enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:47 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, “Güçlü Medya, Bilinçli Toplum Zirvesi”nde konuştu…
00:47 Ruslar, Ukrayna’daki cephede saldırılarını önemli ölçüde artırdı…
00:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’de en büyük risk terör örgütleri”…
13:42 Bakan Kurum’dan Arnavutköy’deki TOKİ konutlarına ilişkin açıklama
13:21 Türkiye’den ve Dünya’dan kısa kısa ‘Satır Başı’ haberler!
12:33 XI. Uluslararası Urla Enginar Festivali ve I. Uluslararası Urla Sürdürülebilir Gastronomi ve Tarım Konferansı Başarıyla Gerçekleşti…
11:04 DoktorTakvimi, bu yıl da Great Place To Work Türkiye’nin En İyi İşverenleri listesinde yerini aldı
10:36 Doğal afetlerden kaynaklanan ekonomik kayıplar ilk çeyrekte 83 milyar dolara ulaştı
10:04 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
09:32 Vücudun temel yapı taşlarından biri olan D vitamininin eksikliği sağlık sorunlarına neden olabilir…
08:10 (RTÜK) Başkanı Şahin, “sokak röportajları” toplumda ayrışmaya, manipülasyona ve yanlış bilgilendirmeye yol açıyor…
07:36 Eğitimde Büyük Çöküş: Türkiye Avrupa’nın 61 Katı Eğitim Enflasyonu Yaşıyor!…
00:59 Terör ve İstihbarat!…
00:54 Türkiye-İtalya arasında, ticaret, sanayi yatırımları, uzay, kültür, spor, sosyal hizmetler, arşiv, ulaştırma ve savunma sanayi alanında 11 anlaşma imzalandı….
00:49 Türkiye-İtalya 4. Hükümetlerarası Zirvesi sonrası ortak bildiri yayımlandı
00:41 Eğitim faaliyeti sırasında kaza: 1 asker şehit
00:38 Bakan Ali Yerlikaya’dan Özgür Özel’e ‘bant’ tepkisi
00:35 Yer Bilimci Prof. Dr. Feyzi Bingöl’den Marmara Depremi Uyarısı: “Tek Parça Kırılırsa 7’nin Üzerinde Olabilir”…
00:30 Dostluk Maskesi Altında İhanet: Türkiye’ye Yönelik Planların Derin Analizi
00:25 Marmara Denizi açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem, Kayseri’de uçuş sayısını 20’ye kadar düşürdü!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

64. Yılında 27 Mayıs ve Adnan Menderes

64. Yılında 27 Mayıs ve Adnan Menderes
19 Temmuz 2024
11
A+
A-

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency’n köşe Eğitimci – Yazar İsmail ÖZCAN, kaleme aldığı “64. YILINDA 27 MAYIS VE ADNAN MENDERES” başlıklı yazısını UHA /  İnternational News Agency’na değerlendirdi.

İki şey bağdaşmaz: Para sevgisi ve dindarlık - DÜŞÜNENLERİN DÜŞÜNCESİ

İsmail ÖZCAN & Eğitimci Yazar

Demokrat Partiyi ve Adnan Menderes’i iktidar yapan 14 Mayıs 1950 seçimlerinin Türk siyasal tarihinde bir milat olduğunda şüphe yoktur. 14 Mayıs 1950, Türk halkının tarihte ilk defa özgür iradesiyle siyasal iktidarı belirlediği bir tarihtir. Aynen bunun gibi 27 Mayıs 1960 ihtilali de Türk siyasal tarihinin olumsuz anlamda kilometre taşlarından biri ve kendisinden sonraki bütün darbelerin ve müdahalelerin referansıdır. Demokrasinin bir türlü kökleşememesinin, çağdaş standartlara kavuşamamasının sebebi 27 Mayıs darbesidir ve bu darbenin kendisinden sonraki darbe ve müdahalelere belli bir meşruiyet kazandırmasıdır.

