enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:53 AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, sahte diploma soruşturmasına ilişkin, yargı sürecinin devam ediyor
00:03 DMM: ‘Sahte diploma’ soruşturmasındaki iddialar dezenformasyon ürünüdür
23:57 SPD Başkanı Yıldız : Kuruyan Göllerimiz ve Kesilen Sularımızın Nedeni Benzer!
22:25 Kocaelispor lig için olumlu sinyaller veriyor!
22:08 UHA/ İnternational News Agency, Nevşehir Kültür Yolu Festivali’nde
19:35 Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK), faaliyete geçtiği günden bugüne yapılan 52 bin 749 başvurudan 50 bin 770’ini sonuçlandırdı…
09:02 Avrupa’nın en büyük bankalarının hisseleri geçtiğimiz hafta itibariyle Küresel Finans Krizi’nden bu yana en yüksek seviyelere ulaştı…
07:45 Nazım Hikmet Yaz Kampı’nın 10’uncusu Tamamlandı: Gençler Büyükada’da Buluştu
07:24 Gazeteci Veysel KAVRAYAN’dan Nevşehir Kültür Yolu Festivali’den notları!
00:59 TBMM Başkanı Kurtulmuş: İnanıyorum ki komisyonumuz tarihi misyonu layıkıyla gerçekleştirecek
00:44 Kamu Denetçiliği Kurumu’na (KDK) özel hastanede yaptırdığı tedaviden fazla ücret alındığı talebi üzerine başvuran hastaya 11 bin 400 liranın iadesi sağlandı…
00:44 Türkiye’nin Balkanlardaki Yeni İşbirliği Girişi’nde, Balkan Barış Platformunun potansiyel faydaları ve karşılaşabileceği zorluklar nelerdir?
00:31 Kaynaklar: Trump, Azerbaycan ve bazı Orta Asya ülkelerini İbrahim Anlaşmaları’na dahil etmek istiyor
00:31 Aceleci Tepki Siyasetine Hapsolmak
00:16 İzmir’de bugünden itibaren su tüketiminin yoğun olduğu 11 ilçede planlı ve dönüşümlü su kesintilerine başlanacak…
00:10 Azerbaycan ve Ermenistan Barış Görüşmeleri : Abu Dabi
00:03 Dışişleri Fidan’ın üniversite diplomasına ilişkin iddiaları yalanladı
00:02 Kocaeli Ticaret Odası’dan (KOTO), Mobilya Sektörü’ne yönelik bilgilendirme ve istişare toplantısı
22:22 Tarihi komisyonun ilk toplantısı sona erdi
12:23 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye’yi bölgesinde kutupbaşı yapacağız
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Hamas, Suriye ile ilişkilerini yeniden canlandırıyor

Hamas, Suriye ile ilişkilerini yeniden canlandırıyor
13 Ekim 2022
389
A+
A-

Suriye’de iç savaşın patlak verdiği ilk dönemlerde Beşar Esad hükümetiyle arası açılan Hamas örgütü, İran destekli Şam yönetimiyle ilişkilerini yeniden canlandırıyor. 

TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)‘nın Agence France-Presse (AFP)’ye dayandırdığı haberine göre, Analistler bu değişimin Hamas’ı, İsrail’e karşı Suriye’nin yanı sıra Lübnan merkezli Hizbullah ve Yemen merkezli Husileri de kapsayan İran öncülüğündeki “direniş eksenine” daha da yakınlaştıracağı değerlendirmesinde bulunuyor.

Keza Hamas’ın bu adımı, Hamas’ın uzun süredir yakın ilişki içinde olduğu Ankara’nın ağustos ayında İsrail ile yeniden tam diplomatik ilişki kurması sonrası Orta Doğu’da yaşanan köklü değişikliklerin ardından geliyor.

Gazze’nin yönetimini elinde bulunduran Hamas grubu yetkililerinden oluşan bir heyetin gelecek hafta Suriye’nin başkenti Şam’ı ziyaret etmesi bekleniyor.

Hamas kendini, İsrail’e ve Gazze’ye uygulanan ablukaya karşı silahlı direnişin lideri olarak görüyor. Ancak İsrail, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği’nin terör örgütleri listesinde yer alıyor.

Örgütten geçen ay yapılan açıklamada, Esad liderliğindeki Suriye ile yeniden gelişen ilişkileri ‘Filistin ulusunun çıkarına’ olarak nitelendirildi.

Ankara’nın, İsrail’in yanı sıra diğer bazı Arap ülkeleriyle son dönem yeniden hız kazanan diplomatik ilişkilerine dolaylı olarak atıfta bulunan Hamas, süreci, “davamızı ve ulusumuzu çevreleyen hızlı bölgesel ve uluslararası gelişmeler” ifadeleriyle tanımladı.

