enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
16:49 Türk Kızılay’ın Gazze’ye gönderilmek üzere hazırladığı, 20. “İyilik Gemisi”, Mersin’den yola çıktı…
15:25 Televizyonun görsel dili TRT Akademi’de şekilleniyor
14:51 Hafta sonu ülke genelinde hava nasıl olacak?
14:27 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “bilirkişilik başvuru süresini 16 Şubat’a kadar uzattık”
14:04 Türkiye’nin Stratejik Ekseni ve İstikbal Programı için Düşünceler…
13:19 İnsanlar arasındaki iletişimin özü sevgi ve saygıya dayanmaktadır.
12:00 Rapor: Trump ile yapılacak anlaşma, ABD’ye Grönland’ın bazı bölgelerini kontrol etme hakkı verebilir
00:31 Hollanda’da kur’an yakmaya yargıçlar bile “Mübah” diyor…
00:04 Rusya’da Türk dizileri paniği!
21:50 Ege’de Sağanak Felaketi: Sel Değil, İhmal Taştı
21:24 Türkiye Yelken Ligi Techno 293 Sınıfı 2. Ayak Yarışları Foça’da Düzenleniyor
21:04 TBMM Başkanı Kurtulmuş: “İran kendi sorunlarını çözebilecek büyük bir tarihi müktesebata sahiptir”
20:19 Emekli Sandığı kapsamında emekli, malul, vazife malulü, dul veya yetim aylığı alan vatandaşlar zam farkları yarın
20:06 İletişim Başkanı Duran: Türkiye potansiyelini gerçeğe dönüştüren bir ülke konumuna ulaştı
19:53 Bakan Fidan: Alanda kavga artık müzakere masasına taşındı
19:43 Meteoroloji’den kuvvetli kar yağışı uyarısı
19:31 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pezeşkiyan ile görüştü
19:11 Nizip Ticaret Odası (NTO) Başkanı Özyurt: “Faiz Kararı Tek Başına Değil, Ticari Kredi Koşulları Belirleyici”
17:47 İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO): ABD ve İsrail’i herhangi bir yanlış hesap yapmalarına karşı uyarıyoruz
17:25 ABD ordusu, DEAŞ’lı tutukluları Suriye’den Irak’a nakletmeye başladı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

28 Şubat ile hayalleri yarım kaldı

28 Şubat ile hayalleri yarım kaldı
1 Mart 2023
473
A+
A-

Postmodern darbenin en çok etkilediği kesim, başörtüsü takmaları nedeniyle öğrenim hakları engellenen öğrenciler oldu. Onlardan biri de Emine İlyas’tı. 19 yaşında darbeyle tanışınca eğitim hayatı yarıda kaldı. Emine İlyas, o dönemi ve yaşadığı o acıları TRT Haber’e anlattı.

Meslek sahibi olma hayali ile üniversiteye başladılar. Ama 28 Şubat süreciyle eğitim hakları ellerinden alındı.

Emine İlyas, 1997 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği bölümünü kazandı. 19 yaşında üniversite ikinci sınıftayken başörtüsü baskıları başladı.

Büyük emek vererek kazandı, başörtüsü sebebiyle ceza aldı

28 Şubat Öğrenci Derneği Başkanı Emine İlyas yaşadıklarını TRT Haber’e şu sözlerle anlattı:

Üniversite sınavını çok büyük emek vererek kazandım. O dönemde üniversite kazanmak, eğitim fakültesi kazanmak öyle şimdiki gibi değildi, her ilimizde fakülte, bölüm yoktu. Bizler okulumuza başörtülü devam edebiliyorken birden yasakla karşılaştık. Önce uyarı cezası aldım, kınama cezası aldım, bir hafta uzaklaştırma cezası aldım, bir ay uzaklaştırma cezası aldım. Tabi bu cezaları alan bir tek ben değildim.

“Arkadaşlarımız diploma alırken bizler seyrettik, çok inciticiydi”

İlyas, okulun yaptırımlarına karşı çıktı, adalete başvurdu. Ancak, yine hayal kırıklığı yaşadı.

Adalet noktasında da biz çok büyük bir hüsrana uğradık. Mahkeme beni haksız buldu. Başörtülü okula devam ettiğimiz, okulun huzur ve sükununu bozduğumuz için. Üniversitenin bir ay uzaklaştırma cezasını haklı buldu. Maalesef eğitim hayatıma devam edemedim orada noktalandırdım. Arkadaşlarım diploma alırken onlar adına tabiiki seviniyordum. Ancak bizler evimizde seyretmek zorunda kaldık. Bu çok inciticiydi, bize duvar oldu bu yasak.

2011’de çıkan afla okula döndü, diplomasını aldı

Sonrasında evlenen ve iki çocuğu olan İlyas, 2011 yılında çıkan afla 33 yaşındayken üniversite eğitimine yeniden başladı. Kendisiyle aynı kaderi paylaşanlar için 28 Şubat Öğrenci Derneği’ni kurdu.

Emine İlyas, 17 yıl sonra 2014 yılında diplomasını aldığını söyledi.

Gazeteci* Cansu Doğan

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.