enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
15:23 Altun’dan İsrail’e tepki: Çıldırmışlık halinin son tezahürü
15:03 Ümit Özdağ tahliye edildi
09:40 Toplumsal sorunlar iş modeline dönüştü
07:58 İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Emniyet ve jandarma trafik ekiplerince 5-12 Haziran tarihlerinde 3 milyon 647 bin 742 aracın denetlendi”
06:56 Gazeteci – Yazar Bekir AĞIRDIR, “Bahçeli’nin yeni anayasa çağrısı, yalnızca metin değişikliği değil; seçim sistemi, parti yasası ve meclis iç tüzüğü”
01:59 İran, İsraillilere ülkeyi terk etme, Kanal 12 ve Kanal 14 televizyonlarına da “tahliye” uyarısında bulundu.
01:37 Orman yangınlarıyla mücadele kapsamında Bolu’daki ormanlık alanlara girişler 01 Temmuz-30 Eylül 2025 tarihleri arasında yasaklandı.
01:24 İran-İsrail Çatışması İran Kamuoyuna Nasıl Yansıyor?
00:57 Kocaeli Ticaret Odası, Özel KOTO AOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 10. yılını gururla kutladı
00:56 İnfografik: İsrail, İran’ı Vurdu: Nükleer Tesisler Hedef Alındı
00:43 Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürü Karayılan’dan Nizip Ticaret Odası’na (NTO) ziyaret
00:39 Gazeteci-Yazar Merve GÜRBÜZ, “İran, modern savaş teknolojisinin gerisinde mi kaldı?”
00:33 Ankara Barosu Kent ve Çevre Merkezi Heyeti’nden Su Politikaları Derneği’ne Ziyaret
00:28 Mesaisine bugün başlayacak Meclis Genel Kurulu’nun gündeminde bu hafta da Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) olacak.
00:26 Türkiye’de işe alım piyasasında hareketlilik beklentisi sürüyor
00:15 Hatay Sörf Merkezi, Türkiye Şampiyonası’ndan 6 madalya ile döndü
09:18 18 ilde DEAŞ operasyonu: 39 gözaltı
09:01 Yeni haftada hava nasıl olacak?
08:51 İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’den (DMM), günün öne çıkan haberleri…
08:29 Cumhurbaşkanı Erdoğan “kabine” toplantısına başkanlık edecek
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Denizlerin yeni oyuncusu Kama: Türkiye’yi en üst lige çıkaracak

Denizlerin yeni oyuncusu Kama: Türkiye’yi en üst lige çıkaracak
31 Temmuz 2023
23
A+
A-

* İnsansız sistemlerde rüştünü hava araçlarında ispat eden Türkiye bu kabiliyetini deniz ve kara araçlarına da aktarıyor.

* ULAQ insansız deniz aracı ailesinin yeni üyesi Kama sadece Mavi Vatan’da son derece kritik bir rol oynamakla kalmayacak, bu alanda ülkemizi dünyanın en iyilerinden biri yapacak.

Sertaç Aksan
TRT Haber: Sertaç Aksan

İstanbul’da düzenlenen IDEF’23 Savunma Sanayii Fuarı’nda ilk kez görücüye çıkan kimi platformlar aslında Türkiye’nin son yıllarda çeşitli alanlarda ne denli başarılı bir noktaya geldiğini net şekilde gösteriyor…

ARES Tersanesi ve Meteksan Savunma’nın birlikte geliştirdiği ULAQ Sida Ailesi’nin son üyesi Kama da bunlardan biri… Aslında Kama dışarıdan bakıldığında basit bir insansız deniz aracı görüntüsü verse de sahip olduğu teknik donanımlar, ortaya koyduğu performans ve kullanıcısına sağladığı çok ciddi avantajlar onu kendi alanında dünyanın en iyilerinden biri yapıyor.

ULAQ ailesinin yeni üyesi Kama ilk kez IDEF'23 fuarında görücüye çıktı.
[ULAQ ailesinin yeni üyesi Kama ilk kez IDEF’23 fuarında görücüye çıktı.]

‘Sarf edilebilir’ insansız deniz aracı

IDEF’te bir araya geldiğimiz ARES Tersanesi Genel Müdür Yardımcısı Oğuzhan Pehlivanlı ilk üründen bugüne arada geçen 4 yılda sürekli kendilerini geliştirerek ilerlediklerini ifade ediyor.

Ürettikleri insansız deniz araçlarının ULAQ ailesi adı altında isimlendirildiğini anlatıyor Pehlivanlı ve ailenin diğer üyelerinden farklı olarak Kama’nın keşif/gözetleme ve karakol görevlerini yerine getirebildiği bilgisini paylaşıyor.

Ancak tek fark bu değil… Pehlivanlı kritik bir detay daha paylaşıyor ve Kama’nın asimetrik unsur olarak düşmana çok ciddi zararlar verebilecek şekilde kullanılabileceğini anlatıyor. Her ne kadar ‘Kamikaze SİDA’ ismi kullanılmasa da ‘sarf edilebilir insansız deniz aracı’ tanımı aslında Kama’yı diğerlerinden ayıran en önemli özelliği net bir şekilde gösteriyor.

