enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:56 Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan haberler!
08:12 GAP 2026 Sulama ve Bölgesel Kalkınma – Projede Sulamanın Sonuçları
04:57 İttihat ve Terakki cemiyetinin, Şam Valisi olarak atadığı Cemal Paşa: Köpekler ve Araplar Giremez!
04:29 Adalar Vakfı’ndan İstanbul’un hafızasına yolculuk: Adalarda Hayat Var belgeseli yayında
03:57 Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Başkanı Bulut, Mısır’da İş Birliği Protokolüne imza attı
00:56 Rusya-Ukrayna Savaşı’nın arabulucu ülkesi: Türkiye
00:52 İmalat sanayisi işletmeleri için uygun koşullu finansman paketi
00:48 “Narin Güran cinayetine aylar sonra müdahil olundu” haberlerine yalanlama
00:46 Gazeteci Nevzat ÇİÇEK: Güvenlik kaynakları ne diyor: 25 maddede Suriye’de yaşananlar-görüşmeler-beklentiler
00:38 Deprem şehitleri “Türkiye’min Gücüne Bak” temalı törenle anılacak
00:28 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörden medet umanlar sonuç alamaz
00:23 Türk tipi Kamikaze İHA’dan tam isabet: SKYDAGGER sahnede
00:22 Türkiye’de Bakım Sigortasının Kurumsal Tasarımı: Bakıma Muhtaçlık
00:18 Sivil Havacılıkta pilot sayısı geçen yıla göre yüzde 10 artışla 17 bin 910’a ulaştı
00:14 Kahramanmaraş’ta, 6 Şubat 2023’te meydana gelen deprem felaketinin 3. yılında eğitim öğretime bir gün ara verilecek.
00:09 Gergerlioğlu’ndan destek; “İşçilere yönelik hukuksuzluk devam ederse, halk boykot başlatacaktır!”
11:53 ABD SDG’den Neden Vazgeçti
11:08 Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’nde (KOGACE) Başkanlık Görev Değişimi
07:04 ABD-Ukrayna-Rusya Üçlü Müzakereleri Devam Edecek
00:16 Uluslararası Deneyimler Çerçevesinde Türkiye’de Bakım Sigortasının Kurumsal Tasarımı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

ABD, Fransız çimento şirketi Lafarge’ı IŞİD’e ödeme yapmaktan suçlu buldu

ABD, Fransız çimento şirketi Lafarge’ı IŞİD’e ödeme yapmaktan suçlu buldu
19 Ekim 2022
433
A+
A-

TRT TÜRK yeni banner

Suriye’de bir tesisinin açık kalması için Irak-Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) milyonlarca dolar ödediğini kabul eden Fransız çimento şirketi Lafarge, Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanlığı tarafından 778 milyon dolar para cezasına çarptırıldı.

TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’nın ‘AP, AFP‘ kaynaklı haberine göre, ABD Adalet Bakanlığı savcı yardımcısı Matthew Olsen, Fransız şirketi, kaçırılan Batılıların işkence gördüğü bir dönemde örgütün yaptıklarını görmezden gelmekle suçladı.

Olsen yaptığı açıklamada Suriye’deki IŞİD ve Nusra Cephesi gibi ‘terörist örgütlerin’ Suriye’de masum sivillere karşı şiddet uyguladığı ve Amerikalılara zarar verdiği bir dönemde şirketin yasaya aykırı olarak ödeme yaptığına dikkat çekti ve “Çok uluslu şirketin terörist örgütlere giden ödemeleri onaylamasının hiç bir gerekçesi yok” dedi.

Lafarge: Derin pişmanlık duyuyoruz

2015’ten bu yana İsviçreli Holcim grubu yönetimi altında bulunan Lafarge’dan yapılan açıklamada grubun “olayla ilgili yönetim kademesindeki bireylerin iç tüzüğe aykırı şekildeki davranışlarından kaynaklanan sorumluluğu kabul ettiği” ve bundan “derin pişmanlık” duyduğu belirtti.

ABD Adalet Bakanlığı’nın grubun bu tür durumları tespit etmek ve kaçınmak için uygun denetim mekanizmalarını devreye soktuğunu kabul ettiğini hatırlatan şirket bu nedenle bağımsız bir denetçiye gerek bulunmadığında ısrarcı oldu.

Grup ayrıca Fransız yetkililerle de tam işbirliği içinde olduklarını belirtti, ancak haksız gördüğü yasal girişimlere karşı kendini savunacağını ifade etti.

Paris Temyiz Mahkemesi, mayıs ayında Lafarge hakkında şirketin 2014’e kadar Suriye’deki faaliyetlerine ilişkin “insanlığa karşı suçlara iştirak” suçlamasıyla soruşturma açılması talebini onaylamıştı.

Şirketin Suriye’deki taşeronu Lafarge Cement Syria (LCS) aracılığıyla 2013-2014 yıllarında aralarında IŞİD’in de bulunduğu terörist örgütlere ve aracılara Suriye’nin Celebiye kentinde şirkete ait çimento fabrikasında faaliyetleri sürdürebilmesi için milyonlarca euro vermekle suçlanıyor.

Lafarge hakkında ayrıca, söz konusu fabrikadan IŞİD’e çimento satmak ve arabuluculara para ödeyerek cihatçı gruplardan hammadde temin etmek suçlamaları da yöneltiliyor.

[UHA Haber Ajansı, 19 Ekim 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.