Keza Hamas’taki “eksen değişimi”, Esad yönetiminin en güçlü destekçisi konumundaki İran’ın protesto gösterileriyle sarsıldığı ve İsrail’in “varoluşsal tehdit” olarak gördüğü nükleer programı nedeniyle Batılı ve bazı bölgesel güçlerle ciddi anlaşmazlık yaşadığı bir döneme denk geliyor.

İran liderliğindeki ‘eksen’

Hamas’ın lider kadrosu, İsrail saldırıları nedeniyle uzun süredir yurt dışında bulunuyor.

Mısır merkezli Müslüman Kardeşler teşkilatının içinden çıkan Hamas örgütünün daha önce Şam’da bir merkezi bulunuyordu ancak grup, Esad karşı muhalefetin yanında yer alınca 2012’de buradaki merkezi kapatıldı.

Daha sonra lider kadrosunun bir kısmı Körfez ülkesi Katar’a, bir kısmı da Mavi Marmara saldırısı sonrası İsrail ile diplomatik ilişkilerini kesen Türkiye’ye taşındı.

Esad yönetimine yakın duruşuyla bilinen Filistin Halk Mücadelesi Cephesi lideri Halid Abdülmecid, gelecek hafta yapılması beklenen Şam ziyaretine Hamas’ın Arap ilişkileri sorumlusu Halil El Hayya’nın başkanlık edeceğini söyledi.

Adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir Hamas kaynağı da örgütün Şam’la yeniden ilişki kurma kararının, yetkililerinin Suriye’ye yaptığı “gizli ve açık” çok sayıda ziyaretin ardından geldiğini dile getirdi.

Aynı kaynağa göre bu toplantılara İran ve Hizbullah aracılık etti.

Gazze merkezli el Ezher Üniversitesi’nden siyaset bilimi profesörü Muhaimer Abu Saada, tüm bu gelişmelerin İran’ın, İslami Cihad’ı da kapsayacak şekilde “direniş eksenini” güçlendirme arzusunu yansıttığını söyledi.

İran’ın yanı sıra Hamas, Ukrayna işgali nedeniyle uluslararası tecride maruz kalan Moskova’ya da yakınlaştı.

Katar’da yaşayan Hamas lideri İsmail Haniye, geçen ay Moskova’ya giderek Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la görüştü.

Afp’ye konuşan üst düzey bir Hamas kaynağı, grubun Suriye’ye dönmesinin ardından “normal ilişkilere dönüşün ilk adımı olarak Şam’da yakın tarihte bir temsilcilik açmayı” planladığı bilgisini verdi.

Hamas’ın eski siyasi büro şefi Halid Meşal, bir dönem Şam’da nadir görülen ayrıcalıklara sahipti ve Esad ile kişisel bir ilişkisi bulunuyordu.

Ancak el Ezher’den siyaset profesörü Cemal el Fadi’ye göre, Esad yönetiminin Hamas’ın “on yıl önceki ağırlığa” sahip bir dayanağı yeniden inşa etmesine izin vermesi olası değil.

Öte yandan İsrail’in, Suriye’ye sık sık hava saldırıları düzenlediği ve çoğunlukla İran yanlısı grupları hedef aldığı bir ortamda Hamas liderliğinin de Suriye’de ‘gereğinden fazla’ zaman geçirmeye yanaşmayacağı öngörülüyor.

“Hamas’ın şu anda Suriye ile olan ilişkisi zorlu güvenlik değerlendirmelerine tabi olacaktır.” diyen Fadi, mevcut duruma atıfla, “Liderlerini ve aktivistlerini İsrail tarafından kolayca hedef alınma tehlikesiyle karşı karşıya bırakıyor.” yorumunda bulundu.

Bununla birlikte Hamas’ın Esad yönetimiyle yeniden yakınlaşması, örgüt içinde tepkilere neden oluyor.

Ancak Hamas’ın Siyaset ve Dış İlişkiler Daire Başkanı Dr. Basem Naim, kararın yıllar süren bölgesel ve uluslararası müzakerelerin ardından alındığını söyledi.

Naim, “Hamas, Suriye ile ilişkilerin yeniden başlatılması konusunda çoğunluğun görüşünü benimsedi. Hamas’ın direniş ekseninin merkezinde yer almasından başka seçenek yok.” sözleriyle grubun kararının kesin olduğunu ilan etti.

[UHA Haber Ajansı, 13 Ekim 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.