enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
08:18 Dünya Sağlıklı Yaşlanma Konseyi (WHAC) Bayrak Devir Töreni İzmir’de Gerçekleşti…
00:52 Doğu Kudüs’ten Gazeteci Duha Hmidan’ın haberleri…
00:50 Kitap: “Gerçeğin Katli-İsrail’in Gazeteciliğe Karşı Savaşı”
00:36 Nükleer Diplomasi: Türkiye-Güney Kore Ekseninde Yeni Enerji Mimarisi
00:24 BM’nin insan hakları testi: Gazze
00:06 Almanya’nın Hannover kentinde iki camiye yönelik saldırı gerçekleştirildi…
00:02 TÜBİTAK’tan Kastamonu Üniversitesi’nin Pompeiopolis ve güneş saati çalışması’na destek…
00:02 ABD’nin test atışı KIZILELMA’nın gölgesinde kaldı
21:26 Müslümanların hayatında teori ve pratik arasındaki çelişki…
10:33 BM Genel Kurulu’nda, “Uluslararası Soykırım Suçu Mağdurlarını Anma ve Onur Günü” dolayısıyla oturum yapıldı…
10:20 Bakan Yumaklı: Su konusunda belediyeler üzerine düşeni yapmalı
09:37 Karadeniz’de sağanak, Doğu Anadolu’da ise karla karışık yağmur bekleniyor
09:16 (TÜİK), TÜFE temel yıl güncellenmesi ve hesaplama sisteminde yapılacak değişikliğe gidiyor…
08:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
08:49 Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Kongre Merkezi’nde “İnsanlık İçin Güçlü Türkiye” programına katıldı…
06:49 Erdoğan: 10 Mart mutabakatı şer odaklarının hesabını bozacak
06:24 Cumhurbaşkanı Erdoğan,”Mazlumun yanında, zalimin karşısında dimdik duruyoruz”…
06:18 Osmangazi’de Cengiz Aytmatov Günleri Başlıyor
00:58 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “CHP Genel Başkanı, her köşeye sıkıştığında: Ya topu taca atıyor ya saldırganlaşıyor ya saçmalıyor”…
00:09 İznik Gölü’nü besleyen kaynaktan su çekimi, Gölü giderek küçülmesine neden oluyor…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

AB Yetkilisi: Türkiye Yunanistan’dan göçmen almayı sürdürmeli

AB Yetkilisi: Türkiye Yunanistan’dan göçmen almayı sürdürmeli
30 Mart 2021
487
A+
A-

UHA HABER / AB Komisyonu’nun içişlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson, Türkiye’nin Yunan adalarından “göçmenleri geri almayı sürdürmesini” istedi. 

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı’nın (AFP,epd / BÖ,ET)ye dayandırdığı habere göre, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun içişlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson, yaklaşık 8 bin sığınmacının bulunduğu Yunanistan’ın Midilli Adası’nı ziyaret etti.

AB yetkililerinin gelecek hafta yapacağı Türkiye ziyareti öncesi adada açıklamalarda bulunan Johansson, “Türkiye’yi acilen Yunanistan’dan yeniden göçmen kabul etmeyi başlatmaya çağırıyorum” dedi.

Ylva Johansson

Ylva Johansson

Johansson ile bir araya gelen Yunanistan Göç Bakanı Notis Mitarakis de Türkiye’yi, sığınma başvuruları Yunanistan’da reddedilen bin 450 sığınmacıyı geri kabul etmeye davet etti. Midilli, Sakız, Kos ve Leros adalarında yaklaşık 14 bin sığınmacının bulunduğu tahmin ediliyor.

Johansson, daha önce de Türkiye’yi mutabakattan doğan yükümlülüklerini yerine getirmeye çağırmış ve Türkiye’nin geçen yaz Yunan adalarından göçmenleri almayı durdurduğunu belirterek bu sürecin yeniden başlatılması gerektiğini ifade etmişti. AB Komisyonu’nun verilerine göre, mutabakatın yürürlüğe girdiği 2016 Mart’ından bu yana AB topraklarına Türkiye üzerinden giriş yapan toplam 2 bin 140 sığınmacı Türkiye’ye geri gönderildi.

Güncellenmesi gündemde

Türkiye ile AB arasında imzalanan 18 Mart 2016 tarihli göç mutabakatı kapsamında, Türkiye’nin AB’ye yasa dışı yollardan giriş yapan göçmenleri geri kabul etmesi ve insan kaçakçılığı ile mücadele etmesi karşılığında, Türk vatandaşlarına Schengen bölgesinde vize muafiyetinin değerlendirilmesi, sığınmacılar için mali yardım, katılım müzakerelerinin canlandırılması ve Gümrük Birliği’nin güncellenmesi Ankara’ya taahhüt edilmişti.

AB, Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılara destek amacıyla dört yıllık bir süre için toplam altı milyar euro yardımda bulunma sözü vermişti. 2019 yılında tarafların yeni dönem mali yardımlarını belirleyebilmek için yeniden masaya oturması bekleniyordu.  AB, 2020 yılının sonunda Türkiye’ye 485 milyon euro ek mali kaynak tahsis etti. Türk tarafı ise AB’nin mali yardımlarını yeterli bulmuyor ve eleştirilerini sürdürüyor.

Mevlüt Çavuşoğlu

Mevlüt Çavuşoğlu

Türk hükümeti, AB’nin adil yük paylaşımı sözünü tutmasını ve mali desteği ciddi oranda artırmasını istiyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “2016’dan bu yana Türkiye bu mutabakat gereği yükümlülüklerini yerine getirdi, AB ise getirmedi, getirmek istemedi” demişti. “Bugüne kadar tüm zorluklara rağmen işleyen göç mutabakatının güncellenmesi konusunda AB ve üye ülkeler ile hemfikiriz” diyen Çavuşoğlu, “Ama onun güncellenebilmesi için bizim tekliflerimize AB’nin geri dönmesi gerekiyor” diye konuşmuştu. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Borrell ise AB-Türkiye mülteci anlaşmasının yenilenmesi gerektiğini savunmuştu.

[UHA Haber Ajansı, 30 Mart 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.