enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:53 Medeni dünyada liderler nasıl eleştiriliyor, nasıl, övülüyor?
08:48 Gönül Dağı oyuncuları; erkek ve kadın oyuncular, 6. sezon tüm oyuncular, yeni katılan oyuncular…
06:56 Aralarında Oscar, BAFTA, Emmy ve Cannes ödüllü isimlerin de bulunduğu oyuncu, yönetmen ve film yapımcısı, İsrailli film kurumlarıyla çalışmayı reddetti…
00:56 Moskova: Türkiye, Rus bakır ithalatını yüzde166 artırdı
00:48 Kocaeli’ye sporda yeni vizyon… Yaşayan şehirde yeni vizyon… Yaşanan Stadyum projesi başlıyor…
00:43 Kastamonu’da gençler, sosyal medya ve internet bağımlılığından uzaklaştırılıyor…
00:41 Prof. Dr. Nuran Yıldız: CHP’nin iki büyük sorunu
00:35 İktidar, ekonominin 3 yıllık yol haritası olarak görülen Orta Vadeli Program’ı Resmi Gazete’de yayınladı.
00:29 A Milli Kadın Voleybol Takımımız, dünya ikincisi Filenin Sultanları’ndan notlar!
00:27 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nden haberler: Seymen Battı-Çıktı Büyükşehir’le pırıl pırıl
00:18 İktidar, ekonominin 3 yıllık yol haritası olarak görülen Orta Vadeli Program’ı Resmi Gazete’de yayınladı.
00:16 İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, Türkiye’de son 23 yılda yapılan spor yatırımları meyvelerini topluyor
00:15 Türkiye’den hoşlanmayan adam: Rusya Bilimler Akademisi üyesi sağlık uzmanı Gennadiy Onişenko
00:15 CHP İstanbul İl Başkanlığı ve öne çıkan gelişmeler…
00:10 MS hastalığıyla mücadele eden Türk pop müziğinin sevilen ismi Serdar Ortaç, sahnede şarkı sözlerini bir anda unuttu
00:02 The Hill gazetesinin haberine göre, ABD Başkanı Trump Maryland eyaletindeki Joint Base Andrews Hava Üssü’nde gazetecilere konuştu…
09:13 İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Devlet, hukuka aykırı her girişime karşı kararlılıkla gereğini yapacaktır”
09:04 Yeni eğitim öğretim yılında bugün yaklaşık 18 milyon öğrenci ve 1 milyon 200 bin öğretmen ders başı yapacak.
08:52 CHP İstanbul İl Başkanlığı önünde yaşanan olaylar ve sosyal medyada provokatif paylaşım yapanlar hakkında soruşturma
08:34 İletişim Başkanı Duran “Filenin Sultanları”nı kutladı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Cemil Çiçek Özal’ı anlattı

Cemil Çiçek Özal’ı anlattı
18 Nisan 2021
801
A+
A-

UHA HABER / 28 yıl önce vefat eden Turgut Özal’ı, en yakınındaki isimlerden biri olan eski Meclis Başkanı Cemil Çiçek TRT Haber’e anlattı.

Türk siyasi tarihine damga vuran isimlerden 8.Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın vefatının üzerinden 28 yıl geçti. Özal, 12 Eylül darbe yönetiminin ardından sivil siyasete geçişin kilit ismi oldu. Türkiye onun döneminde bir dönüşüm geçirdi.

Turgut Özal, 12 Eylül darbe rejiminin ardından seçimle işbaşına gelen ilk başbakan. 27 Mayıs darbesinden yaklaşık 30 yıl sonra Cumhurbaşkanlığına seçilen ilk sivil oldu.

Türkiye’yi serbest piyasa ekonomisine geçirdi, birçok yenilik onun döneminde hayatımıza girdi.

Cemil Çiçek'ten 'yeni parti' yorumu: Çözüme katkı sunmalı... - Tele1

Eski Meclis Başkanı Cemil Çiçek

“Özal demokrat bir insandı”

Eski Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Anavatan Partisi’nin kuruluşundan itibaren uzun yıllar Özal’ın en yakınındaki isimlerden biriydi. Çiçek’e göre Özal, siyasete girerken Türkiye’nin bir daha 1980 öncesindeki günlere dönmemesinin hesabını yapmıştı.

“Bu bölünmüşlükten Türkiye nasıl kurtulur, nasıl Türkiye yeniden kalkınma çabalarına yoğunluk verir, siyaset daha pragmatik olarak nasıl yapılabilir, bunun analizini iyi yapmıştı. Onun için partiyi kurarken ‘Ben 4 tabanı birleştirdim’ derdi.”

Cemil Çiçek, Özal’ın en önemli özelliklerinden biri olarak “demokrat” bir insan olmasını gösteriyor. Türkiye’nin darbe rejiminden çıktığı bir dönemde Özal’ın bu özelliğine de ihtiyaç vardı.

“Sivil bir insandı. Sivil, üniforma meselesi değildir, zihniyet meselesidir. Çok üniforması olan insanlar var ki sivildir, çok sivil. Elbisesi, kravatı olmasına rağmen sivil olmayan bir zihniyete sahiptir.” 

Turgut Özal Kimdir? Nerelidir? Biyografi Neden ve Nasıl Öldü? - Diyadinnet

“Ekonominin ayak bağını çözdü”

1983’teki seçimde ANAP tek başına iktidara geldi, Turgut Özal başbakan oldu. Türk ekonomisi için büyük bir dönüşüm süreci başladı. Cemil Çiçek, o dönemi şöyle anlatıyor:

“Ekonominin ayak bağını çözdü, bizim insanımız da kabiliyetlidir, mal satmayı öğrendi, teşebbüs etmeyi öğrendi. Türkiye’nin bugün sahip olduğu birçok başarının ilk adımlarını, ikinci adımlarını, kurumlarını, kurallarının konulduğunu dönemdir. Dışa açılma bu dönemdedir.”

Yeni formüller hayata geçirdi

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, ilk otoyol Özal döneminde yapıldı. Türkiye, bu dev yatırımlara kaynak bulmakta zorlanıyordu. Özal, yeni formüller hayata geçirdi.

“Mesela kamu ortaklığı fonu diye bir fon kurdu. Bugün Atatürk Barajı bitti de bu bölgeye ve ülkeye elektrik dahil sulama dahil imkan veriliyorsa bu kalkınma modelleriyle bulunmaya çalışıldı.”

Turgut Özal, 6 yıllık başbakanlık yaptıktan sonra 1989’da Cumhurbaşkanlığına seçildi. Özal,1993’te 5 ülkeyi kapsayan 12 günlük Türk Cumhuriyetleri seyahatine çıktı. Döndükten sadece birkaç gün sonra, 17 Nisan 1993’te Çankaya Köşkü’ndeki spor salonunun önünde fenalaştı, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Cenazesine yüz binlerce kişi katıldı.

Özal’ın, toplam 10 yıl süren Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı döneminden geriye silinmez izler kaldı.

Haber: Süleyman Yaşar

Ali Erbaş: Mümkün olduğunca evlerinizi mescit haline getirin

 

 

***

Neden https://www.uhahaberajansi.com/?

Bağımsız bir haber ajansı olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir ajans gazeteciliğini hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün  https://www.uhahaberajansi.com/’a Abone Ol.

https://www.uhahaberajansi.com/; seninle güçlü, seninle özgür!

[UHA Haber Ajansı, 18 Nisan 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.