Kama, son derece gelişmiş özelliklerine rağmen son derece basit araçlarla da kontrol edilebiliyor.
[Kama, son derece gelişmiş özelliklerine rağmen son derece basit araçlarla da kontrol edilebiliyor.]

“Türünün dünyadaki en öncü üyesi”

Genel Müdür Yardımcısı Pehlivanlı, Kama’nın sahip olduğu kabiliyetleri uzaktan kontrollü operatör vasıtasıyla sergileyeceği gibi otonom olarak da tamamlayabileceğinden bahsediyor.

Pehlivanlı burada bir parantez açıyor ve Kama’nın bahsettiğimiz son derece değerli işleri tamamen milli yazılımıyla gerçekleştireceğinin altını çiziyor. Hem milli yazılımı hem de yetenekleri göz önüne alındığında Kama’nın dünyada türünün en öncü üyesi olduğunu belirtiyor.

Ege’de tüm denklemi değiştirebilecek bir araç

Kama’yı görünce Ukrayna-Rusya savaşı akla ilk gelen meselelerden biri oluyor. Aslında bu araçların ne denli kritik olabileceği bu savaşla bir kez daha net şekilde görüldü.

Türkiye’nin en önemli hassasiyetlerinden biri de hiç şüphesiz Mavi Vatan.
Ancak özellikle Ege’de işler oldukça zorlu çünkü burası çok sayıda ada ve adacıktan oluşuyor. Bu durum jeopolitik açıdan Yunanistan’ın elini güçlendirse de Ankara yerli/milli savunma sanayiindeki projelerle bu dezavantajını etkisiz kılma yönünde adımlar atıyor. Kama da bu yanıtlardan biri çünkü söz konusu platform kendisine verilecek farklı görevlere tam olarak uyum sağlayabilecek esnek bir yapıya sahip.

Kama, Starling uydu bağlantısı sayesinde dünyanın her yerinde erişim sağlanabilecek bir araç.
[Kama, Starling uydu bağlantısı sayesinde dünyanın her yerinde erişim sağlanabilecek bir araç.]

“Starlink ile dünyanın her yerinde kullanılabilir”

Çok gelişmiş bir kontrol ve haberleşme sistemi var Kama’nın…Üzerinde Starlink uydu bağlantısını sağlayacak anteni görünce bu durumu da soruyoruz… Bu noktada ‘uydu bağlantısı kesilirse ne olacak?’ sorusu değerli. Oğuzhan Pehlivanlı, şu yanıtı veriyor:

“Erişebildiğiniz kadar var olduğunuz bir alandan bahsediyoruz. Starlink yakında tüm dünyayı kapsayacak. Müşterilerimize bu opsiyonu da sunmak istedik. Haliyle Starlink’e sahip ülkelerin hepsi bizim için ‘potansiyel müşteri’ haline geldi.

‘Eğer aksi bir durum olur da bağlantı kesilirse’ meselesi kritik. Otonom olarak kendi kararlarını alabilen, iletişim kopsa da hedefini yok etme görevini başarıyla yerine getirebilecek ya da kendini imha edebilecek bir platform oldu Kama.”

ARES-Meteksan imzalı Kama, TCG Anadolu başta olmak üzere donanmanın farklı unsularında kullanılabilecek.
[ARES-Meteksan imzalı Kama, TCG Anadolu başta olmak üzere donanmanın farklı unsularında kullanılabilecek.]

“Su üstü araçlarının hepsinde görev alabilir”

Son dönemlerde adını sıkça duyduğumuz TCG Anadolu başta olmak üzere Kama’nın diğer platformlarda kullanılıp kullanılamayacağını merak ediyoruz. Tabii ki bir diğer öğrenmek istediğimiz konu ‘sürü’ meselesi…

ARES Tersanesi Genel Müdür Yardımcısı Oğuzhan Pehlivanlı sözlerini bu soruların yanıtıyla tamamlıyor:

“Elimizdeki tüm su üstü unsurlardan kullanılabilir… Aynı şekilde kara unsurlarından da kullanımı mümkün. Teknolojinin gelebileceği en üst seviyede platformlardan biri Kama ve haliyle düşmana vereceğiniz zarar ya da caydırıcılık potansiyeli da çok yüksek.

Biz bu tür platformların çoklu konseptte kullanılması gerektiğine inanıyoruz. Bu nedenle de çok sayıda üretmek gerektiğini biliyoruz. Amacımız bu yılın sonuna kadar ilk prototipi üretmek ve seyir testlerini yapmak. Yılda 100’ün üzerinde bot üretebilecek kapasitedeyiz. Kama’nın sadece Mavi Vatan’da değil dünyanın dört bir yanında Türk savunma sanayii ürünlerinin kullanılması yönünde oldukça değerli roller oynayacağına eminiz.”

***

Yazar hakkında

Sertaç AKSAN, Adana’da 1986 yılında doğdu. Mersin Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Sinema ve TV Bölümü mezunu. 2009 yılında Anadolu Ajansında başladığı iş hayatında Star Haber, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Yeni Şafak gibi kurumlarda görev aldı.

Kasım 2019’dan bu yana TRT Haber’de çalışıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.