enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
08:59 Büyük yolsuzluk operasyonu İzmir’e de sıçradı: Eski Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer gözaltına alındı
08:34 TBMM bugün yoğun gündemle haftaya başlıyor
08:13 CHP kurultayı davası ertelendi
00:50 Kartepe’de Açık Hava Sinema Keyfi Başladı
00:46 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Fuat Sezgin, büyük bir ilim insanıydı
00:37 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Orman yangınlarında sorumluluğu olduğu tespit edilen 31 kişi gözaltına alındı
00:32 (İBB) yönelik yolsuzluk soruşturmasında tutuklanan iş insanı Murat Kapki’ye ait iki depoda tarihi eser ele geçirildi
00:24 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “(ABD-İran) Uzlaşma ihtimali var”
00:23 İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca, Hazreti Muhammed’in karikatürünü yayımlayan dergiye adli soruşturma başlatıldı
00:21 Bakan Yerlikaya: 50 binin üzerinde vatandaşımız güvenli bölgelere alındı
00:14 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik yolsuzluk soruşturmasında tutuklanan iş insanı Murat Kapki’ye ait 5 milyon değerinde kıymetli eşya ele geçirildi
00:10 Uluslararası Sistemde Azerbaycan’ın Jeopolitiği ve Dış Politikasının Temel Öncelikleri
00:03 Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK)’nin İstanbul’da “yaz buluşması”
00:01 Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, “ABD Başkanı Donald Trump, Suriye’ye yaptırımları kaldıracak”
12:07 Muhalefet açığının ürettiği maliyet
10:45 Nizip Ticaret Odası Meclis Başkanı Bekir Karabacak, İstanbul’da 4. Tarım Ekosistem Buluşması’na katıldı
09:52 Kabine bugün toplanacak
06:54 Dışişleri Bakanı Fidan, NATO üyelerinin gelecekteki 10 yıl içerisinde savunma harcamaları iki ayrı kalemde yüzde 5’e çıkacak!
00:45 PSG, Inter Miami’yi farklı geçti
00:33 Dışişleri Bakan Yardımcısı Bozay: “Balkanların refah ve istikrarı için yeni köprüler inşa etmede gençlerin ve kadınların rolü önemli!”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Gıda enflasyonu büyük bir küresel sorun

Gıda enflasyonu büyük bir küresel sorun
21 Nisan 2022
1.402
A+
A-

Enflasyon, salgın sonrasında tüm dünyanın canını acıtan en büyük sorun haline dönüşmüş durumda. Yüksek enflasyon kendini en çok gıda tarafında hissettiriyor. Bazı ülkelerde gıda enflasyonu, manşet enflasyon rakamını geçmiş durumda. Örneğin, Türkiye’de manşet enflasyon yüzde 61 iken, gıda enflasyonu yüzde 70’i aştı. Manşet enflasyonun yüzde 8.5 olduğu ABD’de gıda enflasyonu ise yüzde 8.8.

Doç. Dr. Nurullah GÜR & İstanbul Medipol Üniversitesi Dekan Yardımcısı

Salgın döneminde değişen talep koşulları, artan üretim-taşımacılık maliyetleri ve aşırı hava olayları, zaten bir süredir gıda enflasyonunun yüksek seyretmesine neden oluyordu. Bu kötü dengeye son haftalarda bir de Rusya-Ukrayna arasında cereyan eden savaş girince, gıda enflasyonu kontrolden çıktı.
 
MARTTA ZİRVE YAPTI
 
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün hesapladığı küresel gıda fiyatları endeksi, mart ayında 159.3 puana yükselerek tüm zamanların zirvesini gördü. Bitkisel yağlar ve tahıl ürünlerindeki artışın tetiklemesiyle küresel enflasyon yıllık bazda yüzde 33.6 olarak gerçekleşti. Bu durum şaşırtıcı değil. Zira, Rusya ve Ukrayna birlikte küresel buğday ihracatının yüzde 25’ini, Ukrayna ise tek başına ayçiçek yağı ihracatının yüzde 40’ını gerçekleştiriyor. Savaşın başlamasından sonra hem bölgeden gıda ürünleri sevkiyatının azalması hem de vadeli piyasalardaki spekülatif işlemler neticesinde fiyatlar uçuşa geçti. ABD, Brezilya ve Arjantin gibi alternatif üreticiler, Avrupa ve Afrika kıtalarına daha fazla tarımsal sevkiyat gerçekleştirmeye başladı. Ancak, ürünlerdeki kalite farkı, taşımacılık maliyetleri ve uzun bekleme süreleri gibi nedenler yine de enflasyondaki yükselişi engelleyemiyor.
 
40 MİLYON MUTLAK YOKSUL
 
Dünya Bankası’nın tahminlerine göre, son dönemdeki yüksek gıda fiyatları, dünya genelinde ilave 40 milyon insanı ‘mutlak yoksul’ statüsüne sürükleyebilir. Gıda enflasyonundan en çok düşük ve orta gelirli ülkeler etkileniyor; çünkü buralarda gıdanın tüketim sepetindeki ağırlığı görece yüksek. Gıdanın hanelerin tüketim sepetindeki ağırlığı gelişmiş ülkelerde yüzde 15-20 bandındayken, bu rakam düşük ve orta gelirli ülkelerde yüzde 35 ila 50 arasında değişim gösteriyor.
 
Bu rakamlar, gelişmiş ülkelerin durumdan hiç etkilenmediği anlamına geliyor. ABD’den İngiltere’ye kadar tüm gelişmiş ülkelerde gıda fiyatlarında hissedilir artışlar var. Bu tip ülkelerde de özellikle toplumun dar gelirlileri ve orta direği, enflasyonun yakıcı etkilerini oldukça hissediyor. Bir taraftan da dünyanın en büyük gıda şirketlerinin kârlılıklarını yüzde 25 ila 80 arasında arttırdıklarına şahit oluyoruz. Tüm bu yaşananlar, enflasyonun gelir dağılımını bozucu etkisine işaret ediyor.
 
ÇOK BOYUTLU ÇÖZÜM ŞART
 
Maalesef gıda enflasyonu bir süre daha yüksek seyretmeye devam edecek. Tarımdaki sorunların bir kısmı yerel ölçekli olsa da bir kısmı da küresel gelişmelerle ilintili. Bununla birlikte, çözüm için tek başına tarım politikaları yeterli değil. İklim değişikliği ve enerji gibi alanlarda da atılması gereken politika adımları var. Sorun çok katmanlı olduğu için çözüm de kaçınılmaz olarak çok boyutlu olmalı.

ngur@medipol.com.tr

[TÜHA Haber Ajansı, 21 Nisan 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.