enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:56 Türkiye Macaristan Ekonomik ve Ticaret Toplantısı İstanbul’da Gerçekleşti
00:37 Türkiye’nin demokrasi performansı, uluslararası endekslerde belirgin bir gerileme sergiledi…
00:32 Yeni Anayasa ve Aleviler paneli Ankara’da yapıldı
00:29 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan Gölcük Otobüs Terminalinin tanıtımı yapıldı…
00:23 İsrail’in Bölgeyle Savaşı Amerika’nın Çıkarına mı?
00:17 İletişim Başkanı Duran: “İsrail’in Gazze’de başlattığı yeni saldırı dalgası soykırım suçlarının kanlı bir aşamasıdır”
00:16 Rusya’da en yüksek maaş alan sektörler açıklandı
00:02 Rusya’da enflasyonu düşürme çabaları sonuç veriyor
00:01 Alışılmış Ezber Döngüsü
16:00 Krediler Tükeniyor!
15:25 UEFA Şampiyonlar Ligi’nde 2025-26 sezonu bugün lig aşamasının ilk hafta maçlarıyla başlayacak…
00:54 2025 Avrupa Basketbol Şampiyonası (EuroBasket 2025) ikincisi A Milli Basketbol Takımı, Letonya’nın başkenti Riga’dan İstanbul’a döndü.
00:43 Bayrampaşa Belediyesine yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında 3 zanlı daha gözaltına alındı…
00:41 Tarihle Mayalanan Şehir Afyonkarahisar’da 7. Uluslararası Gastro Afyon Turizm ve Lezzet Festivali 19 Eylül’de Başlıyor
00:31 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail işgallerini genişletme çabasında
00:16 Türkiye’nin yerli ve milli gururu T10F Togg, ön satış öncesi deneyim merkezlerinde ziyarete açıldı…
00:13 Eğitim-İş raporuna göre şehir dışında okuyan öğrencilerin aylık giderleri 50 bin TL’yi, üniversiteye başlarken yapılan ilk masraflar ise 100 bin TL’yi geçti.
00:03 CHP’nin 38. Olağan Kurultayı ile 6 Nisan 2025’teki 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptaline ilişkin dava, 24 Ekim Cuma gününe ertelendi
22:23 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Katar’da yoğun diplomasi trafiği
22:11 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakü’nün düşman işgalinden kurtuluşunu kutladı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Fransa’dan İngiltere’ye Ültimatom: “8 Gün Veriyoruz”

Fransa’dan İngiltere’ye Ültimatom: “8 Gün Veriyoruz”
15 Ekim 2021
363
A+
A-

UHA HABER / Doğu Akdeniz’de Türkiye, Hint Okyanusu’nda Avustralya ve ABD ile kriz yaşayan Fransa, şimdi de Manş Denizi’nde İngiltere ile karşı karşıya geldi. 

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin (VOA)’ya dayandırdığı Arzu Çakır’ın haberine göre, Fransa’nın Avrupa işlerinden sorumlu devlet bakanı Clement Beaune, Fransız balıkçılara yeterince lisans vermediği takdirde 8 gün içinde İngiltere’ye “misilleme” yapacaklarını açıkladı. Paris, Londra’yı Jersey adasına elektrik enerjisi aktarımını kısmak ve finansal hizmetler sektöründe önlem almakla tehdit ediyor.

İngiltere’nin Brexit referandumunun ardından Avrupa Birliği’nden resmen ayrılmasından bu yana, Manş Denizi’nin iki kıyısındaki Fransa ve İngiltere arasında kriz dinmek bilmiyor. İki ülke, göçmen krizinin yanı sıra balıkçılık lisansı nedeniyle de derin bir kriz yaşıyor. Geçtiğimiz hafta, Başbakan Jean Castex’in AB’den “İngiltere’ye karşı sert tutum almasını” istemesinin ardından şimdi de AB’den sorumlu bakanın verdiği 8 günlük ültimatom, iki ülke arasındaki tansiyonu yükseltti.

