enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:00 ABD Başkanı Trump, İran saldırıları nedeniyle Çin ziyaretini erteledi
10:32 Yarın Hollanda’da yapılacak Belediye Meclisi Seçimlerinde Kime oy Vermeliyiz?
09:50 Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Çanakkale Zaferi eşsiz bir destandır”
23:08 Uluslararası Haber Ajansı Ankara Temsilcisi Gazeteci Veysel Kavrayan’dan Vali Aktaş’a Ziyaret
22:25 ‘İmamoğlu çıkar amaçlı suç örgütü’ davasında ‘salon düzeni’ krizi
22:14 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Ankara ile Bağdat ve Şam’ın, Kudüs ile Gazze’nin kaderi aynı ortak paydada birleşmektedir”
22:06 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Ankara ile Bağdat ve Şam’ın, Kudüs ile Gazze’nin kaderi aynı ortak paydada birleşmektedir”.
21:54 Bakan Gürlek, “2026’da Türkiye’nin yabancı ülkelerden adi suç ve terör suçları kapsamında kabul edilen iade talebi sayısı 76”
21:39 İletişim Başkanı Duran, “İsrail Lübnan’ın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü hedef almaktadır”
11:32 Kadir Gecesi bugün idrak edilecek
09:57 Türkiye–Azerbaycan Akademik Toplantısı, Nahçıvan Öğretmenler Enstitüsü’nde Gerçekleştirildi…
14:49 Savaş 110 km uzakta ama Van’da haberler “masabaşı”
14:10 SAHA İstanbul Elektrik ve Elektronik Komitesi Mart Ayı Toplantısı
13:47 Irak’ta İstikrarın Sonu mu? ABD‑İsrail’in İran’a Saldırısının Yansımaları
13:01 Dışişleri Bakanı Fidan, “Savaşın tüm bölgeye yayıldığını endişeyle müşahede ediyoruz”
23:11 Bölgemiz yine savaş alanına döndü…
22:47 Türkiye–Azerbaycan İş Birliği ve Türk Dünyası üzerine ‘Yuvarlak Masa’ toplantısı
22:05 Bakan Uraloğlu: Ramazan Bayramında 19, 22 ve 23 Mart tarihlerinde 6 ek yüksek hızlı tren seferi düzenlenecek
22:05 Dışişleri Bakanı Fidan, “Netanyahu hükümeti Gazze’de ateşkes ihlallerini sürdürüyor”
21:19 Şehit düşen tıbbiyelilerin anısına tarihi siperlerde toplandılar
TÜMÜNÜ GÖSTER →

KKTC’de Maraş açılımının ikinci yıl dönümü dolayısıyla program düzenlendi

KKTC’de Maraş açılımının ikinci yıl dönümü dolayısıyla program düzenlendi
9 Ekim 2022
208
A+
A-

46 yılın ardından 8 Ekim 2020’de kademeli açılım süreci başlayan Maraş bölgesinde düzenlenen etkinliğe KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, milletvekilleri, Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Zorlu Topaloğlu ile vatandaşlar katıldı.

TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’nın ‘TRT Avaz’ kaynaklı haberine göre, Tatar ve Arter, saat 12.00 sıralarında Maraş’ı ziyaret eden yerli ve yabancı turistlere çiçek ve hediyelik eşya takdim etti.

Program kapsamında belediye bandosu konser verdi. Tatar ve diğer davetliler bando eşliğinde Maraş’ı gezerek giriş kapısından çay bahçesine yürüdü.

Tatar, burada yaptığı konuşmada, yollarca kapalı tutulan, merhum Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın da açılması gerektiğini vurguladığı Maraş bölgesini insanlığa kazandırmak için açtıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Tatar, “Her zaman bizim özlemimiz, KKTC sınırları içerisinde olan bu kapalı Maraş’ı açmak, açık olan bölgesiyle birleştirmek ve Gazimağusa’ya hayat vermekti. Burası tarihiyle, geçmişiyle, sahilleriyle ve parklarıyla insanlarımızın ziyaret edebileceği, denize girebileceği ve hayatı yaşayabileceği çok değerli bir yer, uluslararası ünü olan bir yer.” dedi.

Maraş’ın, Kıbrıs Vakıflar İdaresine (EVKAF) ait olan bir toprak olduğuna değinen Tatar, İngiliz sömürge döneminde bu bölgenin peşkeş çekildiğini hatırlattı.

Tatar, uluslararası hukuka ters düşmemek amacıyla KKTC’nin etkin bir iç hukuk yolu olan Taşınmaz Mal Komisyonu üzerinden Maraş’taki hukuki sürecini yürüttüklerini ve bunun zaman alacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Tatar, “Kıbrıs’ta bir anlaşma olacaksa artık yan yana yaşayan, iki egemen devletin iş birliğiyle burada bir anlaşma olabilir. Artık ne Kıbrıs eski Kıbrıs’tır ne Doğu Akdeniz eski Doğu Akdeniz’dir. Ana vatan olan olarak Türkiye’nin de söyleyecekleri önemlidir. Yeni siyaseti (Kıbrıs’ta iki devletli çözüm) destekleyen Türkiye, Maraş açılımına da onay verdi.” diye konuştu.

Maraş’ın açılmasının dünyada da gündeme geldiğini ifade eden Tatar, “Burayı insanlık için açtık. Burası tarihi, geçmişi ve imkanlarıyla değerli bir yer. Bu denizin Kıbrıs’ındır, bu denizde Kıbrıslı Türklerin de payı vardır.” dedi.

Tatar, Maraş açılımıyla, Maraş’ın potansiyeli artan bir turizm şehri olduğuna vurgu yaptı.

“Maraş açılımında bir sonraki adım ne olacak?” sorusunu da yanıtlayan Tatar, burada kamu binalarının bulunduğuna ve bazı kamu hizmetlerinin buraya getirilebileceğine, halkın hizmetine sunulabileceğine işaret etti.

Tatar, bölgeyi ziyaret eden turistlerle de sohbet etti ve hatıra fotoğrafı çektirdi.

Maraş açılımı

KKTC’de 18 Haziran 2019’daki Bakanlar Kurulu toplantısında, 1974’ten bu yana kapalı olan Maraş’ın açılması konusunda adımların atılması ve uzman ekiple bilimsel envanter çalışması yapılması kararı alınmıştı.

KKTC sınırları içindeki Maraş’ın kamuya ait Demokrasi Caddesi ile sahil kısmının bir bölümü 8 Ekim 2020’de açılmıştı.

Bakanlar Kurulu kararıyla 12 Temmuz 2021’de Maraş açılımının ikinci aşaması kapsamında bir bölge daha askeri olmaktan çıkarıldı ve böylece Maraş’ın yüzde 3,5’lik kısmı sivilleştirildi.

Türkiye ve KKTC makamları, Maraş’ta taşınmazı olan Rumlara ve diğer vatandaşlara, Taşınmaz Mal Komisyonuna başvuru yapmaları çağrılarını yineliyor.

Gelecekte eski sakinlerinin de bölgedeki mülklerine dönmesiyle Maraş’ın tamamının Türk yönetiminde açılması hedefleniyor.

[UHA Haber Ajansı, 09 Ekim 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.