enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
13:09 Küresel Gazeteciler Konseyi’nden (KGK) Londra’da diplomasi turu 
11:25 İletişim Başkanı Duran, “Bağımlılık konusunda medya kuruluşlarına, habercilere, dizi ve film yapımcılarına ciddi sorumluluklar düşüyor”
10:51 MSB kaynakları: TSK’nın Barış Pınarı’ndaki bölgelerden çekildiği yönündeki haberler doğru değil
10:40 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ata yurdumuz Orta Asya’nın refahına gerekli katkıyı yapmada kararlıyız”
00:44 Türkçe düşünür, Türkçe rüya görürüz Türkçe yazar okuruz, ama, Türkçeyi bilmeyen okumuşlarız !!!
00:43 Hollanda’da Türkish Professional Network (Türk Profesyoneller Ağı) Dikkat Çekiyor: Direksiyonda yine kadınlar var!
00:42 Suriye Türkiye’de iç siyasi dengelere nasıl yansıyor?
00:32 Kocaeli Ticaret Odası’dan: İşletmelerin Hibe ve Fonlara Erişimini kolaylaştırma
00:21 İlklerin Adı: Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi
12:15 Türkiye’de 15 yaş altına sosyal medya yasağı geliyor
07:41 Yazar Peren Birsaygılı Mut: Suriye Devrimi’nin Filistin davası açısından taşıdığı tarihsel ve stratejik önemi
07:14 Avrupa’da ABD’siz savunmanın formülü: Avrupai NATO
00:55 Tokat’ın Niksar ilçesinde araç muayenesinde kredi kartı komisyonu yasal bulunmadı
00:48 Akif Çağatay Kılıç: İran ekseninde gerilimin çözülmesi için çabalarımız devam edecek
00:43 Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı sonrası bildiri yayınlandı…
00:39 Bakan Göktaş’tan İBB kreşindeki iddialara ilişkin açıklama
00:38 Terörsüz Türkiye ve Bölge Hedefinin Geleceği
00:29 ABD’nin Güney Kahkasya Stratejisi: Zengezur, Enerji Hatları ve Bölgesel Güç Dengeleri
00:26 Türkiye’nin bölünmüş yol ağı 30 bin kilometreye ulaştı
00:20 İran Dışişleri Bakanı Arakçi, Steve Witkoff ile temas kurmadığını söyledi.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Sinir ağı özellikleri analiz edilerek bunama riski tahmin ediliyor!

Sinir ağı özellikleri analiz edilerek bunama riski tahmin ediliyor!
30 Ocak 2023
1.074
A+
A-

Birçok nörodejeneratif durumda, semptomlar ortaya çıkmadan önce beyin değişiklikleri meydana geliyor.

Ancak şimdilerde Japonya’dan araştırmacılar, beyin aktivite modellerindeki değişikliklere göre bu koşulları erken aşamalarda ayırt etmenin yeni bir yolunu buldular.

Yakın zamanda Dementia and Geriatric Cognitive Disorders’ dergisinde yayınlanan bir çalışmada, Tsukuba Üniversitesi’nden araştırmacılar, serebral sinir ağında, Alzheimer hastalığı ve Lewy cisimcikli demans gibi dejeneratif nörolojik durumlar için bir biyobelirteç işlevi görebilecek değişiklikleri ortaya çıkardılar.

Hafif bilişsel bozukluk Alzheimer hastalığının, serebral küçük damar hastalığının, Lewy cisimcikli demansın veya diğer nörobilişsel bozuklukların erken bir belirtisi olabilir. Bu koşullar arasında hastalığın klinik seyri ve tedavi seçenekleri farklılık gösterdiğinden, Tsukuba Üniversitesi’ndeki araştırmacıların ele almayı amaçladığı erken aşamalarda aralarında ayrım yapılmasına ihtiyaç var.

Araştırmanın yazarı Profesör Tetsuaki Arai, ” Hafif bilişsel bozukluk için birkaç biyobelirteç tanımlanmış olsa da, bunlar genellikle özel nörogörüntüleme ekipmanı gerektiriyor” diyor. “Buna göre, Alzheimer ve demansa bağlı hafif bilişsel bozukluğu olan bireylerde ağ açıklarını Lewy cisimcikleri ile karşılaştırmak için geleneksel manyetik rezonans görüntülemeyi kullanmak istedik.” diyor.

Ağ görüntüleme sistemi yakın gelecekte daha çok kullanılabilir

Bunu yapmak için araştırmacılar, beyin bağlantısının bir ölçüsü olarak kortikal yapılar arasındaki benzerlikleri arayan benzerlik temelli bir yaklaşım kullandılar. Alzheimer’lı hafif bilişsel bozukluğu olan bireylerde, Lewy cisimcikli hafif bilişsel bozukluğu olanlarda ve kontrol katılımcılarında mikroyapısal beyin değişikliklerini incelediler.

Baş yazar Profesör Miho Ota, “Sonuçlar şaşırtıcıydı” diye açıklıyor. “Alzheimer’lı hafif bilişsel bozukluğu olan hastalarda, beynin belirli bölgelerinde önemli ağ anormallikleri bulduk. Lewy cisimcikli hafif bilişsel bozukluğu olan hastalarda, beynin diğer bölümlerinde benzer değişiklikler bulduk.” diye ekliyor.

Tıbbi tesislerde geleneksel manyetik rezonans görüntüleme cihazlarının göreli mevcudiyeti göz önüne alındığında, ağ görüntüleme tekniği Alzheimer nedeniyle hafif bilişsel bozukluğu olan ve Lewy cisimcikli hafif bilişsel bozukluğu olan kişilerde beyin yapılarını değerlendirmek ve karşılaştırmak için daha erişilebilir bir yöntem olabilir.

[UHA Haber Ajansı, 30 Ocak 2023]

ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.