enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
21:24 BM Raporu: Dünya Su Krizi Değil, Su İflası Yaşıyor!
20:10 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bunun hesabını o hainlerden mutlaka soracağız
19:41 İletişim Başkanı Duran, “Sosyal Medyada Sorumluluk, Özgürlük ve Güvenlik Paneli” programına katıldı..
19:19 Fidan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı temsilen Barış Kurulu Şartı’nın imza törenine katılmak için bugün İsviçre’ye gidecek
15:13 Azerbaycan’ın ‘Kara’ günü: Kanlı Ocak
14:40 Bayrampaşa Belediyesi’nde yolsuzluk soruşturması: 12 gözaltı
14:02 Bahçeli: “Terörsüz Türkiye adımlarının hızlanmasıyla provokasyonlar da tehlikeli ölçüde tırmandı”
13:40 Adalet Bakanı Tunç, “Bayrağımıza yönelik saldırıyla ilgili soruşturmanın devam ettiğini ve 14 kişi gözaltına alındı”
13:16 TRT’nin ‘Gökkuşağı Faşizmi’ belgeseli LGBT lobisini tedirgin etti
13:02 Kurtulmuş: Bayrağımıza uzanan her el tüm milletimize ve asırlık kardeşliğimize uzanmıştır
12:35 Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2025 yılındaki faaliyetleri kitapta derlendi
12:23 9 ilde 9 organize suç örgütüne operasyon: 89 şüpheli yakalandı
11:34 İletişim Başkanı Duran, Suriye Enformasyon Bakanı Mustafa ile görüştü
11:20 Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump ile görüştü
10:44 Yılmaz: Bayrağımıza gerçekleştirilen saldırı hiçbir şekilde cezasız kalmayacak
10:29 Türk bayrağına yönelik alçak provokasyona soruşturma başlatıldı
00:56 Hollanda-Türk İş Dünyası nereye koşuyor ve yeni bir sayfa mı açılıyor?
00:39 Von der Leyen’den Davos’ta ‘Avrupa bağımsızlığı’ vurgusu
00:21 Avrupa’nın çıkmazı: Ukrayna’yı Putin’den, Grönland’ı Trump’tan korumak
00:12 Erzurum’da sokak kedileri unutulmadı!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

28 Şubat ile hayalleri yarım kaldı

28 Şubat ile hayalleri yarım kaldı
1 Mart 2023
473
A+
A-

Postmodern darbenin en çok etkilediği kesim, başörtüsü takmaları nedeniyle öğrenim hakları engellenen öğrenciler oldu. Onlardan biri de Emine İlyas’tı. 19 yaşında darbeyle tanışınca eğitim hayatı yarıda kaldı. Emine İlyas, o dönemi ve yaşadığı o acıları TRT Haber’e anlattı.

Meslek sahibi olma hayali ile üniversiteye başladılar. Ama 28 Şubat süreciyle eğitim hakları ellerinden alındı.

Emine İlyas, 1997 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği bölümünü kazandı. 19 yaşında üniversite ikinci sınıftayken başörtüsü baskıları başladı.

Büyük emek vererek kazandı, başörtüsü sebebiyle ceza aldı

28 Şubat Öğrenci Derneği Başkanı Emine İlyas yaşadıklarını TRT Haber’e şu sözlerle anlattı:

Üniversite sınavını çok büyük emek vererek kazandım. O dönemde üniversite kazanmak, eğitim fakültesi kazanmak öyle şimdiki gibi değildi, her ilimizde fakülte, bölüm yoktu. Bizler okulumuza başörtülü devam edebiliyorken birden yasakla karşılaştık. Önce uyarı cezası aldım, kınama cezası aldım, bir hafta uzaklaştırma cezası aldım, bir ay uzaklaştırma cezası aldım. Tabi bu cezaları alan bir tek ben değildim.

“Arkadaşlarımız diploma alırken bizler seyrettik, çok inciticiydi”

İlyas, okulun yaptırımlarına karşı çıktı, adalete başvurdu. Ancak, yine hayal kırıklığı yaşadı.

Adalet noktasında da biz çok büyük bir hüsrana uğradık. Mahkeme beni haksız buldu. Başörtülü okula devam ettiğimiz, okulun huzur ve sükununu bozduğumuz için. Üniversitenin bir ay uzaklaştırma cezasını haklı buldu. Maalesef eğitim hayatıma devam edemedim orada noktalandırdım. Arkadaşlarım diploma alırken onlar adına tabiiki seviniyordum. Ancak bizler evimizde seyretmek zorunda kaldık. Bu çok inciticiydi, bize duvar oldu bu yasak.

2011’de çıkan afla okula döndü, diplomasını aldı

Sonrasında evlenen ve iki çocuğu olan İlyas, 2011 yılında çıkan afla 33 yaşındayken üniversite eğitimine yeniden başladı. Kendisiyle aynı kaderi paylaşanlar için 28 Şubat Öğrenci Derneği’ni kurdu.

Emine İlyas, 17 yıl sonra 2014 yılında diplomasını aldığını söyledi.

Gazeteci* Cansu Doğan

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.