enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:00 ABD Başkanı Trump, İran saldırıları nedeniyle Çin ziyaretini erteledi
10:32 Yarın Hollanda’da yapılacak Belediye Meclisi Seçimlerinde Kime oy Vermeliyiz?
09:50 Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Çanakkale Zaferi eşsiz bir destandır”
23:08 Uluslararası Haber Ajansı Ankara Temsilcisi Gazeteci Veysel Kavrayan’dan Vali Aktaş’a Ziyaret
22:25 ‘İmamoğlu çıkar amaçlı suç örgütü’ davasında ‘salon düzeni’ krizi
22:14 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Ankara ile Bağdat ve Şam’ın, Kudüs ile Gazze’nin kaderi aynı ortak paydada birleşmektedir”
22:06 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Ankara ile Bağdat ve Şam’ın, Kudüs ile Gazze’nin kaderi aynı ortak paydada birleşmektedir”.
21:54 Bakan Gürlek, “2026’da Türkiye’nin yabancı ülkelerden adi suç ve terör suçları kapsamında kabul edilen iade talebi sayısı 76”
21:39 İletişim Başkanı Duran, “İsrail Lübnan’ın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü hedef almaktadır”
11:32 Kadir Gecesi bugün idrak edilecek
09:57 Türkiye–Azerbaycan Akademik Toplantısı, Nahçıvan Öğretmenler Enstitüsü’nde Gerçekleştirildi…
14:49 Savaş 110 km uzakta ama Van’da haberler “masabaşı”
14:10 SAHA İstanbul Elektrik ve Elektronik Komitesi Mart Ayı Toplantısı
13:47 Irak’ta İstikrarın Sonu mu? ABD‑İsrail’in İran’a Saldırısının Yansımaları
13:01 Dışişleri Bakanı Fidan, “Savaşın tüm bölgeye yayıldığını endişeyle müşahede ediyoruz”
23:11 Bölgemiz yine savaş alanına döndü…
22:47 Türkiye–Azerbaycan İş Birliği ve Türk Dünyası üzerine ‘Yuvarlak Masa’ toplantısı
22:05 Bakan Uraloğlu: Ramazan Bayramında 19, 22 ve 23 Mart tarihlerinde 6 ek yüksek hızlı tren seferi düzenlenecek
22:05 Dışişleri Bakanı Fidan, “Netanyahu hükümeti Gazze’de ateşkes ihlallerini sürdürüyor”
21:19 Şehit düşen tıbbiyelilerin anısına tarihi siperlerde toplandılar
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Fransa: “Taleban’ı Tanıma veya Politik Temas Yok”

Fransa: “Taleban’ı Tanıma veya Politik Temas Yok”
19 Ağustos 2021
716
A+
A-

UHA HABER / Fransa’nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Clement Beaune, “Soft Talibanizm diye bir şeye inanmıyoruz. Fransa’nın Taleban’ı tanıma ya da politik temasa geçme gibi bir girişimi yok” dedi. Beaune, “Taleban’la gizli bir temas, gözyumma ya da mazur görme gibi” bir politika da izlemeyeceklerini açıkladı. 

Fransa Dışişleri Bakanı Jean Yves Le Drian’ın “Taleban değiştiğini söylüyor, buna inanmak istiyoruz. Bunu kanıtlamaları için kapsayıcı bir hükümet kurmaları gerekiyor” sözleri ülkede sert tepki çekti ve muhalefet, Dışişleri Bakanı Drian’ı “naif olmakla” suçladı. Bu eleştirilere AB İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Clement Beaune, kamu haber kanalı France İnfo Televizyonu’ndan verdi. Beaune, Le Drian’ın diplomasiyi çok iyi bildiğini dile getirerek, şunları söyledi:

“Jean Yves le Drian’ın hiçbir şekilde naif olması söz konusu değil. Taleban’la politik temas, göz yumma ya da gizli bir anlaşma olmayacak. Çünkü ‘Soft Talibanizm’ diye bir şey yok. Le Drian da dün hatırlattı. Taleban maalesef Kabil’de askeri zafer elde etti. Öte yandan Kabil’de Afgan halkı arasında aylardır devam eden bir politik süreç var. Bizim istediğimiz bu sürecin devam etmesi. Afganistan’da en kötü senaryo yaşanıyor. Kötünün kötüsünü isteyemeyiz. Eğer kendi aralarında müzakerelere devam ediyorlarsa, bu ancak kötünün iyisi bir haber olur. Eğer daha geniş bir hükümet kurulabilirse, daha az kötü haber anlamına geliyor. Le Drian’ın söylemek istediği buydu.”

“Avrupa 40 milyon Afgan’a ‘gel’ diyemez”

Fransa’nın Afganistan’dan kaç Afgan sığınmacıyı kabul etmeyi planladığı sorusuna da Beaune, “Şimdilik sayı veremiyorum ama birkaç bin kişiden söz ediyoruz. Uçaklarımız, Kabil ve Abu Dabi arasında 3 sefer yaptı. Bugün 400 kişi daha Paris’e geliyor. Bunların büyük çoğunluğu Afgan ve durumları çok acil olan Taleban tehdidi altındaki kişiler. Bizim büyükelçiliğimiz, kurumlarımız için çalışanlar” yanıtını verdi.

Fransa’da aşırı sağın “kapıları kapatın,” radikal sol ve Yeşiller’inse “herkesi alın” çağrısı yaptığını belirten Beaune, “Kapıları tümüyle kapatmak son derece sorumsuz, Avrupa’nın Afganistan politikası, 40 milyon Afgan halkına, ‘ABD’ye ya da Avrupa’ya gelin, şansınızı deneyin, hayatınızı riske atın, haftalarca aylarca kaçakçıların elinde kalın, saldırıya uğrayın, gasp edilin, hatta bazen tecavüze uğrayın ve eğer sonunda Avrupa’ya ulaşırsanız ne ala!’ demek olamaz. Bu hümanist bir siyasi proje değil” dedi.

İtalya’dan G-20 çağrısı

Öte yandan İtalya Başbakanı Mario Draghi, G-20 Dönem Başkanı sıfatıyla, Ekim ayında yapılacak olağan G-20 zirvesinden önce Afganistan konulu olağanüstü bir zirvenin acil gündemle toplanması çağrısı yaptı. Draghi, “Elbette Çin, Rusya, Suudi Arabistan ve Türkiye gibi devletler, bu büyük sorunun çözümünde dünya işbirliğine dahildir ve tüm bu devletler G-20 üyesidir. Dolayısıyla bu ortak çalışmaya olanak sağlayacak en önemli zemin G-20’dir” dedi. Draghi, Afganistan konusunun “terörizm, insan hakları ve göçmenler” olmak üzere 3 kilit noktada ele alınması ve kapsamlı bir uluslararası diyalog sağlanması gerektiğini söyledi.

Haber: Arzu Çakır / VOA 

[UHA Haber Ajansı, 19 Ağustos 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.