enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:57 ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci, ulusal basın yayın kuruluşlarının temsilcilerini firmanın Lalahan tesislerinde ağırladı.
00:54 Eğitime yönelik sigortalara ilgi artıyor
00:51 İngiliz The Telegraph gazetesi: Putin ve Trump’ın Teklifi Kiev İçin ‘Korkunç’ Ama Tek Seçenek
00:40 Son dönemlerde elektronik imza sahteciliği ile tapularda dolandırıcılık vakaları hızla artıyor!
00:39 Gazeteci Özlem BAY’ın Özel “Haber Ajandası”: İstanbul’un ‘Yeşil Soylulaştırma’ Gerçeği
00:31 Dünyanın en ünlü piyano virtüözü MAKSIM, Dünya Turnesi’nin duraklarından biri olan İstanbul’a geliyor!”
00:28 Aon, 2025 yılı ikinci çeyrek finansal sonuçlarını açıkladı
00:22 Nobel ödüllü 23 ekonomi profesöründen, İsrail hükümetine Gazze konusunda çağrı yapan bir mektup kaleme aldı.
00:17 Zengezur Koridoru’ndan Trump Rotası’na Güney Kafkasya’da Barış!
00:12 Kentsel dönüşüm projelerinde güvenlik ve tasarruf için doğru pompa seçimi şart
00:10 Zelenski, Putin-Trump Mutabakatını Reddetti: “Önce Ateşkes, Sonra Müzakere “
00:09 TCMB Başkanı Fatih Karahan, 2025’in üçüncü enflasyon raporunu paylaştı
18:50 Bugün Kocaeli İçin Ne Kadar Geç Kalındı? Kocaeli’nin Deprem Gerçeği Yok Sayılıyor!
18:18 Yine Hakem Kararları…!!!
10:59 Marmara Depremi’nin 26. Yılında AKUT VAKFI’ndan Depremlere Karşı Önlem Çağrısı
10:02 Antalya Arkeoloji Müzesi’ndeki 100 bine yakın eser, yıkım kararı sonrası paketlenerek taşınmaya başladı.
00:55 Cumhurbaşkanı Erdoğan Trump-Putin zirvesini değerlendirdi
00:37 Trafik levhaları yeniden düzenlenecek
00:33 CHP’li Erhan Adem, “İflasın eşiğindeki Tarım Kredi Kooperatifleri çiftçiyi borç yükü altında bıraktı
00:28 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde Obrucak Barajı’nın açılışına katıldı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

AB’den Rusya’ya Ukrayna uyarısı

AB’den Rusya’ya Ukrayna uyarısı
14 Aralık 2021
351
A+
A-

BRÜKSEL-UHA HABER / AB, ABD ve İngiltere ile birlikte, Ukrayna’ya saldırması halinde Rusya’ya ortak yaptırımlar planlıyor. Litvanya Dışişleri Bakanı “Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik bir savaşa gerçekten de hazırlandığına inanıyoruz” dedi.

Dw - Deutsche Welle Logo Alt - 1172x428 PNG Download - PNGkit(UHA) Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin  haberine göre, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve Komisyon Başkan Yardımcısı Josep Borrell, Brüksel’de düzenlenen AB dışişleri bakanları zirvesi öncesinde Rusya ile ilgili açıklama yaptı.

Borrell, Rusya’nın Ukrayna’ya olası saldırısı halinde AB olarak ortak ne tür misilleme yaptırımlar uygulanabileceğini gözden geçirdiklerini söyledi.

Borrell’in yaptığı açıklamaya göre, bu adımla hedeflenenin Ukrayna’ya yönelik her türlü saldırıda Rusya’ya ağır bedel ödeyeceğinin gösterilmesi olduğu belirtildi.

Söz konusu tartışmaya konu olan gelişme ise Rusya’nın Ukrayna sınırına on binlerce asker yığdığı iddiasına dayanıyor.

NATO’nun verilerine göre, Rusya Ukrayna sınırlarına yakın bölgeye 75-100 bin asker gönderdi.

Aralık ayı başında da Washington Post gazetesi, ABD istihbarat birimlerinin gizli analizlerine dayandırdığı bir haberinde, Rusya’nın Ukrayna’yı işgale hazırlandığını öne sürdü.

