enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:27 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “bilirkişilik başvuru süresini 16 Şubat’a kadar uzattık”
14:04 Türkiye’nin Stratejik Ekseni ve İstikbal Programı için Düşünceler…
13:19 İnsanlar arasındaki iletişimin özü sevgi ve saygıya dayanmaktadır.
12:00 Rapor: Trump ile yapılacak anlaşma, ABD’ye Grönland’ın bazı bölgelerini kontrol etme hakkı verebilir
00:31 Hollanda’da kur’an yakmaya yargıçlar bile “Mübah” diyor…
00:04 Rusya’da Türk dizileri paniği!
21:50 Ege’de Sağanak Felaketi: Sel Değil, İhmal Taştı
21:24 Türkiye Yelken Ligi Techno 293 Sınıfı 2. Ayak Yarışları Foça’da Düzenleniyor
21:04 TBMM Başkanı Kurtulmuş: “İran kendi sorunlarını çözebilecek büyük bir tarihi müktesebata sahiptir”
20:19 Emekli Sandığı kapsamında emekli, malul, vazife malulü, dul veya yetim aylığı alan vatandaşlar zam farkları yarın
20:06 İletişim Başkanı Duran: Türkiye potansiyelini gerçeğe dönüştüren bir ülke konumuna ulaştı
19:53 Bakan Fidan: Alanda kavga artık müzakere masasına taşındı
19:43 Meteoroloji’den kuvvetli kar yağışı uyarısı
19:31 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pezeşkiyan ile görüştü
19:11 Nizip Ticaret Odası (NTO) Başkanı Özyurt: “Faiz Kararı Tek Başına Değil, Ticari Kredi Koşulları Belirleyici”
17:47 İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO): ABD ve İsrail’i herhangi bir yanlış hesap yapmalarına karşı uyarıyoruz
17:25 ABD ordusu, DEAŞ’lı tutukluları Suriye’den Irak’a nakletmeye başladı
11:01 Su Politikaları Uzmanı YILDIZ: Yapay yağış çözüm olur mu?
00:34 Serbest bölgelerin ihracatı artıyor
21:24 BM Raporu: Dünya Su Krizi Değil, Su İflası Yaşıyor!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Bilim insanları: Üçüncü doz aşıya gerek yok

Bilim insanları: Üçüncü doz aşıya gerek yok
14 Eylül 2021
820
A+
A-

UHA HABER / Tıp dergisi The Lancet’te yayınlanan makalede, mevcut koronavirüs aşılarının etkin olduğu ve nüfusun üçüncü doz aşı ile aşılanmasının gerekli olmadığı belirtildi.

Dünyaca ünlü tıp dergisi The Lancet’te yayınlanan bir bilimsel makalede, mevcut aşıların ağır seyreden Covid-19 hastalığı üzerinde yeterince etkin olduğu ve halkın üçüncü doz koronavirüs aşısı ile aşılanmasına gerek olmadığı ifade edildi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Gıda ve İlaç Dairesi ile Dünya Sağlık Örgütü’ne bağlı bilim insanlarının kaleme aldığı makalede ortada üçüncü doz aşının yaygın olarak yapılmasını gerektiren veriler olmadığı belirtildi.

Makalede bulaşıcılığı yüksek Delta varyantının yayılmasına karşın “genel nüfusa takviye doz yapılmasının, pandeminin bu aşamasında uygun olmadığı” belirtildi.

ABD’de Joe Biden yönetimi, aşılanmış vatandaşlarda da Delta varyantı görülmesi üzerine üçüncü doz aşılamaya başlamaya hazırlanıyor. Fransa yaşlılarda ve bağışıklık sistemi zayıf kişilerde üçüncü doz aşılamaya başladı. İsrail’de ise ikinci doz aşısının üzerinden beş ay geçmiş olan 12 yaş üstündeki isteyen herkes üçüncü doz aşıyı olabiliyor. Diğer yandan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ise aşıların milyonlarca insanın henüz ilk dozu olamadığı yoksul ülkelere aktarılmasını savunuyor.

“Veriler titiz bir biçimde analiz edilmeli”

The Lancet‘te yayımlanan makalede, “Takviye ya da takviyenin zamanlaması konusunda alınacak kararlar, hastalığın kalıcı ve anlamlı bir biçimde kısıtlanabileceğine işaret eden, yeterince kontrol edilmiş klinik ve/veya epidemiyolojik verilerin titiz bir analizine dayanmak zorunda” denildi.

Karar için ağır seyreden ve takviye aşının önleyeceği varsayılan Covid-19 vakalarının sayısının dikkate alınarak bir risk-yarar değerlendirmesi yapılması gerektiği belirtildi. Makalede ayrıca üçüncü doz aşılamanın erken yapılması halinde riskli olabileceği kaydedildi.

EK Kaynaklar *Reuters,AFP 

[UHA Haber Ajansı, 14 Eylül 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.