enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:58 Türkiye’ye “işgalci” demek, namussuzluktur!
00:39
00:30 Suriye Devlet Başkanı Ahmad eş Şara, Suriye “bölünmez bir bütündür”
00:29 Ünlü ceza hukukçusu Prof. Dr. Ersan Şen’den Özgür Özel’e Sert Uyarı: “Yargıyla Uğraşma, İşine Bak Sen!”
00:28 Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum: Yeni anayasa hangi güvenceleri kapsamalı?
00:27 Gazze’de önerilen yeni ateşkesin detayları neler?
00:26 Bu transferde istediğini alamayan Galatasaray’a Sırp kaleci Dorde Petrovic şoku!
00:21 CHP’li Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal’ın “böcek bulundu” iddiası, delil yetersizliği ve çelişkili ifadelerle çöktü.
00:08 Gazeteci-yazar Sevda Türküsev, mütedeyyin seçmene “koyun” diyen seküler bağnazları yerin dibine soktu.
00:04 Muğla Büyükşehir Belediyesi, ülke genelinde artan orman yangınlarına karşı tüm birimlerini teyakkuza geçirdi
00:03 Eskişehir’de İstiklal Mahallesi Muhtarlığı’nca, ihtiyaç sahiplerine ücretsiz olarak ekmek dağıtılıyor!
23:31 ABD ve Suriye Dışişleri Bakanları kimyasal silahlar, yaptırımlar ve ‘İran’ın müdahalesini’ görüştü
23:15 Şimdi de ‘yangın’ bölücülüğü: Canhıraş mücadeleye rağmen ‘İzmir memleket değil mi?’ provokasyonu
22:00 Artan yangın riski nedeniyle Adıyaman’da ormanlara giriş ikinci bir duyuruya kadar yasaklandı.
21:22 Gazeteci-yazar Nihat Genç, tedavi gördüğü hastanede 69 yaşında hayatını kaybetti
19:34 İzmir Büyükşehir Belediyesine yönelik yolsuzluk soruşturmasında, eski belediye başkanı Tunç Soyer tutuklandı.
13:19 Kocaelispor’un yeni transferi Haidara, Mali asıllı Fransız futbolcu…
12:57 TBMM’de zehirlenme şüphesiyle 100’ü aşkın kişi, ishal, kusma ve halsizlik şikayetleriyle hastaneye başvurdu.
12:38 Trump: “Hiçbir ilerleme yok, memnun değilim”
10:35 Emekli aylıklarını 16 bin 881 TL’ye çıkaran teklif, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Dünya harp tarihine geçecek adım: KIZILELMA artık pistte

Dünya harp tarihine geçecek adım: KIZILELMA artık pistte
27 Kasım 2022
203
A+
A-

KIZILELMA Muharip İnsansız Uçak Sistemi taksi ve koşu testini tamamladı. O anlara ait görüntüler ilk kez paylaşıldı. Gökyüzüne ‘1’ kala anlamına taşıyan bu testi değerlendiren uzmanlar, KIZILELMA’nın daha önce duyurulan tarihten önce uçabileceği görüşünde. KIZILELMA, kabiliyetleriyle dünya harp tarihine geçecek bir platform olarak kabul ediliyor.

Sertaç Aksan
TRT Haber : Sertaç Aksan

İnsansız hava araçları konusunda dünyanın en yetkin ülkelerinden biri haline gelen Türkiye, TB-2 ile gelen başarısının tesadüfi olmadığını ve bu alanda uzun yıllar etkin faaliyet yürüteceğini gösteriyor. Önce AKINCI ve AKSUNGUR ile elini güçlendiren Ankara, son olarak KIZILELMA MIUS ile bu alandaki en ileri ülke olmaya hızla yaklaşıyor.

Sadece Türkiye’nin değil dünyanın kendi alanında en iyi savunma sanayii şirketlerinden biri olan BAYKAR’ın Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, KIZILELMA’nın pist üzerindeki görüntülerini ‘Emekledi, yürüdü, koştu’ notuyla paylaştı.

Peki, insansız bir hava aracı için taksi ve koşu testi ne anlama geliyor? Bu aşama neden önemli ve sonrasında nasıl bir yol haritası izlenecek? KIZILELMA’nın ilk uçuşunu ne zaman yapması bekleniyor? Hem bu soruların yanıtını hem de KIZILELMA’nın sahadaki dengeleri nasıl değiştireceği konusunu Savunma Sanayii Araştırmacısı Kadir Doğan ile konuştuk…

Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma’nın ilk Otomatik Taksi ve Koşu Testi başarıyla tamamlandı.

[Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma’nın ilk Otomatik Taksi ve Koşu Testi başarıyla tamamlandı.]

