enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:35 Emekli aylıklarını 16 bin 881 TL’ye çıkaran teklif, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi.
10:16 Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’dan, Milli Yol Partisi Genel Başkanı Remzi Çayır’ı ziyaretinde ‘ittifak’ a yeşil ışık
09:57 Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) maden işçileri, alana tabutla gelerek işçi zammına ve hükümete tepki gösterdi
09:19 Menopozla ilgili merak edilenler Menopozu Konuşuyoruz’da
00:59 Fransa ve İsviçre’de nükleer santraller aşırı sıcak nedeniyle vites düşürdü
00:57 Türkiye – Türkmenistan arasında ticaret hacmi yılın ilk altı ayında yüzde 26,3 arttı
00:47 Derin yoksullukla mücadele hikâyesi
00:34 Marmara Bölgesi’nde işverenler istihdamda olumlu hava bekliyor
00:30 Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin tarımsal sulama projeleriyle atıl vaziyette bulunan tarım arazileri suyla buluştu…
00:20 Fransa yumuşak gücünü artırmak için ‘diplomatik rezerv’ başlattı
00:15 İtalya, AB üyesi olmayan ülke vatandaşlarına 500 bin iş vizesi verecek
23:31 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, doğurganlık hızındaki düşüş ile yaşlanan nüfusa dikkati çekti
23:18 Hafta sonu hava sıcaklığı mevsim normallerinin üzerine çıkıyor
23:00 MİT Başkanı Kalın’dan Hakkâri, Yüksekova ve Çukurca’ya ziyaret
22:46 Bakan Yumaklı: Lütfen dışarıda ateş yakmayın
21:49 Başkent Ankara’da 17. Türkiye Gitar Buluşması!
17:29 KADEM Kocaeli Temsilciliği’nden “Aşurede Buluşalım” Etkinliği
17:10 Bölge Organizasyonuna yeni soluk!
10:35 CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Kanko’dan Tarım Bakanı’na Sert Tepki: “Pestisiti Gizlemek, Milleti Zehirlemeye Ortak Olmaktır!”
10:08 İletişim Başkanı Altun: Özgür Özel’in ifadeleri toplumsal barışı zedeleyen ciddi bir sorumsuzluktur
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Su Politikaları Uzmanı Dursun Yıldız,Taşkın Yönetim Planları uygulama bekliyor!

Su Politikaları Uzmanı Dursun Yıldız,Taşkın Yönetim Planları uygulama bekliyor!
2 Haziran 2023
96
A+
A-

Su Politikaları Derneği Başkanı ve Su Politikaları Uzmanı Dursun Yıldız, kent merkezinde her sağanak sonrası yaşanan su baskınlarının daha çok yanlış altyapı uygulamaları ve yoğun yapılaşmadan kaynaklı yüzey selleri olduğunu belirterek, “Bu durum öncelikle altyapı ve drenaj sistemlerinin iyileştirilmesi, ayrık yağmur suyu hatlarının yapılması gerekliliğini ortaya koymaktadır” dedi.

UHA / Ankara İnternational News Agency

Su Politikaları Uzmanı Dursun Yıldız, bir süredir Başkent Ankara’da etkili olan sağanak yağışların dolayısıyla Hürriyet Ankara’dan Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER’e konuştu.

Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’dan Ataner YÜCE’nin ‘Su Politikaları Derneği İnternet Sitesi’nden aktardığı Hürriyet’ten Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER’in haberine göre, Su Politikaları Uzmanı Dursun Yıldız, Ankara’da 8 bin 271 kilometre atık su, 2 bin 875 kilometre de yağmur suyu toplama sisteminin mevcut olduğunu söyledi.

Dursun Yıldız,  “Kanal kapasitesini arttırmanın yanında şehir seli yönetiminde doğa tabanlı ekolojik çözümler ile toplumsal bilinç arttırma, acil kurtarma eğitimi ve farkındalık yaratma gibi hususlar da dikkate alınmalıdır” dedi.

Kent için sel ve taşkın planlarının hazır olduğunu yalnızca uygulama beklediğini de belirten Yıldız, şehir seli ve taşkınların meydana gelmemesi adına önerilerini ve hayata geçirilmesi gereken uygulamaları şöyle sıraladı:

Şehir sellerine karşı acil önlem önerileri
[Su Politikaları Derneği Başkanı ve Su Politikaları Uzmanı Dursun Yıldız]

ALTYAPI SİSTEMLERİ İYİLEŞTİRİLMELİ

Dursun Yıldız, Ankara’da son yıllarda ani ve şiddetli yağışlar gibi meteorolojik hava olaylarının arttığını belirterek,  bu gibi durumların, büyük zararlar verebilecek şehir selleri ve taşkınlara neden olabildiğinin altını çizdi.

