enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:55 Türkiye, Suriye’nin enerji altyapısını yeniden yapılandırma sürecinde üstlendiği aktif rol kapsamında bugün ülkeye doğal gaz ihracatına başlayacak
10:32 AK Parti Sözcüsü Çelik’ten CHP Genel Başkanı Özel’in açıklamalarına tepki
09:22 ABD-Çin Teknoloji Savaşında Nvidia Denklemi: H20 Çiplerinde Tedarik Sorunu
07:11 Unutulan Büyük Türkçe Ustası: Refik Halit KARAY
06:55 Doğu Türkistan’da neler oluyor? Doğu Türkistan sadece Doğu Türkistanlıların davası değil, Türklerin en büyük davası olması gerekiyor…
06:52 Komisyonun Aşırı Siyasi Mücadeleye Alet Edilme Riski
00:27 Bakan Fidan, Hamas heyetiyle görüştü
00:17 “Terörsüz Türkiye” hedefi doğrultusunda kurulacak komisyonun ilk toplantı tarihi belli oldu
00:16 ‘Yazı Tura Tiyatro’ Ayvalık Turnesinde
00:01 Anayasa Mahkemesi (AYM), bireysel başvuru hakkının getirildiği 23 Eylül 2012’den 30 Haziran 2025’e kadar yapılan 686 bin 484 bireysel başvurudan 573 bin 180’ini sonuçlandırdı.
23:16 İstanbul’da Türkiye-İtalya-Libya zirvesi
23:01 TBMM Başkanı Kurtulmuş’tan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile parti genel başkanlarına “Terörsüz Türkiye” teşekkürü
22:53 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze’de omuz omuza şükür namazı kılacağız
08:32 Güneydoğulu halıcılar, yılın ilk yarısında ihraç ettikleri 165 milyon 121 bin metrekare halıdan 873 milyon 321 bin dolar gelir sağladı.
08:02 POLSAM’ın “Bir Akademisyenin Ardından: Güney Ferhat Batı” adlı kitabı okuyucuyla buluştu
06:57 Dünya Dönüyor!
06:55 Şirketlerden N’aber!
06:53 Gazeteci İlhan KARAÇAY’ın Sosyal Medyada dolaşan ‘Erdoğan’ın Akıbeti’ üzerine yorumu…
06:52 Mersin’de ünlüleri gençleştiren, şifa ve güzelliğin adresi: Getat uzmanı Dr. Işıl ÖZDEMİR!
00:54 Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) için Adana-Gaziantep Otoyol Bağlantı Yolu ve Misis Köprüsü yeniden projelendiriliyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türk Dünyası’ndan Haberler!

Türk Dünyası’ndan Haberler!
22 Ekim 2024
18
A+
A-

UHA / İnternational News Agency’dan Gazeteci Veysel KAVRAYAN, ‘Türk Dünyası’ndan Haberler!‘ başlığıyla Türk Dünyası’ndaki gelişmelerle ilgili bir bülten hazırladı. 

İşte Gazeteci Veysel KAVRAYAN’ın hazırladığı Türk Dünyası Haber Bülteni!

*** Kırgız Cumhuriyeti Başbakanı Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri ile Ekonomi ve Ticaret Bakanlarını kabul etti

Kırgız Cumhuriyeti Başbakanı Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri ile Ekonomi ve Ticaret Bakanlarını kabul etti

Kırgız Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu Başkanı ve Cumhurbaşkanlığı İdaresi Başkanı Sayın Akylbek Japarov, Türk Devletleri Teşkilatı Ekonomi ve Ticaretten Sorumlu Bakanlar 13. Toplantısı marjında Genel Sekreter ve Bakanları kabul etti.

Görüşme sırasında Başbakan Japarov, TDT Üye Devletleri arasındaki ekonomik işbirliğinin önemini vurguladı ve son yıllarda Kırgızistan’ın TDT üye ülkeleriyle ticaret hacminin önemli ölçüde arttığının altını çizerek, ekonomik işbirliğini derinleştirme arzusunun altını çizdi.

Başbakan, Kırgızistan’ın TDT Üye Devletleri için karşılıklı refahı sağlayacak, ortaklıkları güçlendirecek yeni fikir ve girişimleri ele almaya hazır olduğunu ifade etti.

TDT Ekonomi ve Ticaret Bakanları, ekonomik bağların geliştirilmesi ve işbirliği için yeni fırsatlar araştırılması konusundaki kararlılıklarını ifade ettiler.

*** TDT Genel Sekreteri Kırgızistan’da ağaç dikme törenine katıldı

TDT Genel Sekreteri Kırgızistan'da ağaç dikme törenine katıldı

Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Büyükelçi Kubanıçbek Ömüraliyev, Türk Devletleri Teşkilatı Ticaret ve Ekonomiden Sorumlu Bakanlar 13. Toplantısı kapsamında Kırgızistan’da bir dizi resmi temasta bulundu.

Toplantının ardından Genel Sekreter ve Kırgız Cumhuriyeti Ekonomi ve Ticaret Bakanı Daniiar Amangeldiev, Kazakistan Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı – Ulusal Ekonomi Bakanı Nurlan Baibazarov, Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Dr. Ömer Bolat, Kırgızistan Cumhuriyeti Özbekistan Cumhuriyeti Yatırım, Sanayi ve Ticaret Bakanı Laziz Kudratov, Azerbaycan Cumhuriyeti Ekonomi Bakan Yardımcısı Rovnag Abdullayev ve Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanlığı Devlet Sekreteri Büyükelçi Péter Sztáray Kırgız Cumhuriyeti Ulusal Tarih Müzesi bahçesinde düzenlenen ağaç dikme törenine katıldılar.

