enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:00 ABD Başkanı Trump, İran saldırıları nedeniyle Çin ziyaretini erteledi
10:32 Yarın Hollanda’da yapılacak Belediye Meclisi Seçimlerinde Kime oy Vermeliyiz?
09:50 Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Çanakkale Zaferi eşsiz bir destandır”
23:08 Uluslararası Haber Ajansı Ankara Temsilcisi Gazeteci Veysel Kavrayan’dan Vali Aktaş’a Ziyaret
22:25 ‘İmamoğlu çıkar amaçlı suç örgütü’ davasında ‘salon düzeni’ krizi
22:14 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Ankara ile Bağdat ve Şam’ın, Kudüs ile Gazze’nin kaderi aynı ortak paydada birleşmektedir”
22:06 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Ankara ile Bağdat ve Şam’ın, Kudüs ile Gazze’nin kaderi aynı ortak paydada birleşmektedir”.
21:54 Bakan Gürlek, “2026’da Türkiye’nin yabancı ülkelerden adi suç ve terör suçları kapsamında kabul edilen iade talebi sayısı 76”
21:39 İletişim Başkanı Duran, “İsrail Lübnan’ın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü hedef almaktadır”
11:32 Kadir Gecesi bugün idrak edilecek
09:57 Türkiye–Azerbaycan Akademik Toplantısı, Nahçıvan Öğretmenler Enstitüsü’nde Gerçekleştirildi…
14:49 Savaş 110 km uzakta ama Van’da haberler “masabaşı”
14:10 SAHA İstanbul Elektrik ve Elektronik Komitesi Mart Ayı Toplantısı
13:47 Irak’ta İstikrarın Sonu mu? ABD‑İsrail’in İran’a Saldırısının Yansımaları
13:01 Dışişleri Bakanı Fidan, “Savaşın tüm bölgeye yayıldığını endişeyle müşahede ediyoruz”
23:11 Bölgemiz yine savaş alanına döndü…
22:47 Türkiye–Azerbaycan İş Birliği ve Türk Dünyası üzerine ‘Yuvarlak Masa’ toplantısı
22:05 Bakan Uraloğlu: Ramazan Bayramında 19, 22 ve 23 Mart tarihlerinde 6 ek yüksek hızlı tren seferi düzenlenecek
22:05 Dışişleri Bakanı Fidan, “Netanyahu hükümeti Gazze’de ateşkes ihlallerini sürdürüyor”
21:19 Şehit düşen tıbbiyelilerin anısına tarihi siperlerde toplandılar
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İsrail’de 5. Seçime Doğru: Netanyahu Koalisyon Kuramadı

İsrail’de 5. Seçime Doğru: Netanyahu Koalisyon Kuramadı
6 Mayıs 2021
440
A+
A-

UHA HABER / Benyamin Netanyahu’ya yeni İsrail hükümetini kurması için verilen süre sona erdi. Ülkenin en uzun süre görev yapan başbakanı iki yıldan uzun süredir devam eden siyasi çıkmazı kırmayı başaramadı.

Görevdeki muhafazakar başbakanın yeni bir koalisyon kuramamasının ardından, geçici hükümetinin dışında kalan partilerin aralarındaki farklılıkları bir kenara bırakıp Netanyahu’yu saf dışı bırakabileceğinin de garantisi yoktu.

71 yaşındaki Netanyahu, 2009’dan beri görevde ve 1990’larda da üç yıl görev yaptı. 2019’dan bu yana dört sonuçsuz seçimde dümeni elinde tutmak için mücadele ediyor ve inkar ettiği cezai yolsuzluk suçlamalarından yargılanıyor.

Gece yarısına kadar verilen sürenin dolmasıyla birlikte Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin koalisyon kurma görevini başka bir milletvekiline verebilir. Bu kişinin, merkez liberal Yeş Atid partisinin lideri Yair Lapid olması bekleniyor. 57 yaşındaki Lapid’in partisi, 23 Mart’taki seçimde Netanyahu’nun partisi Likud’un ardından ikinci sırada yer almıştı.

Netanyahu’nun sağ ve Yahudi dini partilerden oluşan bloğu çoğunluğu elde edemedi. Ancak hem sağcı rakipleri hem de geleneksel sol ve merkezci muhalifleri de kapsayan ve başbakanı devirmeyi amaçlayan kamp başarılı oldu.

Her iki taraf da İsrail nüfusunun yüzde 20’sini oluşturan Arap azınlığı temsil eden partilerin desteğini alarak, on yıllardır ilk kez bir kabine üzerinde söz sahibi olabildi.

Aşırı milliyetçi Yamina partisinin başkanı Naftali Bennett, iktidarı belirleyen isim olarak ortaya çıktı. 49 yaşındaki Bennett, Netanyahu’nun safına katılmayı tercih ettiğini belirtti; ancak İsrail’in hızlı bir COVID-19 aşısı dağıtımının ardından ekonomisini yeniden açması ve İran’ın nükleer programının zorluklarıyla boğuşması nedeniyle, beşinci bir seçimden kaçınmak için başbakan karşıtlarıyla ortaklık arayışında olacağını söyledi.

Bennett ve Lapid’in sırayla başbakan olacağı bir rotasyon anlaşması da kapsamlı şekilde müzakere edildi.

Çıkmazın büyük kısmı Netanyahu’nun hukuki sorunlarından kaynaklanıyor. Bazı potansiyel müttefikler, yargılanan bir başbakan altında görev yapmayacaklarını taahhüt etmişlerdi.

Cumhurbaşkanı Rivlin’in onay verdiği yeni bir aday 28 gün içinde koalisyon kuramazsa, cumhurbaşkanı parlamentodan üç hafta içinde bir aday üzerinde anlaşma talebinde bulunabilir. Eğer parlamento bunu da başaramazsa, İsrail bir seçime daha gidecek.

***

Neden https://www.uhahaberajansi.com/?

Bağımsız bir haber ajansı olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir ajans gazeteciliğini hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün  https://www.uhahaberajansi.com/’a Abone Ol.

https://www.uhahaberajansi.com/; seninle güçlü, seninle özgür!

[UHA Haber Ajansı, 06 Mayıs 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.