enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:43 Kuruluşunun 85. yılında Köy Enstitüleri…
14:33 Prof. Dr. Üşümezsoy, Marmaraereğlisi’nde meydana gelen ve İstanbul’dan da hissedilen depremi değerlendirdi..
12:53 Trump’ın İlk 100 Günü
10:07 Afetten İhyaya Deprem Bölgesinde İki Yılın Muhasebesi…
08:03 “Yılın En İyi Televizyon Habercisi”Ödüllü gazeteci Ayşegül Ekinci, dünyayı dolaştı. Bu süreçte ise yaşam, varoluş ve ölüm konularında araştırma yapıp kitap yazdı….
07:59 Durumdan Vazife Çıkaramayanlar Rahatsız!…
06:41 İtalya’yla Yakalanan Pozitif İvme ve Avrupa’ya Yansıması
06:31 Halkı Kaybeden Sol, Kimi Kazandı?
06:28 Türkiye, terör örgütleri DEAŞ ve PYD/YPG’yi hedef alarak başlattığı Zeytin Dalı harekatı…
00:22 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
00:08 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
14:38 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
10:41 Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Yuvacık Barajı’nda su seviyesi yüzde 70’e ulaştı…
10:37 Erken teşhis ve uygun tedaviyle Ankilozan Spondilitte omurga hasarı önlenebilir…
10:12 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:26 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
09:21 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı…
08:57 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:19 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
07:05 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 3. bölümü…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

KKTC’nin Yeniden İnşasının Simgesi

KKTC’nin Yeniden İnşasının Simgesi
25 Temmuz 2021
1.365
A+
A-

Erdoğan’ın KKTC Meclisi’ndeki açıkladığı müjdeler (külliye ve parlamento binası) kararlılığın sembolleridir. Kıbrıs Türk devletinin simgesel olarak inşasıdır.

  Prof. Dr. Burhanettin DURAN & SETA Genel Koordinatörü

20 Temmuz Barış Harekâtı’nın 47. yıldönümü için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın heyetiyle Lefkoşa’dayız. Dün (19 Temmuz 2021) havalimanında büyük bir coşku ile karşılanan Erdoğan’a TBMM Başkanı Şentop, 8 bakan, 31 milletvekili, 22 AK Parti MKYK üyesi ve 5 Kıbrıs gazisi eşlik etti.

Cumhurbaşkanlığı’ndan geniş bir ekip, Genelkurmay Başkanı Güler ve kuvvet komutanları da heyetteydi. Tam bir Türkiye çıkarması olan ziyarete MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin yanı sıra BBP Genel Başkanı Destici, DSP Genel Başkanı Aksakal, SP Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Asiltürk ve YRP Genel Başkanı Erbakan da katıldı. Bu parti temsilcilerinin katılımı her birinin partisinin Kıbrıs Barış Harekâtı’ndaki yeriyle alakalıydı.

on günlerde herkes Erdoğan’ın KKTC Meclisi’nde vereceği müjdeye odaklanmıştı. Ziyaret öncesi kulislerde Türkiye’nin 27 Nisan 2021’de Cenevre’de gerçekleşen 5+1 gayri resmi Kıbrıs Konferansı’na sunulan “egemen eşitliğe dayalı, yan yana yaşayan iki devlet” modelinin hayata geçirilmesi için adım atılacağı yorumları yapıldı. Somut adımın ne olacağı hakkında Erdoğan’ın konuşmasına kadar birçok senaryo üretildi.

KKTC Meclisi’ndeki Konuşma

Kıbrıslı Türkler tarafından gösterilen sevgi seli sebebiyle Erdoğan’ın Cumhuriyet Meclisi’ne varması uzun sürdü. Konuşması sık sık alkışlarla kesilen Erdoğan, Türk milletinin Kıbrıs davasına nasıl sahip çıktığını şehitleri ve gazileri anarak anlattı.

KKTC’nin her bir karışında şehitlerin yattığını hatırlattı. Kıbrıs’taki temel sorunun Rum tarafının kendisini asıl sahip, Türk kesimini ise azınlık olarak görmesi olduğunu vurguladı. Annan Planı referandumunda Türklerin sözünde durduğunu, Rumların ise durmadığını ancak hâlâ “federal çözüm” oyunu oynadıklarını söyledi. Doğu Akdeniz ve Kıbrıs’ta gerginlikten değil diyalog ve çözümden yana olduğunu ancak KKTC’de bir elli yıl daha kaybedilmeyeceğini belirtti. Kıbrıs’ta “iki ayrı halk, iki ayrı devlet” olduğunu ve federal modelin çalışmayacağını ısrarla yineledi. Erdoğan’ın günlerdir konuşulan müjdesi ise KKTC’ye “devlet olmanın ifadesi” olarak cumhurbaşkanlığı külliyesi, yeni parlamento binası ve millet bahçesi yapılacağını açıkladı. Bu binalar garantör bir ülke olarak Türkiye’nin KKTC’ye sembolik hediyeleri olacak. KKTC’nin devlet olarak tanınma yolundaki adımlar olarak tarihin sayfalarında yerini alacak.

İki Devletli Çözüme Ulaşılabilir mi?

AB Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen, Ankara’nın son dönemde öne çıkardığı “iki devletli çözüm” modelini kabul etmeyeceklerini açıkladı. Brüksel’in bu tutumu Kıbrıs meselesini çıkmaza sokmaktan başka bir fayda üretmiyor. Haddizatında Rum tarafı Annan Planı’nı (2004) reddetmesine rağmen Güney Kıbrıs’ın AB’ye alınması hataların büyüğüydü. Kurucu anlaşmalara aykırı olarak Türk tarafının iradesini görmezden gelen ve Türkiye’nin garantörlüğünü önemsemeyen AB, aslında bu üyelikle Kıbrıs’ta federal çözümün önünü kapattı. KKTC’ye ambargo uygulanırken, AB’ye üye yapılan Güney Kıbrıs’ın eşit ortaklığı, adil ve hakkaniyetli bir federalizm seçeneğini kabul etmesi beklenemez.

u da yetmezmiş gibi, AB, Türkiye ile müzakereleri fiilen dondurarak Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ı şımarttı. Böylece Kıbrıs meselesinin çözümünü AB’nin tercihleri engelledi. Bu yüzden Türkiye’nin iki devletli çözüm modelini sunmasının altında AB’nin bu büyük hatası yatıyor. Aslında 1968’den bu yana yapılan müzakerelerin hiç birisi sonuç getirmedi. KKTC’nin tanınması ile başlayacak “iki devletli çözüm” modeli Ankara’nın, Kıbrıs’ın “Helen adasına” çevrilmesine müsaade etmeyeceğinin en açık göstergesidir. Erdoğan’ın KKTC Meclisi’ndeki açıkladığı müjdeler (külliye ve parlamento binası) ise bu kararlılığın sembolleridir. Kıbrıs Türk devletinin simgesel olarak inşasıdır.

[UHA Haber Ajansı, 25 Temmuz 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.