Operasyonun sınır bölgelere konuşlandırılan ve sonra geri çekilen 175 bin askerle yapılacağı öne sürülmüştü. Washington Post haberinde, Rus birliklerinin dört noktada konuşlandırıldığını ve Rusya’nın hedef şaşırtmak ve güvensizlik yaratmak amacıyla sınıra sürekli olarak asker sevk edip geri çektiğini iddia etmişti.

Ukrayna'da 2013 sonu protestolar başlamış, çok sayıda kişi hayatını kaybetmişti.

Ukrayna’da 2013 sonu protestolar başlamış, çok sayıda kişi hayatını kaybetmişti.

Kırım’ın ilhakını hatırlatıyor

Bölgedeki gelişmeler, 2014 yılında Kırım’ın Rusya tarafından ilhakını akıllara getirdiğinden endişeye neden oluyor.

Ukrayna’da 2013 yılı sonbaharında AB ile Ukrayna arasındaki ortaklık anlaşmasının reddiyle başlayan protesto gösterileri 2014 yılı başlarında şiddetlenmiş, Moskova’ya yakınlığıyla bilinen dönemin devlet başkanı Viktor Yanukoviç Rusya’ya kaçmıştı. Oluşan istikrarsız dönemi fırsat bilen Rusya Kırım’da sonuçları uluslararası toplum tarafından tanınmayan bir referandum düzenlemiş, 18 Mart 2014’te yarımadayı ilhak etmişti. O zamandan bu yana ülkenin doğu kesiminde Moskova yönetiminin desteklediği ayrılıkçı etnik Rus gruplar ile Ukrayna güvenlik güçleri arasında çatışmalar yaşanıyor.

Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landbergis, “Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik bir savaşa gerçekten de hazırlandığına inanıyoruz. Ve bu belki de İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana benzeri olmayan bir örnek teşkil ediyor. Bu ne demek? Batılı devletler de ona uygun, benzeri olmayan bir karşılık vermek zorundalar” şeklinde konuştu.

Russland Konflikt Krim Ukraine | Ukrainische Schiffe im Hafen von Kerch

Wagner bağlantılı kişiler yaptırım listesinde

Brüksel’de düzenlenen AB dışişleri bakanları zirvesinde, Rus paralı asker grubu Wagner’in yaptırım listesine alındığı haber veriliyor. AB’li diplomatlar, Libya, Suriye, Mali ve Ukrayna’da görev yaptığı bilinen grubun yöneticilerinin yaptırım uygulanan kişiler listesine alındığını aktarıyor. Bu kişilerin varsa AB üyesi ülkelerdeki varlıkları dondurulacak ve seyahat etmelerine de izin verilmeyecek. Bunu düzenleyen kararın bugün resmi gazetede yayınlanıp yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Özel güvenlik şirketi olan Wagner’e bağlı birlikler için uluslararası arenada “Rusya’nın gölge ordusu” nitelemesi yapılıyor. Wagner’in görev yaptığı ülke ve bölgelerde yoğun insan hakları ihlalleri yaşandığı iddiaları da gündemde.

Rusya saldırırsa Almanya Kuzey Akım 2’yi durduracak

Almanya’da yeni kurulan Sosyal Demokrat Parti (SPD), Hür Demokrat Parti (FDP) ve Yeşiller’den oluşan üçlü koalisyon, Rusya-Ukrayna geriliminin tırmanmasıyla son günlerde yoğun baskı altında. Almanya’da ve Avrupa’da Rusya ile yaptığı Kuzey Akım 2 anlaşmasını iptal etmesi yönündeki sesler artıyor. Almanya’nın yeni Dışişleri Bakanı Yeşiller’den Annalena Baerbock, muhalefetteyken projenin en sert muhaliflerinden olmasına karşın, hükümet kurdukları SPD ve FDP ile vardıkları mutabakat nedeniyle yeni bir karar alındığını açıkladı ve ABD yönetimi ile de yoğun müzakere ile alınan karara göre, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması halinde Kuzey Akım 2 projesinin devre dışı bırakılabileceğini söyledi.

Ukrayna, ülkenin doğusunda Rusya destekli ayrılıkçı grupların kontrolündeki Donbas bölgesinde Türk yapımı silahlı insansız hava araçları (SİHA) kullanıyor. Bu durum Moskova’da rahatsızlığa neden oluyor. Ukrayna ordusu, Türkiye’den, savunma ve havacılık şirketi Baykar tarafından üretilen Bayraktar TB2 model SİHA’lar alıyor.

EK Kaynaklar *AFP, dpa

[UHA Haber Ajansı, 14 Aralık 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.