Mazlum VESEK: DP'nin iktidara gelişi: 14 Mayıs 1950'de ne oldu? - Ege  Telgraf

1950’de Demokrat Parti’nin iktidara gelmesi nasıl Cumhuriyet Türkiye’sinde pozitif bir milat, bir kilometre taşı ise, on yıllık iktidarı boyunca Adnan Menderes’in icraatları da sosyal ve ekonomik anlamda pozitif bir milattır, bir kilometre taşıdır. Çünkü Türkiye’de ilk defa onun iktidarında, CHP iktidarının halkçılık, laiklik, devletçilik, devrimcilik gibi ideolojik sloganları terk edilmiş; iş, çalışma, imar, kalkınma, para ve refah gibi sosyal ve ekonomik kavramlar telaffuz edilmeye başlanmıştır.  Menderes her zaman devletin millet ve memleket için, onlara hizmet için var olduğu bilinciyle davranmıştır.

Demokrat Parti özel sektörle yatırımlarda 'altın yıllara' imza attı

Türkiye’de gerçek anlamda kalkınma ve modernleşme DP iktidarı ve Menderes’le başlamıştır. Bunu da o günlerin şartlarında büyük ölçüde başardığını Yassı ada’da kendilerini yargılayan önyargılı mahkeme bile dolaylı olarak kabul etmiştir. Mahkeme başkanı Salim Başol, mahkeme salonunda subayların en kalabalık olduğu bir gün Adnan Menderes’e, “Şu kadar yıl ülkeyi yönettiniz; köylüye, tüccara şu hizmetleri yaptınız; milyonlarca para harcadınız, şu şerefli subaylar için bir şey yapmadınız. Bu subaylar ya çatı katlarında ya bodrum katlarında ağır şartlar içinde yaşadılar. Bu güruha yaptığınız hizmetleri bu şerefli subaylara yapsaydınız bunlar başınıza gelmezdi.” diye hitap ederek salonda mevcut subayları kışkırtmak ve onlara Menderes’i yuhalatmak istemiş. Fakat Menderes anında yerinden kalkıp öyle bir cevap vermiş ki, başta o salondaki subaylar olmak üzere herkes sus pus olmuş:

1960 Darbesi (27 Mayıs 1960) | Tarihi Olaylar

“Muhterem Başkan! Omuzlarında bu şerefli yıldızları taşıyan subaylarımızın millete yapılan hizmetleri ve bundan doğan saadetlerini kıskanacaklarını hiç düşünmedim. Bu düşüncemi şu anda bile muhafaza ediyorum!”

Demokrat Parti iktidarıyla halk ilk defa kendisinin de bir değeri olduğunu keşfetti.

Artık hizmetler halkın ayağına götürülüyor; köyler peyderpey yol, su, elektriğe kavuşuyordu.

Köylünün ürünü ilk defa Menderes zamanında parasal bir değer ifade etmeye başlamış; köylü köyünde dururken cebi para görmüş, buna dayalı olarak da ezilmişlik, itilmişlik, kakılmışlık duygusunu üzerinden atmıştır. Menderes, halkın refah seviyesini yükseltmeye; Türkiye’ye yollar, köprüler, barajlar, fabrikalar vb. kazandırarak uygarlığın nimetlerine kavuşmakta geç kalmış olan Türk halkına büyük bir samimiyetle uygarlığın nimetlerini sunmaya çalışmıştır.

