enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:38 Savaş Gölgesinde Ramazan Bayramı
07:46 Türkiye’de her yıl yaklaşık bin 500 bebek Down sendromu ile doğuyor
07:43 Hollanda’dan Mektup Var…Dünyanın Kahpeliği: Adalet Güçlüye Var, Zayıfa Yok!
07:26 İran Neden Zayıfladı Ama Yenilmedi?
07:10 Evlilik ve boşanma konutun kaderini değiştiriyor: Hane dönüşümü dönemi
05:10 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Bölgesel fırtınaların ortasında savrulan ülkeler tarih sahnesinde iz bırakmaz”
00:59 İran koridorlarının en stratejik ismi, nükleer dosyaların mimarı Ali Laricani kimdir?
00:41 İstiklal Marşı Siyaseti: Milli Menfaat ve Muhalefet
00:41 ABD Başkanı Trump yönetimi, İran’ı hedef alan saldırılarının şu ana kadar 12 milyar dolara mal olduğunu kaydetti…
00:28 Kürşad Zorlu,”Türkiye güçlü olursa Azerbaycan elbette güçlü olur”
00:28 İzgaz’dan o iddiaya yanıt: Mühürlenen sayacı kullandığı için…
00:08 Made in EU Nedir?
00:02 Turizme savaş darbesi
11:00 ABD Başkanı Trump, İran saldırıları nedeniyle Çin ziyaretini erteledi
10:32 Yarın Hollanda’da yapılacak Belediye Meclisi Seçimlerinde Kime oy Vermeliyiz?
09:50 Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Çanakkale Zaferi eşsiz bir destandır”
23:08 Uluslararası Haber Ajansı Ankara Temsilcisi Gazeteci Veysel Kavrayan’dan Vali Aktaş’a Ziyaret
22:25 ‘İmamoğlu çıkar amaçlı suç örgütü’ davasında ‘salon düzeni’ krizi
22:14 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Ankara ile Bağdat ve Şam’ın, Kudüs ile Gazze’nin kaderi aynı ortak paydada birleşmektedir”
22:06 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Ankara ile Bağdat ve Şam’ın, Kudüs ile Gazze’nin kaderi aynı ortak paydada birleşmektedir”.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

IMF: Afganistan ekonomisinin çöküşü Türkiye ve Avrupa’yı da etkileyebilir

IMF: Afganistan ekonomisinin çöküşü Türkiye ve Avrupa’yı da etkileyebilir
21 Ekim 2021
726
A+
A-

WASGINGTON-UHA HABER / Uluslararası Para Fonu (IMF), Afganistan ekonomisinin çökmesinin, komşu ülkelerin yanı sıra Türkiye ve Avrupa’nın da etkileneceği bir göçmen krizine yol açabileceği uyarısında bulundu.

Yurtta sulh, cihanda sulhIMF’ye göre, Afganistan ekonomisi bu yıl yüzde 30’a kadar varan bir oranda küçülebilir. Bu durum halen geçinmekte zorlanan Afgan halkının önemli bir kısmını, açlık sınırının altına iterek insani bir krize yol açabilir.

IMF’nin Çarşamba günü yayımladığı bölgesel ekonomik görünüm raporuna göre, olası göçmen krizinin sadece sosyal etkileri olmayacak. Bölgede güvenlik koşullarının kötüleşmesi durumunda, bunun yaratacağı ekstra riskler ülkelerin büyüme potansiyellerini azaltabilir.

IMF’e göre Taliban öncesinde Afganistan, dolar olarak ulaştırılan uluslararası yardımlar ile komşu ülkelerden çok sayıda mal ve hizmet satın alıyordu.

Fakat Taliban sonrası uluslararası yardımların kesilmesi, Afganistan’a satış yapan komşu ülkelerdeki şirketleri de etkiliyor.

İngiltere: OECD ülkeleri Afganistan’a yaklaşık 65 milyar dolar bağış yaptı

İngiltere hükümetine göre, OECD ülkeleri 2001-2019 arası Afganistan’a yaklaşık 65 milyar dolar bağış yaptı.

Geçen haftaki G20 toplantısında katılımcılar, Afgan ekonomisinin çökmemesi için ülkeye milyarlarca dolar yardım vaadinde bulunmuştu.

Afganistan’ın sınır komşusu Tacikistan, daha fazla uluslararası yardım almamaları durumunda daha fazla sığınmacı kabul etmelerinin mümkün olmadığını söylemişti.

Diğer Orta Asya ülkeleri de daha fazla sığınmacı almak istemediklerini duyurmuştu.

IMF, çok sayıda Afgan sığınmacıya ev sahipliği yapan ülkelerde kamu kaynaklarının yetersiz kalabileceğini, işsizliğin artabileceğini ve sosyal gerilimlerin alevlenebileceğini belirtip bu ülkelere uluslararası yardım yapılması gerektiğini vurguladı.

IMF’ye göre Taliban’ın iktidara gelmesinden sonra Türkiye’ye giden Afganların Ankara’ya maliyeti, yıllık gayrisafi yurtiçi hasılanın on binde biri ile on binde ikisi arasında olacak.

Pakistan için ise bu oranın binde ikinin üzerinde olması öngörülüyor.

[UHA Haber Ajansı, 21 Ekim 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.