Gergerlioğlu, Dilovası Tavşancıl’da yapılmak istenen depolama alanına ve D100’ de yaşanan ölümlü trafik kazalarına dikkat çekti

* Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Kocaeli İl Eş Başkanları Selda İlgöz Kocayiğit, İbrahim Ergin, Dilovası İlçe Eş Başkanı Sabri Uçar, Dilovası Belediye Meclis Üyeleri ve Sivil Toplum Platformu temsilcileriyle birlikte Dilovası’nda iki farklı noktada önemli açıklamalarda bulundu.
* İşte ayrıntılar!…
UHA/ İnternational News Agency
KOCAELİ (Gebze), 25 TEMMUZ 2025 – Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Kocaeli’n Gebze ilçesinin Dilovası Tavşancıl’da yapılmak istenen depolama alanına ve D100’ de yaşanan ölümlü trafik kazalarına dikkat çekti.
Dilovası Tavşancıl TOKİ konutları bölgesinde rezerv alan ilan edilen, depolama ve geri dönüşüm tesisi olarak planlanan projeye karşı çıkan Gergerlioğlu, projenin bölgedeki çevre kirliliğini artıracağını ve vatandaşları mağdur edeceğini belirtti. Ayrıca, Dilovası D100 Karayolu üzerinde meydana gelen ve beş kişinin hayatını kaybettiği tır kazasının yaşandığı alanda da incelemelerde bulunan Gergerlioğlu, yol güvenliği ve tır denetimleri konusunda uyarılarda bulundu.
Dilovası halkı rezerv alan ilan edilen bölgenin depolama alanı yapılmasına karşı!
Gergerlioğlu ve beraberindekiler, Tavşancıl TOKİ konutlarının bulunduğu, eski Kömürcüler OSB, kireç ocakları ve Nuh Çimento bölgelerine yakın rezerv alan ilan edilen alanda incelemelerde bulundu.
Gergerlioğlu, rezerv alan ilan edilen bölgenin bir depolama ve geri dönüşüm alanı olarak planlandığını ancak bu duruma şiddetle karşı çıktıklarını belirterek, “Biz parti olarak karşıyız, tüm halkımız karşı, sivil toplum platformu karşı, buradaki esnafımız karşı. Herkes karşı ama burada bu tesisi yapmak istiyorlar. Bu olacak bir iş değil” dedi.
Dilovası’nın zaten ağır bir çevre kirliliğiyle boğuştuğunu ve bu alanın bölgedeki nadir temiz ve doğal alanlardan biri olduğunu ifade eden Gergerlioğlu, Yeni bir tesisin bölgeyi tamamen kirleteceği uyarısında bulundu.
Bölgede hayvancılık yapan Ayhan Ergen mağdur edildi!
Gergerlioğlu, ziyaret sırasında, rezerv alan ilan edilen bölgede hayvancılık yapan Ayhan Ergen’i de dinledi. Ayhan Ergen, bir sabah Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle yerlerinin ellerinden alındığını ve değerinin sadece yüzde 15’i civarında bir para verildiğini söyledi.
Ergen, 200-250 adet hayvanıyla ne yapacağını bilemediğini, ülke genelinde şap hastalığının yaygın olması nedeniyle hayvanlarını şehir dışına götüremediğini satamadığını, taşıyamadığını ve TEDAŞ’ın elektrikleri kesme tehdidiyle karşı karşıya kaldıklarını belirtti.
“Bu canlı hayvanları biz ölüme mi terk edelim?” diyerek çaresizliğini dile getiren Ergen, yetkililerden yardım ve süre istediğini ancak muhatap bulamadığını ifade etti. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne gittiğini fakat derdini anlatacak birini bulamadığını belirten Ergen, kendisini bir tek Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun dinlediğini ve mağduriyetine çözüm bulunmasını istedi.
Gergerlioğlu, “Büyük bir mağduriyet var ve daha da büyük mağduriyetler oldu. Mecliste bu rezerv alan meselesini durdurmaya boşuna mı çalıştık? Böyle vatandaşın gelip tesisine konmasınlar ‘3 kuruş parayı al, çek git’ demesinler diye uğraş verdik” ifadelerini kullanarak duruma tepki gösterdi.
Halktan ve Sivil Toplumdan Büyük Tepki: “2000 İmza Toplandı”
Gergerlioğlu, Ekosder, Sivil Toplum Platformu ve Dilovası halkının bu tarz projelere karşı yıllardır mücadele verdiğini ve rezerv alan ilan edilen alanın yeşil kalabilmesi için en az 2000 imza topladığını da duyurdu.