İstiklal madalyasından idam sehpasına: Adnan Menderes - Son Dakika Haberleri

On yıllık Demokrat Parti iktidarının güçlü ve sembol kişisi olan Adnan Menderes, hem kişisel hem de politik yaşamında hep kibarlığı ve beyefendiliği ile ön planda olmuştur. Hiç kimseye karşı kaba, kırıcı olmamış; kimseye karşı intikamcı hislerle davrandığı görülmemiştir. “Devr-i sabık yaratmama” sloganıyla geçmişe değil geleceğe yönelik projelere odaklandığını daima vurgulamıştır. Onun affediciliğine dair bir anıyı Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun, “Gençlik ve Edebiyat Anıları” adlı kitabında görmekteyiz. Bir gün başbakanlık müsteşarı, Başbakan Menderes’e imzalatmak için bir tomar belge getirir. Elinde ayrı tuttuğu bir belge için, “Bu, Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun sizin aleyhinize yazmış olduğu yazıdan dolayı mahkemeye verilmesiyle ilgili evrak” diye hatırlatarak imzalamasını ister. Menderes, “İyi ki hatırlattın, aleyhimde yazı yazmış diye eserlerini okuyarak yetiştiğimiz bir insanı nasıl mahkemeye veririm?” der ve ilgili evrakı yırtıp atar.

Menderes, parayı ve zenginliği politikaya atılmadan, iktidar olmadan önce ailesinden görmüş; devlet parasını ve imkânlarını hiçbir zaman kişisel çıkarları için kullanmamıştır. 27 Mayıstan sonra bütün kötü niyetli çabalara rağmen bu konuda bir suiistimaline rastlanmamıştır. Türk halkı bu sebeple Menderes ve DP’nin bir ihtilale hedef yapılacak kadar yanlışlar yaptığına, hele asılmasını gerektirecek suçlar işlediğine hiçbir zaman inanmamıştır.

Darbecilerden Orhan Erkanlı,  ihtilalden 15 yıl sonra yazdığı Anılar, Sorunlar, Sorumlular adlı kitabında Yassı Ada mahkemelerinde görülen “köpek” ve “bebek davalarının sebebinin, sabık iktidar mensupları aleyhine kullanabilecekleri gerçek suiistimaller bulamamaları olduğunu söylemektedir.

Yassı Ada’da kurulan Yüksek Adalet Divanı’nın ne kadar uyduruk bir mahkeme olduğunun bundan daha iyi bir kanıtı olabilir mi?

***

Yazar hakkında

smail Özcan, 1946’da Kastamonu’da doğdu. 1970’te İlahiyat fakültesini bitirdi ve öğretmen olarak göreve başladı. Resmi ve özel okullarda aralıksız olarak sürdürdüğü 41 yıl öğretmenlikten sonra 2011’de emekli oldu.

İsmail Özcan, öğretmenliği ile birlikte yürüttüğü yazarlık uğraşını ise sürdürmektedir.

İsmail Özcan’ın bu güne kadar din, dil ve edebiyat konularında yorum ve araştırma ürünü yirmi kadar kitabı yayımlanmıştır. Kur’an-ı Kerim Hakkında Neler Bilmeliyiz? Temel Dini Bilgiler, Günümüz Müslümanı İçin Din Kültürü, Dini Anlama Kılavuzu, Din Büyüklerinden Özlü Sözler, Kıssadan Hisseler, Edebiyatımızdan Unutulmaz Yazılar, Konularına Göre Atasözleri, Espri ve Fıkralarıyla Ünlüler, Ufkumuzu Aydınlatan Güzel Sözler, Güldüren Düşündüren Ama Utandırmayan Fıkralar, İslam ve Çağdaşlık, Türk Toplumu ve Kitap bunlardan bazılarıdır.

İsmail Özcan Milliyet, Sabah, Posta ve Yeni Birlik gazetelerine 1980’lerden 2020’ye kadar birçok seneler Ramazan sayfaları; Milliyet, Sabah ve Tercüman gazetelerine 1990’lı yıllarda kupon karşılığı ya da ilave olarak verilmek üzere bir düzine kitap hazırlamıştır.

İsmail Özcan 1980’li yıllardan bu yana ulusal gazetelerin birçoğunda din, dil, kitap, kültür ve edebiyat konularında çok sayıda yazı yazmıştır ve bugün de buna devam etmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.