜMÜNÜ GÖSTER →

O mesaj ABD’ye mi?

O mesaj ABD’ye mi?
8 Ekim 2023
50
A+
A-

SABAH Gazetesi Yazarı Mahmut ÖVÜR, kaleme aldığıO mesaj ABD’ye mi?başlıklı köşe yazısında, ABD-Türkiye ilişkilerinin “stratejik müttefik”liğe rağmen hep sorunlu olduğunu aktardı.

UHA / İnternational News Agency

Mahmut Övür : Kars'ın Stratejik SeçimiMahmut ÖVÜR yazısında, özellikle İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra çevremizde yaşadığımız bütün sorunların altında ABD’nin bulunduğunu belirterek, “İç siyasette de bu izi iliklerimize kadar hissettik. Ekonomiden siyasete, eğitimden istihbarata her alanda ABD vardı ve hayatımızı karartan darbeler de ABD patentli” olduğunu açıkladı.

“Anlayacağınız, ABD hem dost ve müttefikti hem de değme düşmana taş çıkartacak operasyonların arkasındaydı” diyen Yazar ÖVÜR, “Hem demokratik dünyayla birlikte olmamızı istedi hem de demokrasimizin tahrip edilmesinin önünü açtı. Açıkçası, ne zaman Türkiye kendine özgü bir siyaset izlemeye kalksa, karşısında ABD’yi buldu” dedi.

Mahmut ÖVÜR, geçmiş iktidarlardan itirazların geldiğini; ama hiçbirinin de etkili olmadığına vurgu yaparak, yazısına şöyle devam etti:

“Başkan Erdoğan döneminde bu ilişkiye çok daha güçlü bir itiraz gelince, sorunlar daha da derinleşti. Artık ABD’yle sorun yaşamadığımız alan yok denecek kadar azdı. Suriye’den Yunanistan’a, Libya’dan Karabağ’a, Ukrayna-Rusya Savaşı’ndan Körfez’le ilişkilere kadar her alanda Türkiye, ABD’yle karşı karşıyaydı. Graham Fuller‘in dediği gibi, artık iki ülkenin çıkarları örtüşmüyordu.

YPG'ye 200 TIR silah yardımı

İş öyle bir noktaya geldi ki küresel güç ABD, terör örgütü ilan ettiği PKK’yla bile kol kola girdi. PKK’nın Suriye kolu YPG’ye para ve silah vererek Türkiye’ye karşı ordu kurmasını destekledi, ortak tatbikatlar yaptı. Bunlar olurken o terör yapısı da açık açık Türkiye’ye saldırmaya devam etti”.

“Hafta sonu, hem de Meclis’in açıldığı gün Ankara’da İçişleri Bakanlığı’na yapılan terör saldırısının bunun son örneğiydi” diyen SABAH Gazetesi Yazarı Mahmut ÖVÜR, “Daha önce Mersin ve İstanbul Beyoğlu’nda da benzer saldırılar oldu. Peki bu saldırılar ne anlama geliyordu?

5 soruda YPG'nin ABD ve Rusya ile ilişkisi - BBC News Türkçe

Acaba zaman zaman devreye sokulan nokta hedefli bu saldırılar ile ABD’nin uzun süredir Türkiye’ye, “Suriye’de YPG’nin varlığını kabul et” dayatması arasında bir ilişki var mı?

Dahası ABD’nin ordulaştırdığı bir örgütün, ABD’ye rağmen Türkiye’de terör eylemi yapmasında bir gariplik yok mu? Üstelik Türkiye ile ABD ilişkilerinin biraz olsun düzelme ihtimalinin olduğu bir zamanda… Yoksa ABD’nin de haberinin olmadığı(!) başka bir güç mü devrede?” diye soruyor.

Sorunun çok ama henüz net bilgilerin olmadığını, sadece çok anlamlı iki açıklama olduğunu dile getiren ÖVÜR, “Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Savunma Bakanı Yaşar Güler‘in arka arkaya yaptıkları açıklamalar bize bir ipucu veriyor” dedi.

Yazarı Mahmut ÖVÜR, o açıklamayı Bakan Fidan‘ın sözlerinden aktarıyor:

“Özellikle Irak ve Suriye’de PKK/ YPG’ye ait bütün altyapı, üstyapı tesisleri, enerji tesisleri bundan sonra güvenlik güçlerimizin, silahlı kuvvetlerimizin, istihbarat unsurlarımızın topyekûn meşru hedefidir. Üçüncü tarafların PKK/YPG’li tesislerden ve şahıslardan uzak durmasını tavsiye ediyorum.”

“Birileri Irak’ta başka güçlerin kastedildiğini söylese de görünen o ki asıl hedef Suriye’de YPG’yi ayakta tutan ABD…” olduğunu yazan SABAH Gazetesi Yazarı Mahmut ÖVÜR,  yazısını şu sözlerle noktalıyor:

“Artık ABD üstüne alınır mı bilemem; ama tarihe not düşmek adına ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel‘e yöneltilen, “Bugün Türkiye Dışişleri Bakanı, Ankara’da terör saldırısı girişiminde bulunan iki PKK/YPG teröristinin Suriye’den geldiğini söyledi. Ayrıca Irak ve Suriye’deki PKK/YPG terör örgütü tesislerinin Türkiye’nin meşru hedefleri olduğunu söyledi. Bu konuda bir cevabınız var mı?” sorusuna verdiği klasik cevabı da aktaralım:

“ABD, NATO müttefikimiz Türkiye’nin ve Türk halkının, ABD tarafından ‘Yabancı Terör Örgütü’ olarak tanımlanan PKK’ya karşı mücadelesinde kararlılıkla yanındadır.”

Sahiden ABD, bölgede terörün devreden çıkmasını istiyor mu?”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.