enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:27 Bakan Fidan, Hamas heyetiyle görüştü
00:17 “Terörsüz Türkiye” hedefi doğrultusunda kurulacak komisyonun ilk toplantı tarihi belli oldu
00:16 ‘Yazı Tura Tiyatro’ Ayvalık Turnesinde
00:01 Anayasa Mahkemesi (AYM), bireysel başvuru hakkının getirildiği 23 Eylül 2012’den 30 Haziran 2025’e kadar yapılan 686 bin 484 bireysel başvurudan 573 bin 180’ini sonuçlandırdı.
23:16 İstanbul’da Türkiye-İtalya-Libya zirvesi
23:01 TBMM Başkanı Kurtulmuş’tan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile parti genel başkanlarına “Terörsüz Türkiye” teşekkürü
22:53 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze’de omuz omuza şükür namazı kılacağız
08:32 Güneydoğulu halıcılar, yılın ilk yarısında ihraç ettikleri 165 milyon 121 bin metrekare halıdan 873 milyon 321 bin dolar gelir sağladı.
08:02 POLSAM’ın “Bir Akademisyenin Ardından: Güney Ferhat Batı” adlı kitabı okuyucuyla buluştu
06:57 Dünya Dönüyor!
06:55 Şirketlerden N’aber!
06:53 Gazeteci İlhan KARAÇAY’ın Sosyal Medyada dolaşan ‘Erdoğan’ın Akıbeti’ üzerine yorumu…
06:52 Mersin’de ünlüleri gençleştiren, şifa ve güzelliğin adresi: Getat uzmanı Dr. Işıl ÖZDEMİR!
00:54 Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) için Adana-Gaziantep Otoyol Bağlantı Yolu ve Misis Köprüsü yeniden projelendiriliyor
00:41 Bu fotoğraftaki sen misin ? Sahte Mesajlara Dikkat: Dolandırıcılık ve Virüs Tuzağından Korunma Rehberi
00:01 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Gabon Cumhurbaşkanı Brice Clotaire Oligui Nguema huzurunda, iki ülke arasında ortak anlaşmalar imzalandı.
18:38 Nizip Ticaret Odası (NTO) Başkanı Öztürk: Coğrafi işaretli ürünler AB yolunda
11:01 Rusya’da büyük deprem, ABD ve Japonya’da tsunami alarmı!
09:59 Gazeteci Aslı SÖZBİLİR’in Sabah kahvesi: Orada N’ler oluyor!
08:20 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan: ​​​​​​​işsizlik oranı haziran ayında bir önceki yıla göre 0,5 puan azalarak yüzde 8,6 seviyesinde gerçekleşti
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Euro Dolar Karşısında Yeniden Değer Kazanıyor

Euro Dolar Karşısında Yeniden Değer Kazanıyor
14 Aralık 2022
1.281
A+
A-

Euro bundan kısa bir süre önce adeta serbest düşüşte gibi görünüyordu. Eylül ayının ilk günlerinde 2002 yılındaki seviyesinin altına inen Euro-Dolar paritesi, 0,96 ile son 20 yılın en düşük seviyesini gördü.

Uluslararası Haber Ajansı (UHA) Avrupa Temsilciliğin (VOA)’den kaynaklı Cem DALAMAN’ın haberine göre, Piyasalarda şok etkisi yaratan bu gelişme sonrasında birçok ekonomist, Avrupa para biriminin kalıcı bir şekilde doların altında kalacağı şeklinde yorumlar yaptı.

Rusya-Ukrayna savaşının sertleşerek sürdüğü bu dönemde, Rus enerji şirketi Gazprom’un Kuzey Akım boru hattından doğalgaz sevkiyatını belirsiz süreliğine durdurduğunu açıklaması sonrasında, başta Almanya olmak üzere Avrupa’daki ekonomilerin sağlıklı ilerlemeyişi, resesyon belirtileri, yüksek enerji fiyatlarının giderleri, maliyetleri artırması ve Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) faiz arttırımları dolara hemen hemen tüm para birimleri karşısında kazandırdı.