“Bu nedenle erken uyarı sistemleri, halkın bilgilendirilmesi, eğitilmesi ve altyapının yenilenmesi gibi önlemlerin bir an önce alınması gerek. Başkentte bugüne kadar birçok su baskını olayı meydana geldi ve bu su baskınları neticesinde can ve mal kayıpları yaşandı” diyen Yıldız, şunları söyledi:

“Ankara merkezinde son yıllarda meydana gelen su baskınları daha çok, yanlış altyapı uygulamaları (kanalizasyon sisteminin geri tepmesi vb.) yoğun yapılaşmadan kaynaklı yüzey selleri (şiddetli ve kısa süreli sağanak yağışlarda suyun toprak içine drene olamayarak hızla akışa geçmesi vb.) gibi nedenlerle meydana gelmektedir. Bu durum öncelikle altyapı ve drenaj sistemlerinin iyileştirilmesi, ayrık yağmur suyu hatlarının yapılması gerekliliğini ortaya koymaktadır”.

Şehir sellerine karşı acil önlem önerileri

TEHLİKE VE RİSK HARİTALARI HAZIRLANMALI

Son yıllarda Çankaya, Yenimahalle, Mamak, Altındağ gibi ilçelerde yağmur suyunun toplandığı ayrık iletim sistemleri inşaatı arttı ve aşırı yağışlar sonrasında yağmur suyunun biriktiği bazı noktalarda drenaj tedbirleri alındığını hatırlatan Su Politikaları Uzmanı Yıldız, “Ancak şehir sellerine karşı direncin arttırılması için sadece kanal kapasitesini artırma, boru çapını büyütme gibi su mühendisliği tedbirleri yetmez. Kanal kapasitesini arttırmanın yanında şehir seli yönetiminde doğa tabanlı ekolojik çözümler ile toplumsal bilinç arttırma, acil kurtarma eğitimi ve farkındalık yaratma gibi hususlar da dikkate alınmalıdır. Şehir selleri tehlike ve risk haritaları hazırlanıp bu bölgelerde yaşayanların sele karşı alması gereken acil önlemler konusunda bilinçlendirilmesi de önemli” olduğun da dikkat çekti.

TAŞKIN PLANLARI UYGULAMA BEKLİYOR

Ankara için Sel ve Taşkın Yönetim Planlarının hazır olduğunu, sadece uygulama beklediğini belirten Yıldız, “Ankara’da meydana gelebilecek taşkınların tespiti ve alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacı ile, 2016 yılında DSİ 5. Bölge Müdürlüğü tarafından Ankara İli Taşkın Tehlike Alanları Planlama Raporu, 2018 yılında ise Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından Ankara İl merkezinin içinde olduğu Sakarya Havzası Taşkın Yönetim Planı hazırlanmıştır” dedi.

Bu planlarda daha çok yerleşim birimlerinden geçen dere yatakları ve bu yatakların taşması sonucu meydana gelebilecek su baskınlarının ele alındığını ifade eden Dursun Yıldız, “Bunlara karşın alınacak önlemler irdelenmiş ve alınması gereken tedbirler sıralanmış. Ayrıca 2021 yılında yayınlanan Ankara İl Afet Risk Azaltma Planında da Ankara İlinde taşkın ve kent içi sele maruz kalabilecek yerler ve alınması gereken önlemler detaylı bir şekilde verilmiştir. Tedbir alınmazsa, on binlerce kişi etkilenebilir. Bu tedbirler arasında, dere yataklarının temizlenmesi, yağmur suyu hattı döşenmesi, bazı kanal, menfez gibi yapıların kapasitelerinin artırılarak yenilenmesi, dere ıslahı yapılması, drenaj kanalı yapılması, taşkın erken uyarı sistemleri kurulması gibi tedbirler yer alıyor. Bu tedbirlerin hem ASKİ hem de DSİ Bölge Müdürlüğü gibi kuruluşlar tarafından alınması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

GEÇEN YILA GÖRE İKİ KAT ARTIŞ

Başkentte görülen sağanak yağışların, baraj doluluk oranlarına etkisini de değerlendiren Yıldız, “Ankara’da bu dönemin sonbahar ve kış yağışları normallerin çok altında gerçekleşti. Ancak, mayıs ayında Ankara barajlarına giren su geçen yıl mayıs ayına göre iki kat arttı. Bu yağışlar Ankara barajlarındaki aktif doluluk oranını dün itibarıyla yüzde 34.18 yaptı. Halen Ankara barajlarında geçen yıl aynı tarihteki kadar kullanılabilir su var. Ancak bu durum suyu daha verimli kullanmak konusundaki çabalarımızı azaltmamalı. Suyun her damlasını çok dikkatli ve verimli kullanmalıyız. Bu konuda tüketim alışkanlıklarımızı gözden geçirmeliyiz” diye konuştu.

Hürriyet Ankara'da Hande Fırat operasyonu! 5 yeni ismi kadroya kattı! - tv8magazin.com.tr

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.