enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:56 Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan haberler!
08:12 GAP 2026 Sulama ve Bölgesel Kalkınma – Projede Sulamanın Sonuçları
04:57 İttihat ve Terakki cemiyetinin, Şam Valisi olarak atadığı Cemal Paşa: Köpekler ve Araplar Giremez!
04:29 Adalar Vakfı’ndan İstanbul’un hafızasına yolculuk: Adalarda Hayat Var belgeseli yayında
03:57 Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Başkanı Bulut, Mısır’da İş Birliği Protokolüne imza attı
00:56 Rusya-Ukrayna Savaşı’nın arabulucu ülkesi: Türkiye
00:52 İmalat sanayisi işletmeleri için uygun koşullu finansman paketi
00:48 “Narin Güran cinayetine aylar sonra müdahil olundu” haberlerine yalanlama
00:46 Gazeteci Nevzat ÇİÇEK: Güvenlik kaynakları ne diyor: 25 maddede Suriye’de yaşananlar-görüşmeler-beklentiler
00:38 Deprem şehitleri “Türkiye’min Gücüne Bak” temalı törenle anılacak
00:28 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörden medet umanlar sonuç alamaz
00:23 Türk tipi Kamikaze İHA’dan tam isabet: SKYDAGGER sahnede
00:22 Türkiye’de Bakım Sigortasının Kurumsal Tasarımı: Bakıma Muhtaçlık
00:18 Sivil Havacılıkta pilot sayısı geçen yıla göre yüzde 10 artışla 17 bin 910’a ulaştı
00:14 Kahramanmaraş’ta, 6 Şubat 2023’te meydana gelen deprem felaketinin 3. yılında eğitim öğretime bir gün ara verilecek.
00:09 Gergerlioğlu’ndan destek; “İşçilere yönelik hukuksuzluk devam ederse, halk boykot başlatacaktır!”
11:53 ABD SDG’den Neden Vazgeçti
11:08 Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’nde (KOGACE) Başkanlık Görev Değişimi
07:04 ABD-Ukrayna-Rusya Üçlü Müzakereleri Devam Edecek
00:16 Uluslararası Deneyimler Çerçevesinde Türkiye’de Bakım Sigortasının Kurumsal Tasarımı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Havayolu şirketleri 2023 yılında karlarını ikiye katlama beklentisinde

Havayolu şirketleri 2023 yılında karlarını ikiye katlama beklentisinde
6 Haziran 2023
20
A+
A-

Yüksek enflasyona rağmen güçlü taleple karşı karşıya olan havayolu şirketleri düşük kar marjından şikayetçi.

UHA / İnternational News Agency, İstanbul

Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’nın ‘Reuters’den aktardığı haberine göre, Küresel havayolu şirketleri Covid-19 pandemisi sonrası oluşan güçlü seyahat talebi sayesinde 4,7 milyar dolarlık kar tahminini 2023 yılında ikiye katlayarak 9,8 milyar dolara yükseltti.

Dolu bir yaz mevsimine hazırlanan havayolu şirketlerine göre, yüksek enflasyona rağmen talepte azalmaya ilişkin işaret yok. Bu yıl petrol fiyatları üzerindeki baskı da hafifledi.

2023 yılındaki gelir beklentisinin pandemi öncesi seviyeye çok yaklaştığı ifade edildi. Sektörde elde edilen gelir 2019 yılında 838 milyar dolar olmuştu. Bu yıl ise gelirin 803 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Hava yolu sektörünün 9,8 milyar dolar kâr elde etmesi bekleniyor | Analiz  Gazetesi

 

“Pandemi yılları geriden kaldı”

Uluslararası Hava Ulaşımı Birliği (IATA) Genel Müdürü Willie Walsh, bu yıl İstanbul’da düzenlenen yıllık toplantıda pandemi yıllarının geride kaldığını ve sınırların normal şekilde açıldığını vurguladı.

Walsh “Birçok kişi henüz seyahat etmedi ama etmek istiyor. Bu durumun yıl boyunca sürmesini bekliyoruz.” diye konuştu.

Makroekonomik görünüme karşın talebin yüksek istihdam sayesinde yükseldiğini belirten Walsh “Bu eğilim tüketiciye para harcamak, biraz borca girerek sevdikleri şeyleri yapmaya devam etmek için güven veriyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Sektörün önündeki zorluklar neler?

Kar marjının yüzde 1.2 civarında olmasının hala sektörün uzun vadeli mali sağlamlığı açısından güvence teşkil edebilmesi için çok zayıf olduğunun altını çizen Walsh ayrıca tedarik zinciri sorunları, yükselen havaalanı ücretlerinin sektörün iyileşmesini zorlaştırdığını kaydetti.

Walsh, talepteki güçlü toparlanmaya rağmen, sektörün mevcut düşük karlılık seviyesinin sürdürülebilir olmadığını belirterek, sektörün yolcu başına yaklaşık 2,25 dolar kar elde ettiğini, bunun da “bir fincan kahve ya da bir metro bileti fiyatından daha az” olduğunu söyledi.

Kargo hacminin de 2019’la kıyaslandığında küresel ticaret hacmindeki yavaşlama nedeniyle hala beklenenden düşük olduğu belirtiliyor. 2019 yılında kargo hacmi 61,5 milyon ton iken, 2023 beklentisi ancak 57,8 milyon ton kadar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.