Tüm analistler, doların belirsizlik zamanlarında yatırımcılar için “güvenli liman” statüsünde olmaya devam ettiğini yaşanan gelişmelerin kanıtladığını savundu. Ancak Euro, adeta analistleri yalanlarcasına ABD para birimi karşısındaki düşük seviyesini beklenenden çok daha hızlı aşmayı başardı. Geçtiğimiz dört hafta içinde Avrupa para birimi, dolar karşısında neredeyse 10 sent değer kazandı.

“Euro şu anda küllerinden doğan Anka kuşu gibi”

Alman Merkez Bankası Deutsche Bank’ın analistleri kurun yükselmesini, “Euro şu anda küllerinden doğan Anka kuşu gibi geri döndü” şeklinde yorumlarken, “Almanya’da yüzde 10 civarında devam eden enflasyonun ekonomik yıkım olmadan kontrol altına alınabileceğine ve küresel büyümenin önümüzdeki çeyreklerde toparlanacağına dair umutlar arttıkça, piyasalar dolar satıyor ve tekrardan Euro’ya yöneliyor” şeklinde bir değerlendirme de yapıldı.

Euro, dolar karşısında güncel kurda 1,05’lik bir pariteye ulaşmış durumda. Son olarak, ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell’ın faizler konusunda yaptığı açıklamaları, trendin Euro lehine sağlamlaşmasına neden oldu. Powell, ülkesinde enflasyonun gerilemeye başladığını belirterek, geçen Mart ayından bu yana art arda faiz arttırımı yapan FED’in faiz oranlarını yükseltme konusunda artık frene basacağını ve 75 baz puanlık arttırıma gitmeyeceğini duyurdu.

Yapılan yorumlarda, bu durumun ABD’nin başta Euro bölgesi olmak üzere diğer bölgelere göre faiz avantajını azaltacağı ve bunun da doların cazibesini zayıflatacağı vurgulanıyor.

Analistlere göre 2023 için öngörülerde bulunmak zor

Asıl soru elbette bundan sonra, 2023’de ne olacağı ve Euro’nun 2021 sonundaki 1,15 seviyesine geri dönüp dönemeyeceği. Alman medyasında ağırlığı olan ekonomi uzmanları, ABD ve Avrupa merkez bankalarının yakın gelecekte ne yapacağının bu konuda belirleyici olacağı üzerinde hemfikirler.

Dikkat çeken bir değerlendirme, Euro’nun dolar karşısında değer kazanmasına rağmen, uzmanların aşırı iyimser olmaması. Önümüzdeki Çarşamba günü FED bir sonraki faiz kararını açıklayacak ve bir gün sonra da Avrupa Merkez Bankası faiz kararını duyuracak. ABD Merkez Bankası beklenildiği gibi faizde frene basar, Avrupa ise faiz oranlarını yükseltirse, bu durum Euro’yu yüzde 5 oranında yukarı taşır görüşü ağır basıyor.

Ancak ekonomistler, Rusya-Ukrayna savaşı ve savaşın Avrupa ekonomisine indirdiği darbenin etkilerinin sürdüğünü ifade ederek, Alman ve diğer Avrupa ekonomilerin cari açık vermeye devam ettiklerini, en büyük tehdidin gaz piyasalarındaki bilinmeyen gelişmeler ve 2023 yılının kış aylarında beklenen enerji krizi olduğunu belirtiyorlar.

“Ufukta ekonomik durgunluk tehlikesi var” diyen Deutsche Bank analistleri, son raporlarında 2023’ün ilerleyen dönemlerinde ekonomi kaynaklı negatif etkenler arttıkça resesyonun derinleşebileceğini öne sürerek, Euro’nun yükselen trendi konusunda da temkinli olma çağrısı yapıyorlar.

Gazeteci* Cem DALAMAN

[UHA Haber Ajansı, 14 Aralık 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.