Ekosder Sivil Toplum Platformu Başkan Yardımcısı Ümit Kara da yaptığı açıklamada, Dilovası’nın zaten çöp sorunları ve Kömürcüler OSB gibi kirletici faktörlerle boğuştuğunu, halkın iradesiyle bu sorunların bir kısmının çözüldüğünü hatırlattı.
Kara, TOKİ’nin Dilovası halkını sanayi bölgelerinden temiz alana taşıyacağını vadederken, bu konutların karşısına tekrar bir depolama ve geri dönüşüm tesisi, hatta potansiyel bir OSB kurma girişimini “işler acısı” olarak nitelendirdi.
Madem Dilovası’nı kirli sanayiden uzaklaştıracaksınız yeni taşınacağı yeri neden kirletiyorsunuz?
Kara, “Madem TOKİ buraya yapıldı, Dilovası buraya taşınacak, bizim tek isteğimiz var. Burayı bu halka tahsis edilsin, burayı yeşil alan olarak bırakılsın, ormanlık olarak bırakılsın. Burada Dilovası halkının daha ferah bir şekilde yaşam hakkının sürdürebileceği bir alan olarak bırakılsın” çağrısında bulundu. Halkın kandırıldığını ve “temiz yere taşınıyorsunuz” denilerek tekrar sanayinin içine hapsedildiğini ifade etti.
Gergerlioğlu, iktidara seslenerek “Bu projeyi durdurun diyoruz. Dilovası’nın nadir yeşil, güzel, tabii kalmış alanına dokunmayın diyoruz. Kirletmeyin buraları diyoruz. Karşımızda evler var ve bu alan depolana depolama tesisi yapılacak bu ne ucubeliktir? Bu ne çelişkidir?” diyerek kararın gözden geçirilmesini talep etti.
Dilovası’nda sürekli kazaların yaşandığı yolun değişmesi gerekiyor!
Ömer Faruk Gergerlioğlu ve beraberindeki heyet, Tavşancıl ziyaretinin ardından Dilovası D100 Karayolu üzerinde yaklaşık 10 gün önce meydana gelen ve beş kişinin hayatını kaybettiği tır kazasının yaşandığı alanda da incelemelerde bulundu.
Gergerlioğlu, kazanın neden yaşandığını sorgulayarak, yolda binlerce tırın dolaştığını, tırların hız limitlerine uymadığını, konteynerlerinin bağlı olmadığını ve şerit ihlali yaptıklarını ve burada bir daha böyle kazaların yaşanmaması için mücadele ettiğini dile getirdi.
Gergerlioğlu, “Arabanızda sakin bir şekilde giderken yanınızdan geçen bir tırın üzerindeki konteyner üzerinize düşüp korkunç bir şekilde ölebilirsiniz Kocaeli’nin yollarında. Bu kaderi daha başka insanlar yaşamasın. Derdimiz bu” ifadelerini kullandı.
Virajlı yol düzeltilmeli!
Gergerlioğlu, kazanın sadece sürücü hatasından kaynaklanmadığını, aynı zamanda yolun sert bir viraja sahip olduğunu da vurguladı. DEM Parti Kocaeli İl Eş Başkanı İbrahim Ergin, istendiği takdirde fabrikalara dokunarak yolun düzeltilebileceğini, böylece virajın ortadan kalkacağını ve kazaların en aza ineceğini ifade etti.
Karayolları Genel Müdürlüğü’ne seslenen Gergerlioğlu, “Yeni kazaların olmaması için bu yolun değişmesi lazım. Aynı zamanda binlerce tır var. Tırlara karşı değiliz ama tırların denetimi yapılıyor mu? Tırlar gereken hızda mı yoksa çok daha fazla bir hızda mı gidiyor? Tır kullanıcıları denetleniyor mu, kontrol ediliyor mu? Bütün bunlar soru işareti” dedi.
Gergerlioğlu, bölgedeki haddehaneler ve tesisler nedeniyle tır trafiğinin daha da artacağını, bunun da yeni kazalara davetiye çıkaracağını belirtti. “Radikal bir şekilde karayolunda bir değişiklik, tır denetimlerinin arttırılması ve diğer tüm gerekenlerin yapılması gerekiyor” diyerek yetkililere acil önlem alma çağrısında bulundu.