enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:38 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
10:41 Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Yuvacık Barajı’nda su seviyesi yüzde 70’e ulaştı…
10:37 Erken teşhis ve uygun tedaviyle Ankilozan Spondilitte omurga hasarı önlenebilir…
10:12 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:26 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
09:21 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı…
08:57 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:19 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
07:05 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 3. bölümü…
07:01 Başkent Lefkoşa’daki yapımı yaklaşık 3 yıl süren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Külliyesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
00:46 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
00:29 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur
23:31 Diyarbakır’da aniden başlayan fırtınanın etkisiyle, fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi…
17:41 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı
12:18 Kocaeli Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:34 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
10:14 “Suyun sürdürülebilir şekilde yönetilmesi hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük önem taşıyor”
09:57 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
09:32 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kriter’in Eylül Sayısı Çıktı: Afrika’da Güç Mücadelesi

Kriter’in Eylül Sayısı Çıktı: Afrika’da Güç Mücadelesi
8 Eylül 2023
40
A+
A-

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) bünyesinde hazırlanan Kriter dergisinin 82. sayısı çıktı.

UHA / İnternational News Agency

Eylül sayımızla, bir aylık aramızı sonlandırıp, yeniden merhaba diyoruz. Yeni dünya jeopolitiğinin sarsıcı ayak sesleri, Afrika’dan gelen darbe haberleriyle zihinlerimizde kuvvetli bir şekilde yankılanmaya başladı. Bu sayımızda, Afrika’daki bu darbeleri; nedenleri, eksenlerde yaşanan kırılmalar ve muhtemel sonuçlarıyla okumaya çalıştık. Yine bu sayımızda Afrika’daki darbelerin Türkiye’nin neresine düştüğüne dair sorular da dahil olmak üzere Türk dış politikasının bundan sonraki yönünü Prof. Dr. Muhittin Ataman, Prof. Dr. Murat Yeşiltaş ve Prof. Dr. Talha Köse ile konuştuk.

Nijer darbesinin küresel yansımalarını Dolapo Fakuade, Batı’nın ECOWAS üzerinden Nijer darbesine müdahale girişimlerini Kaan Devecioğlu, iktidar mücadelesinin felakete dönüşmek üzere olduğu Sudan’ı Enver Arpa yorumladı. Senagal’den Somali’ye Sahel bölgesinde artan terör tehditlerini Isidore Agha, Doğu Afrika’daki radikalleşmeyi Felix Shihundu çok boyutlu bir bakış açısıyla sizlere sundu. Afrika’daki bu darbelerin Türkiye yansımalarını ise üç ayrı yazıda; “Nijer Krizinin Türkiye’ye Yansımaları, Bölgesel ve Güvenlik Ortaklığı” başlığıyla Tunç Demirtaş, “Libya Afrika’nın Neresinde?” başlığıyla Bilgehan Öztürk, “Afrika’nın Savunma ve Güvenlik Anlayışında Türk Savunma Sanayiinin Etkisi başlığıyla Ahmet Alemdar, kapsamlı bir çerçevede kaleme aldı.

Türk eğitiminin yurt dışındaki taşıyıcısı Türkiye Maarif Vakfı’nı, başında bulunan bir isim, Birol Akgün kaleme alırken, Muhittin Şimşek Türk dünyasındaki eğitim bütünleşmesini, Erman Akıllı ise Türkiye ve dünyadaki yükseköğrenimin uluslararasılaşmasını masaya yatırdı. Eğitim dosyamız içinde Muhittin Ataman’ın doçentlik başvurusundaki sorunlar ve nedenleri, görev tecrübeleri ışığında yorumladığı makalesi de var.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Eylül’de, dünyanın gözünün üzerinde olacağı iki kritik zirveye katılacak; Hindistan’daki G20 Zirvesi ve BM Genel Kurulu. Filiz Eryılmaz G20 zirvesinin gündemini ve konuşulacak olanları, Kemal İnat her dönem yeniden gündeme gelen BM’de reformun, neden mümkün olamadığını anlattı.

Bu ayki sayımızda Rusya okumalarımız da külliyetli bir yer kaplıyor. Mehmet A. Kancı, liderinin tartışılan bir uçak kazası sonrasında sahneden çekilmesiyle çokça konuşulan Wagner’e, Rus devlet aklı üzerinden projeksiyon tutarken, Yücel Acer tahıl anlaşmasından çekilen Rusya’nın iddialarının hukuki ve rasyonel zeminini sorguladı. Murat Aslan ise Rusya-Ukrayna Savaşı’ndaki asimetrik mücadeleye ışık tuttu.

Dış politika okumalarımız içinde Engin Koç’un, Suudi Arabistan ile İsrail arasında utangaç bir şekilde devam eden ilişkinin incelemesi de bulunuyor. Yeni üyelerin katılımıyla bir kez daha dünyanın gündeminde üst sıralara yükselen BRICS’in ekonomik yapısının röntgenini ise Deniz İstikbal çekti.

Siyaset dosyamızda, 100 yaşına giren CHP’yi Baki Laleoğlu anlatırken, yerel seçimlere tek başına gireceğini açıklayan İYİ Parti’nin bu söylemindeki tutarsızlıkları Zakir Avşar aktardı. Yenal Göksun, sosyal medyada yalanlar üzerinde yükselen yabancı karşıtlığını ve dayandığı safsataları, Hamit Emrah Beriş ise son dönemde görünür hale gelen kültürel iktidar mücadelesini mercek altına aldı. Cenay Babaoğlu da Türkiye’de akıllı şehirler ile belediyeler arasındaki ilişkiyi anlattı.

Bu sayımızda, iki de kitap tanıtımımız var; Mehmet Babacan, SETA yayınlarından çıkan “Türkiye’nin İstiklali: Milli Teknoloji Hamlesi” ile “İran’da Değişim Siyaseti: Hatemi Döneminde Reform Mücadelesini” inceledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.