enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:03 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Bakan Uraloğlu, “Turistik Doğu Ekspresi, 2025-2026 kış sezonu seferleri 22 Aralık’ta başlayacak”
00:35 Papa 14. Leo göreve gelmesinin ardından ilk dış gezisini Türkiye’ye gerçekleştirecek.
00:31 Prof. Dr. Kürşad Zorlu: Ankara 2026 Türk Dünyası Başkenti seçildi
00:31 Bağımlılığı olan çocuğa destek!
00:29 Adalet Bakanı Tunç, Ekrem İmamoğlu hakkında “casusluk” iddiasıyla yürütülen soruşturmaya ilişkin soruyu yanıtladı
00:26 Türkiye, İngiltere’den 20, Katar ve Umman’dan 24 Eurofighter savaş uçağı almayı planlıyor.
00:20 Mahmudhoca Behbûdî’nin Seçilmiş Eserleri, Ankara’da Türk Dünyası’na tanıtıldı
00:15 Bakanlıklar arası Hac ve Umre Kurulu, 2026 yılı hac hazırlıklarını tamamladı. Hac kurası 5 Kasım Çarşamba günü saat 10.30’da çekilecek.
00:07 Dünya Tekvando Şampiyonası’nda mücadele eden Emine Göğebakan, kadınlar 46 kiloda ve Nafia Kuş Aydın, kadınlar +73 kiloda altın madalya kazandı.
00:06 Dünyada ilk savaş uçağını Türkler düşürdü
00:04 Nizip Ticaret Odası’ndan Nizip Meslek Yüksekokulu’na Laboratuvar desteği…
18:26 Takım olabilmenin verimi!…
00:58 Trendyol Süper Lig’in 10. haftasında Trabzonspor sahasında karşılaştığı Eyüpspor’u 2-0 mağlup eden karşılaşmayı spor yazarları kaleme aldı…
00:50 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, “Dezenflasyon süreciyle birlikte gelir dağılımında, toplumsal refahı güçlendirmeyi hedefliyoruz.”
00:45 Türk Devletleri Teşkilatı yeni üye devletleri kabul edecek mi?
00:44 BakanTunç, “Çocukların korunması, çocuk istismarının önlenmesi, insan ve uyuşturucu ticareti gibi suçlarda iki ülke arasında işbirliği yapılmalı”
00:18 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Eurofighter anlaşması için imzaları attık
00:09 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş,”Dijital bağımlılıkla mücadelede farkındalık oluşturuyoruz”
00:04 Trendyol Süper Lig’in 10. haftasında Trabzonspor, Teknik Direktörü Fatih Tekke 90 dakikayı değerlendirdi…
00:04 Türkiye ve Orta Doğu’da Su Güvenliği: Fırat-Dicle’den Nil Havzası’na Uzanan Rekabetin Akdeniz Politikalarına Etkisi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

TRT Haber TUSAŞ’ta

TRT Haber TUSAŞ’ta
23 Mayıs 2023
273
A+
A-

* Türkiye’den havacılık ve savunma tarihine geçecek adımlar arka arkaya geliyor.

* Uçmak için gün sayan ANKA-3 ve büyük bir oyun değiştirici olacak milli muharip uçak KAAN hepimizi heyecanlandırdı.

* TUSAŞ’ta ANKA-3 test pilotu Ahmet Emre Yılmaz ve KAAN’ın baş mühendisi Emre Yaban süreci, hislerini ve gelinen noktayı TRT Haber’e anlattı.

Damla Bürçeler
TRT Haber: Damla Bürçeler

Bu yazıyı kaleme alırken belki ANKA-3’ü havada göreceğiz… Artık o kadar yakın. Görüntüsü emsallerinden çok farklı. Tamamen kanat formundan oluşan kuyruksuz bir hava aracı. Bu da radar kesit alanının düşmesini sağlıyor. Mühimmatı gövdesinde taşıyacak ve belirlenen hedefe derinliğine kadar nüfuz edip nokta atışı sağlayacak. Operasyonel irtifası ise 40 bin fit. Bu irtifayla hava savunma sistemlerine takılması pek mümkün görünmüyor.

Hangarda arı gibi çalışan bir ekip, mühendisler bazen uykusuz geçen günleri sayamıyor. Bu insansız hava aracının test pilotu Ahmet Emre Yılmaz hem çalışma ortamını hem de ANKA’yı ilk kez deneyimlemenin verdiği heyecanı anlatırken mutluluğu, gururu gözlerinden okunuyor. Yılmaz’ın ayakları yere sağlam basarken hava aracı ondan çok uzaklarda onun komutlarıyla hareket edecek. ”Uçuş hissini yaşayamıyorsunuz, zor ama keyifli bir görev” diyor.

ANKA-3’ü son testleri için orada bırakıp başka bir gurura doğru ilerliyoruz… Milli muharip uçak: KAAN

İhtişamı, büyüklüğü, görüntüsüyle bizi selamlıyor hangarda. Sağını solunu defalarca geziyoruz. Büyük bir gurur. Beşinci nesil muharip jeti gözümüzün önünde. Baş mühendis Emre Yaban, KAAN için ”büyük bir oyun değiştirici” diyor. Bu güne kadar geliştirilen platformların çoğu yurt dışı menşeili sistemken KAAN’ın sistem ve mühimmatı da yerli olacak.

F-22 bu sınıftaki rakibi olarak gösteriliyor. Ancak görev olarak bazı noktalarda ayrılıyor Milli Muharip Uçak KAAN. Görünmezlik özelliği, iç silah yuvalarının olması, optik ve radar sistemlerinin kabiliyetleri F 16 ile kıyaslanamayacak düzeyde ileride. 6-7 ay içinde testlerin tamamlanması bekleniyor. Mühendisler bir problemle karşılaşmazsa ya da çözümü uzun sürmezse KAAN’ı da yıl sonunda gökyüzünde süzülürken göreceğiz.

Arka planda görünmeyen birçok kahraman var. Mesai düşünmeyen uçağın her bir parçasını eksiksiz ve sorunsuz çıkarmak için uğraşan mühendisler, gecesini gündüzüne katıp tatilinden bayramından fedakarlık ediyor. Çaycısından, teknisyenine Kendisini bu işe adamış birçok kahraman var bu koca kampüste. İleri teknoloji ile emsallerinin ötesinde ürünler çıkarmaya çalışan bu ekiplere bakınca sadece gurur duymak kalıyor bize. Bazen yaptığımız bir yorum, yanlış bilgi onların motivasyonunu düşürmüyor. Karşımıza güçlü, güvenilir çıkabilmek için biraz daha çalışıyorlar.

Bu arada; gözümüz kulağımız bu aralar gökyüzünde olsun. Zira her an ANKA-3’ün sesiyle uyanabiliriz…

***
Yazar hakkında
Damla Bürçeler, 1991’de İzmir’de doğdu. İlköğretim ve lise eğitimini İzmir’de tamamladı. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Sinema ve Televizyon bölümünden 2014’te mezun oldu. Üniversite yıllarında TRT Okul ve TRT Belgesel’de metin yazarlığı yaptı. 2017’de başladığı TRT Haber’de muhabir olarak görev yapıyor.
ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.