enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:15 MHP Genel Başkanı Bahçeli, NeXT Sosyal’e katıldı
00:12 İşNet’e Üç Yıl Üst Üste En Mutlu İşyeri Ödülü
00:03 Anadolubank Özel Bankacılık Hizmet Ağını Genişletiyor
00:03 Bursa Harmancık/Orhaneli yangını kontrol altına alındı
12:06 Bursa’nın Gürsu, Kestel, Orhaneli ve Harmancık ilçelerinde çıkan orman yangınlarına, İnegöl Belediyesi’nden tam destek
09:57 Kocaeli’de Ekmek Skandalı: Zam Oyunuyla Vatandaş Soyuluyor!
08:07 Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi (UTDSBK), 15 – 17 Ekim 2025 tarihlerinde Bosna Hersek’te düzenlenecek
07:01 Kitap: “Kırım Savaşları ve Sürgünler”
06:59 Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, “Bu yıl da Aspendost’ta13 bin 500 metrekarelik aktif çalışma sahasına ulaşmayı hedefledik”
00:59 Uzmanlar su tüketimini azaltmak için yapay zekâ gelişiminde ortak hareket, büyük dil modelleri yerine görev odaklı küçük modeller öneriyor.
00:56 Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev’e Türkiye Cumhuriyeti Devlet Nişanı tevcih edildi
00:51 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş: Doğum yardımı ödemeleri 31 Temmuz’da
00:50 İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve CHP’li belediyelere yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında İstanbul merkezli 6 ilde yeni bir operasyon yapıldı.
00:45 CORENDON’den Haarlemmermeer Belediyesi’ne yapılan 700.000 Euro’luk dev bağış Hollandılıları adeta büyüledi…
00:41 Eski tip sürücü belgelerinin kullanımları 31 Temmuz 2025’te dolacak
00:38 İbn Haldun Üniversitesi’nde, 51 Şehirden Yüzlerce Aday Öğrenci “Yarınki Türkiye” İçin Bir Araya Geldi
00:31 Bursa’daki FETÖ’cü kundakçının bağlantıları araştırılıyor
00:31 İngiltere: İsrail adım atmazsa, Eylül’de Filistin devletini tanıyacağız
00:28 MGK bugün Beştepe’de toplanacak: İşte gündem başlıkları…
00:21 Türkiye orman yangınlarıyla mücadelede teknolojik kapasitesini artırdı, yangın tespiti 2 dakika, ilk müdahale süresi ise 11 dakikaya kadar düşürüldü
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kitap: “Kırım Savaşları ve Sürgünler”

Kitap: “Kırım Savaşları ve Sürgünler”
30 Temmuz 2025
4
A+
A-

* Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı (TDAV) 2024-2025 Faaliyet Dönemi Süleymaniye Kürsüsü Konuşmaları kapsamında, Derneğin de  Üyesi olan  Feridehanum Şahin, “Toplumsal Hafızada Kırım Savaşları ve Sürgünler” konferansının ardından “Kırım Savaşları ve Sürgünler” kitabının da tanıtımını yaptı.

* Detayı bültenimizde!…

UHA/ İnternational News Agency

Giris

İSTANBUL, 30 TEMMUZ  2025 -18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı’nın 81. yılı vesilesiyle düzenlenen “Toplumsal Hafızada Kırım Savaşları ve Sürgünler” konferansında Feridehanum Şahin, Rusya’nın yüzyıllar boyunca Kırım Tatarlarına uyguladığı baskıları ve bu baskıların halk türkülerinde ve şiirlerinde nasıl yansıtıldığını anlatarak, TDAV tarafından yeni basılan “Kırım Savaşları ve Sürgünler” adlı kitabını tanıttı.

Banner

Feridehanum Şahin, Altuğ Fonu katkılarıyla Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Yayınları tarafından yayınlanan ‘Toplumsal Hafızada Kırım Savaşları ve Sürgünler’  isimli kitabı için Ankara’da bulunan Kırım Vakfı’nda “Tarih ve Kültür Konferansları” imza günü ve “Kırım Savaşları ve Sürgünler” adlı konferansının da 21 Haziran 2025 tarihinde gerçekleştirildiğini söyledi..

Kitabının temelinin 2016 yılında hazırladığı yüksek lisans tezi olduğunu aktaran Şahin, tez konusunun da yanlış anlamadan kaynaklanan bir gelişme sonucu ortaya çıktığını belirterek “Aslında hocamın verdiği bir ödevi yanlış anlayarak yola çıktım. Yüksek lisans tezimde de bu konudan başka bir şey yapamazdım. Çünkü ailemde sürekli türküler konuşulurdu ve anlatılırdı.” İfade etti.

Feridehanum Şahin, yüksek lisans tezinin kabul edilmesinin ardından 9 yıl geçtikten sonra Türk Dünyası Araştırmaları Vakfının (TDAV) yayınları arasında hayat bulan kitabının ilk tanıtımının da Kırım Tatar Sürgünü’nün 81. Yıl dönümünün arifesinde 17 Mayıs 2025 tarihinde yapıldığını hatırlattı.