Bakan Clement Beaune, Çarşamba akşamı Senato’da yaptığı açıklamada, İngiltere’nin Fransız balıkçılara daha fazla lisans vermesini istediklerini, “Lisans sayısını arttırmamaları durumunda, Fransa’nın sekiz gün içinde misilleme tedbirleri alacağını” açıkladı. Beaune, “Yaklaşık bir hafta içinde, lisanslar konusunda somut İngiliz sinyallerine sahip değilsek, gerekirse ulusal veya Avrupa bazında yanıt ve misilleme tedbirlerini açıklayacağız” dedi.

Beaune, İngiltere’ye bugüne kadar “çok sabırlı olduklarını ve haddinden fazla sabır gösterdiklerini savunarak “İngilizler, bilgi eksikliğinden değil, siyasi bir tercih yaptıklarından Fransız balıkçılara ruhsat vermek istemiyorlar” diye konuştu. Fransa, İngiltere’yi özellikle Jersey’ye elektrik dağıtımını azaltmak ve finansal hizmetler ve araştırma sektörlerinde önlem almakla tehdit ediyor.

Londra ve Brüksel arasında geçen yılın sonunda büyük zorlukların ardından varılan Brexit sonrasını düzenleyen anlaşma “Avrupalı balıkçıların, daha önce bu bölgede avlandıklarını kanıtlamaları halinde lisans almaları” koşuluyla belirli İngiliz sularında avlanmaya devam etmelerini öngörüyor. Ancak Fransızlar ve İngilizler, sağlanacak destekleyici belgelerin niteliği ve kapsamı konusunda uzlaşamıyor. İngiliz kıyılarından ve Kanal Adaları’ndan 6-12 mil uzaktaki alan, “tartışmalı balıkçılık bölgesi” olarak kalmaya devam ediyor. Londra ve Jersey Adası, toplam 200’den fazla kesin lisans verirken, Paris 244 ek lisans daha verilmesini talep ediyor.

“Enerjisi bize bağımlı adalardan başlarız”

Daha önce de Europe 1 Radyosu’nda açıklama yapan Beaune, “Bizim de balıkçılarımızın da sabrının net bir sınırı var. Dokuz aydır sakince, güzelce anlatıyoruz. Bu yeterli! Kendi başlarına yaşayabileceklerini düşünüyorlar ve bunun üzerine Avrupa’yı vuruyorlar. Ve bu işe yaramadığı için zorba ve saldırganlar. Brexit eylem halindeki popülizmdir. Bunun dramatik bir başarısızlık olduğunu gösterdik. Bunun olmasına izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

Beaune, İngiltere’ye baskı yapmak için Avrupa çapında ve ulusal önlemler alacaklarını da belirterek “Mesela, bizim enerji dağıtımımıza bağlı olan İngiltere’nin Anglo-Normand adalarından başlayabiliriz” diyerek, elektriğini Fransa’dan alan Jersey Adası’nı işaret etti.

AB’de 11 ülkeden ortak tavır

AB Bakanı Clement Beaune, bu sorunun Fransa’nın değil “AB’nin sorunu olduğunu” dile getirerek İrlanda ve Belçika’nın da aynı sorunu yaşadığının altını çizdi. Beunae, “Avrupalı ortaklarımızı da harekete geçirmek için çalışıyoruz” dedi. İngiltere’nin balıkçılık ruhsatına ilişkin aldığı kararların ardından Londra’ya karşı Avrupa cephesi çağrısında bulunan Fransa’nın da aralarında bulunduğu 11 ülke, geçtiğimiz Pazartesi günü İngiltere’yi eleştiren ortak bir bildiriye imza attı. Fransa’nın yanı sıra Almanya, Belçika, Kıbrıs, İspanya, Yunanistan, İrlanda, İtalya, Hollanda, Portekiz ve İsveç de bu bildiriye katıldı.

[UHA Haber Ajansı, 15 Ekim 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.