enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:00 Türkiye’de Ulaşım Sistemlerinin Gelişimi
00:44 Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST’e katılacağını duyurdu.
00:37 Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2025’in ikinci döneminde 28 projeye 7 milyon 375 bin lira destek sağladı.
00:37 GSG Impact Mütevelli Heyeti Toplantısı Londra’da Gerçekleşti
00:34 “Bugünkü Konjonktürde Uygur Sorunu” çalıştayı
00:34 Kerkük Kimin?
00:33 Hollywood yıldızı Alexander Uloom, Mehmed: Fetihler Sultanı’nda
00:33 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı Abbas ile görüştü
00:27 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanı Dr. Büyükakın, Kocaeli’deki büyük dönüşümü UHA’ya anlattı…
00:23 TRT 1’in sevilen dizisi “Teşkilat” 6. sezonuyla 21 Eylül Pazar akşamı izleyiciyle buluşuyor…
00:20 Devlet Bahçeli, “Uluslararası toplum, ABD-İsrail ortak yapımı cinayet ve yıkım politikasına sonuna kadar direniş göstermesi gerekiyor”
00:10 Türkiye’nin devlet arşivlerinde korunan Osmanlı dönemine ait Filistin tapu kayıtları, uluslararası hukuk açısından kritik bir öneme sahip.
00:02 YSK bugün CHP gündemiyle toplanacak
00:01 Hafta sonu beklenen hava durumuna ilişkin değerlendirme
22:37 “Fenerbahçe’ye giderek hata yaptım”
12:43 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “Bu yeni yerleşke, geçmişin tecrübesiyle geleceğin ufkunu birleştirecektir”
12:03 Dünkü ve Bugünkü Türkiye!
03:38 CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Kanko, “AK Parti’nin Çarpık Ekonomi Politikaları yüzünden 300 Bin Genç Okulu Bıraktı!”
03:16 5. Finansal Güvenlik Olimpiyatına Türkiye de katılacak
00:55 İsrail’in Sınır Tanımazlığında Yeni Boyut: Katar Saldırısı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İran’la Nükleer Görüşmeler devam ediyor

İran’la Nükleer Görüşmeler devam ediyor
1 Aralık 2021
299
A+
A-

VİYANA-UHA HABER / İran’la 2015 yılında yapılan nükleer anlaşmaya geri dönülebilmesi amacıyla müzakereler Avusturya’nın başkenti Viyana’da yapılan görüşmelerde, taraflar arasındaki uzlaşmazlıklar nedeniyle anlaşma umutları azalıyor.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin (Reuters)’e dayandırdığı haberine göre, İran’ın nükleer programını kısıtlamak için 2015 yılında İran’la ABD, İngiltere, Çin, Fransa, Almanya ve Rusya arasında imzalanan anlaşmadan ABD, Başkan Donald Trump döneminde, 2018 yılında çekilmişti.

ABD’nin yeniden anlaşmaya dönmesi ve İran’ın da anlaşma kapsamındaki yükümlülüklerini yeniden yerine getirmeye başlaması amacıyla taraflar, Joe Biden’ın ABD başkanlık koltuğuna oturmasının ardından Nisan ayında görüşmelere başlamıştı.

Nisan ve Haziran ayları arasında yapılan 6 tur görüşmede bir sonuca varılamadı. Görüşmelere İran’daki Cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeniyle ara verilmişti.

İki taraf da öncelikli adım beklentisinde

Pazartesi günü yeniden başlayan görüşmeler öncesinde taraflar ilk adımı karşı tarafın atmasını istiyor. İran, kendisine uygulanan ambargoların kaldırılmasını talep ederken Batılı ülkeler, İran’ın anlaşma şartlarına geri dönmesini istiyor.

Batılı diplomatlar, ilk aşamada İran’ın yaptırımların kaldırılması taleplerinin gerçekçi olmadığını ve yerine getirilemeyeceğini söylüyor.

İran tarafıysa bu konuda ısrarcı. Reuters haber ajansına yeni tur görüşmeler öncesinde açıklamada bulunan ismi açıklanmaya bir İranlı yetkili, “Bizim taleplerimiz son derece net. Karşı taraf, özellikle de ABD, bu anlaşmanın devamını isteyip istemediğine karar vermeil. Anlaşmayı terk edenler onlar oldu. Şimdi geri dönmeli ve tüm yaptırımları kaldırmalılar” dedi.

Bu açıklama üzerine ABD’li diplomat Robert Malley, İngiliz BBC kanalına verdiği demeçte, “Eğer İran bu süreyi baskıyı arttırmak için kullanabileceğini düşünüyor ve bekleyip sonra daha iyi şartlar umuyorlarsa yanılıyorlar. ABD ve müttefikleri buna izin vermeyecektir” dedi.

Malley, eğer görüşmelerden sonuç alınamazsa ABD’nin İran’a yönelik yeni yaptırımları devreye sokmaya da hazır olduğunu söyledi.

Öte yandan İran tarafı, Viyana’da İranlı ve ABD’li yetkililerin arasında doğrudan ikili temas olmayacağını da belirtti.

Rus diplomat Mikhail Ulyanoc da konuya ilişkin olarak Twitter hesabından yaptığı değerlendirmede, görüşmelerin sonsuza dek süremeyeceğine, dolayısıyla süreci hızlandırmak gerektiğine işaret etti.

[UHA Haber Ajansı, 01 Aralık 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.