Şahin, Prof. Dr. Valeriy Vozgrin’in 4 ciltlik “Kırım Tatar Tarihi”nden çok faydalandığını bunun yanında, halk bilimi çalışmaları kapsamında sözlü tarih ve tarih bilimini birleştirmeye çalıştığını anlattı.

498582506 1007544531554915 832300460874984805 n

Feridehanum Şahin’in 2016 yılında Gazi Üniversitesinde yüksek lisans tezi olarak kaleme aldığı çalışma, aradan geçen dokuz yılın ardından TDAV Yayınları tarafından kitaplaştırıldı. Danışmanı Prof. Dr. Fatma Ahsen Turan’ın sözlü tarih alanındaki birikimiyle şekillenen tez, Kırım Tatarlarının tarihî hafızasını taşıyan kapsamlı bir çalışmaya dönüştü.

498594379 1007544498221585 6528848687614699409 n

Feridehanım Şahin, 2016 yılında Gazi Üniversitesinde yüksek lisans öğrencisiyken dönemin ödev konusunu yanlış anlaması sonucu bu çalışmayı hazırladığını, ancak ortaya derinlikli bir çalışmanın çıktığını belirterek, “Danışmanım Prof. Dr. Fatma Ahsen Turan 2016’dan beri ‘bu kitabı basmak lazım’ diye söylüyordu ama bir türlü kısmet olmadı. Ancak geçen senenin aralık ayında TDAV Yayın Yönetmeni Mehmet Töre Yıldırım bana ‘Sizin kitabınızı basmak istiyoruz’ diye yazdı. Ve bu kitap ortaya çıktı.” dedi.

499048630 1104854348337255 1552750189919019649 n

“2016’da yazılan bir kitabın 2025’te basılması kulağa garip gelebilir,” diyen Şahin, aradan geçen sürede kitabın ana yapısının değişmediğini vurguluyor. Özellikle Kırım’daki sözlü tarih çalışmalarıyla ilgili bölümün aynı şekilde kaldığını belirten Feridehanım Şahin, Rus işgalinden sonra Kırım’a girişinin yasaklı olması nedeniyle güncelleme yapamadığını da ifade etti.

Kitabın en önemli amacının Kırım Tatarlarının yaşadığı tarihî süreci hem sözlü hem de yazılı belgelerle kayıt altına almak olduğunu söyleyen Şahin, “Bu kitapta sözlü tarih belgelerini; türkülerimizi, ağıtlarımızı, dörtlüklerimizi, şiirlerimizi tarihi belgelerle destekleyip böyle güçlü bir arşiv oluşturduk.” dedi.

Giris

Sözlü tarihin ve hikâyelerin de kitapta yer bulduğunu aktaran Şahin, özellikle Türkiye’de Kırım Tatarlarının sürgün hikâyelerinin yeterince çevrilmediğine dikkat çekerek, “Sürgün tanıklarının anlattığı çok az hikaye Türkçe’ye çevirildi. Daha çok da Kırım’da kaleme alınmışlar. Onları Türkçe’ye aktarmak hem de 4 ciltlik ‘Kırım Tatar Tarihi’ kitabını hazırlayan Prof. Dr. Valeriy Vozgrin’in çalışmalarını da biraz Türkiye’de tanıtmak istedim.” şeklinde konuştu.

Kitabın kapağı hakkında bilgi veren Şahin, özellikle “ağlayan yüz” temalı değil, umut ve direniş mesajı taşıyan bir fotoğraf seçtiğini belirtti. Kapakta, 1990 yılında Özenbaş’ta gerçekleştirilen ilk Hıdırellez kutlamasında Kırım Tatar fotoğraf sanatçısı Akim Seyitablayev tarafından çekilen sembolik bir kare yer alıyor. Fotoğrafta, kutlamaya katılan üç bin kişi görülüyor. Şahin, bu fotoğrafla halkın Kırım’a dönüş umudunu ve bugün hâlâ süren direncini vurgulamak istediklerini belirtti.

Şahin, “Bu hikâye ağlak bitmesin istedim. Çünkü sonunda zafer var. Halkımız Kırım’a döndü, her şeye rağmen hala ayakta ve kültürünü yaşatmaya devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

497893776 1104854718337218 8561487518912205131 n

TDAV Genel Müdürü Saadet Pınar Yıldırım da, Feridehanım Şahin’in “Kırım Savaşları ve Sürgünler” kitabının baskıya hazırlanmasında Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Yayın Yönetmeni Mehmet Töre Yıldırım’ın çok büyük emeğini olduğunu aktararak, “Feridehanum Şahin’in izini çok sürdü. Çok zor oldu ama yazara ulaştı ve bu kitabı okuyucularla buluşturduk. Baskıya hazırlanması aşamasında çok kıymetli sanat yönetmenimiz Vedat Osman Korkut çok titiz çalışmayla baskıya hazır haline getirdi. Tabi en önemlisi İnci Altuğ tarafından oluşturulan Altuğ Fonu desteğiyle kitap basıldı. Dolayısıyla İnci Hanıma bu destek için teşekkür ediyorum.” açıklamasında bulundu.

499186174 1104854578337232 2946201957816068010 n

Konferans sonunda Feridehanum Şahin katılımcılara bire bir ilgilenip kitaplarını imzaladı.

497949827 1007544524888249 5410731430414425566 n

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.