Uçuş öncesi son aşama

Kadir Doğan, öncelikle ‘taksi’ kavramını açıklayarak başlıyor anlatmaya… En genel haliyle “Pist üzerinde, yerde ana fonksiyonları çalışır bir halde hareket etmesi” olarak aktardığı taksinin, aslında uçuş öncesi son aşama olduğunun altını çiziyor.

Bu aşamada sistemin genel bütünü üzerinde önemli etkisi olan motor, sensörler, yazılımlar ve mekanik sistemlerin son yer testlerinin yapıldığı bilgisini paylaşıyor Doğan ve hava aracının ilk uçuşunda herhangi bir sorunla karşılaşmaması için yapılan bu testlerin son derece önemli olduğuna değiniyor.

KIZILELMA sadece Türkiye için değil dünyada da bu alan adına çok kritik bir platform.

[KIZILELMA sadece Türkiye için değil dünyada da bu alan adına çok kritik bir platform.]

“KIZILELMA daha önce açıklanan tarihten önce uçabilir”

“Gökyüzüne ‘1’ kala” olarak nitelenen bu etabın aslında farklı dinamikleri olduğundan da bahsediyor Kadir Doğan. Hava aracının geliştirme süreci boyunca birçok simülasyon, analiz, döngüde donanım/döngüde yazılım gibi test/analiz süreçlerinin gerçekleştiğini öğreniyoruz. Tüm bunlar yer testi ve uçuşlu testleriyle doğrulanarak hava aracının optimizasyonu sağlanıyor.

Selçuk Bayraktar’ın daha önceki açıklamalarında KIZILELMA için 2023’ün ilk çeyreğine işaret ettiğini anımsatıyoruz… Bu test görüntülerinin ardından söz konusu takvimin öne çekilmesinin kendisini şaşırtmayacağını söylüyor Kadir Doğan:

“Test görüntülerinin bize gösterdiği en net mesele Baykar’ın çok ama çok hızlı bir şekilde ilerlediği… Akıncı’dan elde edilen tecrübelerin büyük katkısı ekibin yoğun çalışmasıyla birleşince ortaya böyle bir fotoğraf çıkıyor.

Bugünkü görüntülerden sonra eğer bir aksilik çıkmazsa bu yıl bitmeden KIZILELMA’nın ilk uçuşunu gerçekleştirebileceğine inanıyorum. Ancak unutulmamalı ki ilk uçuş yapıldıktan sonra uzun bir süre testler devam edecek ve nihayetinde Türk Silahlı Kuvvetleri dünyada sadece birkaç ülkenin sahip olduğu bir teknolojiye daha sahip olacak.”

Dünya harp tarihine geçecek adım: KIZILELMA artık pistte

“Dünyada henüz bir örneği yok”

Sürecin sorunsuz bir şekilde tamamlanması halinde KIZILELMA Türkiye’nin envanterde bulunan ilk Muharip İnsansız Uçak Sistemi olacak.

Bu gerçeği ‘çok önemli’ olarak niteliyor Kadir Doğan ve “Dünya’da KIZILELMA sınıfında olup, olgunlaşmış ve operasyonel bir konsept içerisinde tam bir verimle kullanılan herhangi bir hava aracı bulunmuyor.” bilgisini paylaşıyor.

ABD, İngiltere, Rusya ve Çin’in bu tipteki hava araçlarına çok ciddi yatırım yaptıklarını hatırlatıyoruz… Kadir Doğan bu durumun önemli bir gerçeği değiştirmeyeceği uyarısıyla sözlerini tamamlıyor:

“Eğer Türk Silahlı Kuvvetleri, KIZILELMA’yı geçmişte olduğu gibi doğru bir operasyonel konsept içerisinde yoğun bir şekilde kullanmayı başarırsa dengeler bir kez daha değişecek.

TSK bu yolla hem çok önemli bir ihtiyacını gidermiş, hem de harp alanının en uç noktasındaki teknolojilerde bile dünyaya öncülük etmiş olacak. Tüm bunları alt alta koyduğunuzda KIZILELMA sadece Türk savunma sanayi için değil dünyada bu konseptin kullanılması için çok kritik bir ürün… Haliyle herkesin gözü kulağı onda olacak.

KIZILELMA’nın dünya harp tarihine geçeceğini söylememiz yanlış ya da abartı olmaz. Umarım gökyüzünde süzüldüğü günleri de bir an önce görebiliriz…”

***

Yazar Hakkında

Sertaç Aksan, Adana’da 1986 yılında doğdu. Mersin Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Sinema ve TV Bölümü mezunu. 2009 yılında Anadolu Ajansında başladığı iş hayatında Star Haber, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Yeni Şafak gibi kurumlarda görev aldı.

Kasım 2019’dan bu yana TRT Haber’de çalışıyor.

[UHA Haber Ajansı, 27 Kasım 2022] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.