enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:31 Rusya’dan İran füzeleri iddiası
00:31 İran Krizi ve Türkiye’nin Diplomatik Rasyonalitesi: Normsuzluk Çağında İtidal
00:04 Mısırlı Yazar-Araştırmacı Prof. Ahmed El-Cendi yazdı: İsrail-ABD, İran savaşı sürecinde İsrail Türkiye’den Ne İstiyor?
11:38 Savaş Gölgesinde Ramazan Bayramı
07:46 Türkiye’de her yıl yaklaşık bin 500 bebek Down sendromu ile doğuyor
07:43 Hollanda’dan Mektup Var…Dünyanın Kahpeliği: Adalet Güçlüye Var, Zayıfa Yok!
07:26 İran Neden Zayıfladı Ama Yenilmedi?
07:10 Evlilik ve boşanma konutun kaderini değiştiriyor: Hane dönüşümü dönemi
05:10 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Bölgesel fırtınaların ortasında savrulan ülkeler tarih sahnesinde iz bırakmaz”
00:59 İran koridorlarının en stratejik ismi, nükleer dosyaların mimarı Ali Laricani kimdir?
00:41 İstiklal Marşı Siyaseti: Milli Menfaat ve Muhalefet
00:41 ABD Başkanı Trump yönetimi, İran’ı hedef alan saldırılarının şu ana kadar 12 milyar dolara mal olduğunu kaydetti…
00:28 Kürşad Zorlu,”Türkiye güçlü olursa Azerbaycan elbette güçlü olur”
00:28 İzgaz’dan o iddiaya yanıt: Mühürlenen sayacı kullandığı için…
00:08 Made in EU Nedir?
00:02 Turizme savaş darbesi
11:00 ABD Başkanı Trump, İran saldırıları nedeniyle Çin ziyaretini erteledi
10:32 Yarın Hollanda’da yapılacak Belediye Meclisi Seçimlerinde Kime oy Vermeliyiz?
09:50 Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Çanakkale Zaferi eşsiz bir destandır”
23:08 Uluslararası Haber Ajansı Ankara Temsilcisi Gazeteci Veysel Kavrayan’dan Vali Aktaş’a Ziyaret
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Gazeteci Tina Teng’in Bitcoin’le ilgili haberi…

Gazeteci Tina Teng’in Bitcoin’le ilgili haberi…
8 Ocak 2025
31
A+
A-

Bitcoin fiyatı, ABD dolarındaki keskin geri çekilmenin tetiklemesiyle Pazartesi günü eski seviyesine döndü. Ancak, nispeten düşük işlem hacmi ve yeni bir katalizörün olmaması nedeniyle bu yükseliş sürdürülemeyebilir.

UHA / İnternational News Agency

EuroNews’den Gazeteci* Tina Teng’in  haberine göre, Bitcoin Pazartesi günü kayda değer bir yükseliş gördü. 19 Aralık’tan bu yana ilk kez yüzde 4 artışla 100.000 dolar (3.53 milyon Türk Lirası) eşiğini aştı.

Kripto para piyasası aynı gün spot Bitcoin borsa yatırım fonu (ETF) girişlerinde 900 milyon doların üzerinde bir artış görerek yatırımcı ilgisinin yeniden canlandığına işaret etti. Buna rağmen, Coinbase’in verilerine göre kurumsal alım hacimleri nispeten düşük olduğu için bu yükselişin sürdürülebilirliği belirsizliğini koruyor.

Salı günü Asya seansının başlarında Bitcoin hafifçe gerileyerek, TSİ 06:30 itibarıyla 101.670 dolar seviyesinden işlem gördü.

Bitcoin’in yeniden yükselişi ABD dolarının zayıflamasıyla uyumlu

Bitcoin’in yükselişi, Washington Post’un Trump’ın gümrük vergisi duruşunu yumuşatacağına dair haberinin ardından pazartesi günü keskin bir şekilde gerileyen ABD dolarındaki önemli düşüşle aynı döneme denk geldi

Haber başlangıçta ABD doları endeksinin yüzde 1’in üzerinde düşmesine neden oldu ki bu 2023’ten bu yana gün içi en büyük düşüştü.

Bu düşüş, küresel hisse senedi piyasaları ve Bitcoin de dahil olmak üzere diğer varlıkları destekledi. Euro da dolar karşısında son 14 ayın en büyük tek günlük kazancını kaydetti.

Ancak ABD’de yeniden başkan seçilen Donald Trump, Truth Social’da yaptığı açıklamada, gümrük vergisi politikasına ilişkin iddiaları yalanladı. Dolar erken dönemdeki kazanımlarının bir kısmını geri verdi ve Trump’ın bu ayın sonunda göreve başlaması öncesinde yükseliş trendini sürdürmesi bekleniyor. Güçlenen dolar, Bitcoin ve diğer para birimleri üzerinde baskı oluşturmaya devam edebilir. Bitcoin bir sonraki büyük hamlesi için muhtemelen yeni bir katalizör bekliyor.

Kâr alımları ve Fed politikaları nedeniyle yılsonu düşüşü

Federal Rezerv’in şahin bir faiz indirimine gitmesinin ardından Bitcoin 17 Aralık’ta 108.000 doların üzerine çıktı. Fed’in Dot Plot projeksiyonları 2025 yılında iki adet 25 baz puanlık indirime işaret ediyordu ki bu da daha önceki tam yüzde puanlık indirim tahmininden bir sapmaydı.

2024’ün sonunda Bitcoin yaklaşık yüzde 16 düşerek yılı 91.000 doların (86.700 euro) biraz üzerinde kapattı. Tatil sezonu boyunca kâr elde etme ve düşük işlem hacimleri düşüşe katkıda bulundu. Coinbase verileri, Bitcoin işlem hacimlerinin ABD seçimlerinden bu yana düşüş eğiliminde olduğunu ortaya koydu.

Pazartesi günkü fiyat artışına rağmen alım satım faaliyetleri Fed’in aralık ayındaki faiz kararı sırasında gözlemlenen seviyelerin altında kaldı ve bu da iyimserliğin azaldığını gösteriyor.

Ancak pek çok analist dünyanın en büyük kripto para biriminin 2025’teki yükselişini sürdüreceği görüşünde. eToro Avustralya’da piyasa analisti olan Josh Gibert geçen hafta yaptığı açıklamada, “Bitcoin’in ve kripto paraların 2024’teki performansı, hala herhangi bir şüphe varsa, çeşitlendirilmiş bir yatırım portföyünde yer almayı hak ettiğini gösteriyor,” dedi.

Trump’ın göreve başlaması ile yeni bir yükseliş bekleniyor

Opsiyon piyasaları, 100.000 doların üzerindeki bahis fiyatına olan ilginin arttığını gördü. 28 Mart vade tarihli 120.000 dolarlık alım opsiyonu (call option), Deribit’teki en popüler opsiyon oldu. Bu durum, yatırımcıların Trump yönetiminin kripto para birimi yanlısı düzenlemeler getireceği ve Bitcoin’in fiyatını yeni bir zirveye taşıyacağı beklentilerine işaret ediyor olabilir.

Trump’ın 20 Ocak’ta göreve başlaması planlanıyor. Trump’ın yeni döneminde piyasalar, Başkan’dan kripto para düzenlemelerinin gevşetilmesi ve ABD’nin “gezegenin kripto başkenti” yapılması vaatlerini gerçekleştirmesini bekliyor olacak.

Aralık ayında Trump, Bitcoin’i ABD’nin stratejik rezervlerinin bir parçası haline getirme planını yinelemişti.

Tina Teng| CMC Markets

Gazeteci* Tina Teng

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.