enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:38 Savaş Gölgesinde Ramazan Bayramı
07:46 Türkiye’de her yıl yaklaşık bin 500 bebek Down sendromu ile doğuyor
07:43 Hollanda’dan Mektup Var…Dünyanın Kahpeliği: Adalet Güçlüye Var, Zayıfa Yok!
07:26 İran Neden Zayıfladı Ama Yenilmedi?
07:10 Evlilik ve boşanma konutun kaderini değiştiriyor: Hane dönüşümü dönemi
05:10 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Bölgesel fırtınaların ortasında savrulan ülkeler tarih sahnesinde iz bırakmaz”
00:59 İran koridorlarının en stratejik ismi, nükleer dosyaların mimarı Ali Laricani kimdir?
00:41 İstiklal Marşı Siyaseti: Milli Menfaat ve Muhalefet
00:41 ABD Başkanı Trump yönetimi, İran’ı hedef alan saldırılarının şu ana kadar 12 milyar dolara mal olduğunu kaydetti…
00:28 Kürşad Zorlu,”Türkiye güçlü olursa Azerbaycan elbette güçlü olur”
00:28 İzgaz’dan o iddiaya yanıt: Mühürlenen sayacı kullandığı için…
00:08 Made in EU Nedir?
00:02 Turizme savaş darbesi
11:00 ABD Başkanı Trump, İran saldırıları nedeniyle Çin ziyaretini erteledi
10:32 Yarın Hollanda’da yapılacak Belediye Meclisi Seçimlerinde Kime oy Vermeliyiz?
09:50 Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Çanakkale Zaferi eşsiz bir destandır”
23:08 Uluslararası Haber Ajansı Ankara Temsilcisi Gazeteci Veysel Kavrayan’dan Vali Aktaş’a Ziyaret
22:25 ‘İmamoğlu çıkar amaçlı suç örgütü’ davasında ‘salon düzeni’ krizi
22:14 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Ankara ile Bağdat ve Şam’ın, Kudüs ile Gazze’nin kaderi aynı ortak paydada birleşmektedir”
22:06 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Ankara ile Bağdat ve Şam’ın, Kudüs ile Gazze’nin kaderi aynı ortak paydada birleşmektedir”.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Vuçiç: Pazar günü Kosovalı Sırpların barışçıl siyasi ayaklanması yaşandı

Vuçiç: Pazar günü Kosovalı Sırpların barışçıl siyasi ayaklanması yaşandı
26 Nisan 2023
488
A+
A-

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Pazar günü Kosova’nın kuzeyinde gerçekleşen yerel seçimleri “Kosovalı Sırpların barışçıl siyasi ayaklanması” şeklinde nitelendirdi.

Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’nın ‘KosovaPort’dan aktardığı haberine göre, Vucic, başkent Belgrad’da düzenlediği basın toplantısında, Pazar günü Kosova’nın kuzeyinde çoğunlukla Sırpların yaşadığı dört belediyede gerçekleşen yerel seçimleri ve Kosovalı Sırpların seçimi boykot etmesi sonucu 45 bin kayıtlı seçmenden sadece 1566’sının oy kullanmasını değerlendirdi.

Dört belediyede sadece 13 Kosovalı Sırp’ın oy kullandığına dikkati çeken Vucic, “Bu tarihi bir sonuçtur. Avrupa’da hiçbir seçimde böyle bir şey yaşanmamıştır. Tek bir taraf için seçim yapılırsa böyle olur.” dedi.

Vucic, Kosovalı Sırpların “sorumluluk” çerçevesinde davrandığını belirterek “Dünden çıkaracağımız en büyük ders aslında bir diyaloğun olmadığıdır. Biz diyalog kuramıyoruz, aksine önümüze sadece karşı tarafın çıkarına olan belgeler konuluyor.” diye konuştu.

Avrupa Birliği’nin (AB) Kosovalı Sırpların sesini duymadığını savunan Vucic, “Pazar günü Kosova’daki Sırpların kendilerine yapılan zulme karşı barışçıl siyasi ayaklanması yaşandı.” değerlendirmesinde bulundu.

Vucic, 2 Mayıs’ta Belgrad-Priştine Diyalog Sürecine ilişkin Brüksel’de yapılacak toplantıya “yüksek ihtimalle” katılacağını söyleyerek “AB yolunda ilerlememiz gerekir ancak diyaloğa da ihtiyacımız var. Yaşananların derin bir krizin başlangıcı olmasından endişeliyim. Bunun suçlusu da dertlerini anlatmaya çalışan Sırpları duymayanlardır.” dedi.

“Kandırılmak” istemediklerini aktaran Vucic, “Avrupa Konseyi üyeliğine ilişkin Kosova aleyhinde oy kullanacağız.” diye konuştu.

– Kosova’nın kuzeyindeki yerel seçimler

Kosova Merkez Seçim Komisyonu (KQZ), Pazar günü Kosova’nın kuzeyindeki 4 belediyede yapılan yerel seçimlerde, bölgede kayıtlı 45 bin 95 seçmenden 1567’sinin (yüzde 3,47) oy kullandığını duyurmuştu.

KQZ, oyların sayıldığını ifade ederken, Kuzey Mitrovica ve Leposaviç belediyelerini Başbakan Albin Kurti’nin lideri olduğu Kendin Karar Al Hareketinin (VV) kazandığı, Zveçan ve Zubin Potok belediyelerini ise Kosova Demokratik Partisinin (PDK) aldığı belirtilmişti.

Kosova’daki en büyük Sırp partisi konumundaki Sırp Listesi, yerel seçimlere katılmamış, Kosovalı Sırplara “seçimleri boykot etme” çağrısında bulunmuştu.

Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, Kosovalı Sırpların, Kosova’nın merkezi ve yerel kurumlarından çekilmelerinin ardından daha önce 18 Aralık 2022’de yapılması planlanan Kuzey Mitrovica, Zubin Potok, Leposavic ve Zveçan belediyelerindeki yerel seçimlerin, ülkenin kuzeyindeki riskli güvenlik durumu nedeniyle 23 Nisan’a ertelendiğini bildirmişti. (KosovaPort)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.