enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
13:19 Kocaelispor’un yeni transferi Haidara, Mali asıllı Fransız futbolcu…
12:57 TBMM’de zehirlenme şüphesiyle 100’ü aşkın kişi, ishal, kusma ve halsizlik şikayetleriyle hastaneye başvurdu.
12:38 Trump: “Hiçbir ilerleme yok, memnun değilim”
10:35 Emekli aylıklarını 16 bin 881 TL’ye çıkaran teklif, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi.
10:16 Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’dan, Milli Yol Partisi Genel Başkanı Remzi Çayır’ı ziyaretinde ‘ittifak’ a yeşil ışık
09:57 Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) maden işçileri, alana tabutla gelerek işçi zammına ve hükümete tepki gösterdi
09:19 Menopozla ilgili merak edilenler Menopozu Konuşuyoruz’da
00:59 Fransa ve İsviçre’de nükleer santraller aşırı sıcak nedeniyle vites düşürdü
00:57 Türkiye – Türkmenistan arasında ticaret hacmi yılın ilk altı ayında yüzde 26,3 arttı
00:47 Derin yoksullukla mücadele hikâyesi
00:34 Marmara Bölgesi’nde işverenler istihdamda olumlu hava bekliyor
00:30 Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin tarımsal sulama projeleriyle atıl vaziyette bulunan tarım arazileri suyla buluştu…
00:20 Fransa yumuşak gücünü artırmak için ‘diplomatik rezerv’ başlattı
00:15 İtalya, AB üyesi olmayan ülke vatandaşlarına 500 bin iş vizesi verecek
23:31 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, doğurganlık hızındaki düşüş ile yaşlanan nüfusa dikkati çekti
23:18 Hafta sonu hava sıcaklığı mevsim normallerinin üzerine çıkıyor
23:00 MİT Başkanı Kalın’dan Hakkâri, Yüksekova ve Çukurca’ya ziyaret
22:46 Bakan Yumaklı: Lütfen dışarıda ateş yakmayın
21:49 Başkent Ankara’da 17. Türkiye Gitar Buluşması!
17:29 KADEM Kocaeli Temsilciliği’nden “Aşurede Buluşalım” Etkinliği
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali Mersin’de yükseliyor

Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali Mersin’de yükseliyor
8 Mart 2021
627
A+
A-

UHA HABER / Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin ilk reaktörü 2023’te devreye girecek. Türkiye’nin ilk nükleer santrali tamamlandığında yılda 35 milyar kilovatsaat elektrik üretecek. Santralin üçüncü reaktörünün temeli ise 10 Mart’ta atılacak.

Türkiye 60 yıllık hayaline adım adım ilerliyor.

İlk nükleer güç santrali, Mersin’in Gülnar ilçesinde yükseliyor. Akkuyu Nükleer Santrali tamamlandığında 4 bin 800 megavatlık güç ile Türkiye’nin kesintisiz enerji kaynağı olacak.

Türkiye’nin 2000 yılında 27,3 gigavat olan elektrik toplam kurulu gücü, 2019 yılı sonunda 3,5 kat arttı, 91,3 gigavat seviyesine ulaştı. 2050 yılına kadar elektrikteki kurulu gücün 150 gigavata çıkması hedefleniyor.

3. reaktörün temeli 10 Mart’ta atılacak

Türkiye’nin ilk nükleer santralinin yapımı, bu konuda tecrübeli olan Rusya’ya verildi. Hükümetler arası anlaşma Rusya ile 2010 yılında imzalandı, 3 Nisan 2018’de ise ilk harç karıldı.

4 reaktörden oluşan santralde reaktörlerin her biri 1200 megavat güce sahip. İlk 2 reaktörün inşası sürüyor.

Üçüncü reaktörün temeli ise 10 Mart’ta CumhurbaşkanıRecep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in katılacağı törenle atılacak.

Fotoğraf: AA

[Fotoğraf: AA]

İlk reaktör 2023’te hizmete alınacak

Projenin inşaatında, modern teknolojinin sunduğu tüm imkanlar kullanılıyor.

Akkuyu Nükleer A.Ş. İnşaat Bölümü Müdürü Maksin Kucherenko, “Şu anda denize sıfır bir pompa istasyonunun inşaatını yürütüyoruz. Bu istasyon 16 metre derinlikte yapılıyor. Aynı zamanda kıyı şeridinin güçlendirilmesini antifer dediğimiz özel beton bloklarla yapıyoruz” dedi.

İlk reaktör, Cumhuriyet’in kuruluşunun 100’üncü yılı olan 2023’te hizmete alınacak. Kalan 3 ünitenin de birer yıl arayla 2026 sonuna kadar işletilmesi planlanıyor.

Santralin maliyeti 20 milyar dolar. 4 bin 800 megavatlık tam kapasite ile hizmet verdiğinde yıllık ortalama 35 milyar kilovatsaat elektrik üretecek. Bu rakam İstanbul’un enerji ihtiyacının tamamı, Türkiye’nin ise yüzde 10’u anlamına geliyor.

Fotoğraf: AA

[Fotoğraf: AA]

Akkuyu inşaatında 8 bine yakın kişi çalışıyor

Akkuyu, dünyada “Yap-Sahip Ol-İşlet” modeline göre gerçekleştirilen ilk nükleer güç santrali projesi. Tahmini hizmet ömrü 60 yıl olan projeyi ilk 15 yıl Ruslar işletecek. Ancak inşaatında olduğu gibi çalışanların da çoğunluğu Türklerden oluşacak.

Kucherenko, inşaat sahasında yaklaşık 8 bin kişinin çalıştığı bilgisini verdi.

“Çalışanların yüzde 80’i Türk. Son etaba geldiğimizde sahada çalışacak işçi ve uzmanların sayısının 12 bine çıkmasını bekliyoruz.”

Santralde çalışmak üzere 600 Türk öğrenci, Rusya’da eğitime alındı. Personel yetiştirme programını tamamlayan 143 mezun, Akkuyu Nükleer Güç Santrali ekibine katıldı. Şu anda 107 Türk öğrenci ise lisans ve lisansüstü öğrenimlerine devam ediyor.

Haber: Betül Öner (Mersin)

[UHA Haber Ajansı, 08 Mart 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.