*** TDT Genel Sekreteri Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye Ekonomi ve Ticaret Bakanları ile görüştü

TDT Genel Sekreteri Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye Ekonomi ve Ticaret Bakanları ile görüştü

Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Sayın Kubanıçnek Ömüaliyev, Türk Devletleri Teşkilatı Ekonomi ve Ticaretten Sorumlu Bakanlar 13. Toplantısı çerçevesinde Kazakistan Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı – Ulusal Ekonomi Bakanı Sayın Nurlan Baibazarov, Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Sayın Prof. Dr. Ömer Bolat ve Kırgız Cumhuriyeti Ekonomi ve Ticaret Bakanı Sayın Daniiar Amangeldiev ile bir araya geldi.

Toplantıda taraflar “TDT Üye Devletleri Hükümetleri arasında Dijital Ekonomi Ortaklık Anlaşması”nın önemini vurguladılar ve bu belgeyi 6 Kasım 2024 tarihinde Bişkek’te düzenlenecek TDT Devlet Başkanları Konseyi’nin 11. toplantısı sırasında imzalama niyetlerini ifade ettiler.

Genel Sekreter Ömüraliyev, TDT Sekretaryasının ekonomik entegrasyon için gerekli tedbirleri ve mekanizmaları uygulama, Türk bölgesinde ticari işbirliğini geliştirme ve TDT ekonomilerinin rekabet gücünü artırma çabaları hakkında Bakanları bilgilendirdi.

Büyükelçi Ömüraliyev, Ticaretin Kolaylaştırılması Komitesi’nin faaliyete geçirilmesi de dâhil olmak üzere ticaretin kolaylaştırılmasına yönelik tedbirlerin alınmasının öneminin altını çizdi.

*** TDT Ekonomi ve Ticaret Bakanları 11.Toplantısı Bişkek’te düzenlendi

TDT Ekonomi ve Ticaret Bakanları 11.Toplantısı Bişkek'te düzenlendi

Türk Devletleri Teşkilatı Ekonomi ve Ticaretten Sorumlu Bakanlar 13. Toplantısı 18 Ekim 2024 tarihinde Bişkek’te gerçekleştirildi.

Kırgız Cumhuriyeti Ekonomi ve Ticaret Bakanı Daniiar Amangeldiev’in ev sahipliğini ve başkanlığını yaptığı toplantıya Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev, Kazakistan Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı – Ulusal Ekonomi Bakanı Nurlan Baibazarov, Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Özbekistan Cumhuriyeti Yatırım, Sanayi ve Ticaret Bakanı Laziz Kudratov, Azerbaycan Cumhuriyeti Ekonomi Bakan Yardımcısı Rovnag Abdullayev ve Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanlığı Devlet Sekreteri Büyükelçi Péter Sztáray katıldı.

Genel Sekreter Kubanıçbek Ömüraliyev yaptığı açılış konuşmasında, TDT Sekretaryasının ekonomik entegrasyon için gerekli tedbirlerin alınması ve mekanizmaların oluşturulması, Türk bölgesinde ticari işbirliğinin genişletilmesi ve TDT ekonomilerinin rekabet gücünün artırılmasının yanı sıra TDT üyelerinin kendi aralarında ve dünyanın geri kalanıyla e-ticaret işlemlerini artıracak güvenilir bir dijital ortamın geliştirilmesindeki rolünü ve bu alandaki faaliyetlerini özetledi. Bu bağlamda, Dijital Ekonomi Ortaklık Anlaşması’nın tamamlandığı ve Bişkek’te yapılacak Zirve’de TDT Üye Devletleri arasında imzalanmaya hazır olduğu kaydedildi.

Büyükelçi Ömüraliyev, Ticaretin Kolaylaştırılması Komitesi’nin kurulması ve TDT bölgesinde hizmet ve yatırımlarda serbest ticaret için ilgili bir belgenin imzalanması da dahil olmak üzere ticaretin kolaylaştırılması tedbirlerinin önemini vurguladı.

Bu yıl Kasım ayında Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de gerçekleştirilecek olan küresel iklim zirvesi COP29 kapsamında TDT’nin planlanan faaliyetleri hakkında bilgi aktaran Genel Sekreter, TDT’nin sadece çevreyi korumakla kalmayıp aynı zamanda bölgenin iklim etkilerine karşı direncini arttıracak stratejiler geliştirmeyi ve uygulamayı hedeflediğini vurguladı.

Üye Devletlerden ve Gözlemcilerden Bakanlar ve Delegasyon Başkanları yaptıkları konuşmalarda Türk bölgesinin ekonomik ve ticari potansiyelini vurgulayarak TDT bölgesi içindeki ticaretin arttırılmasının öneminin altını çizdiler ve kapsamlı işbirliği yoluyla ticari ilişkilerin kolaylaştırılması için acil tedbirler alınması çağrısında bulundular.

Toplantının sonunda bakanlar “TDT Ekonomi ve Ticaret Bakanları 13.  Toplantısı Tebliği”ni imzaladılar.

*** TDT Ekonomik İşbirliği Çalışma Grubu 15. Toplantısı Bişkek’te gerçekleştirildi

TDT Ekonomik İşbirliği Çalışma Grubu 15. Toplantısı Bişkek'te gerçekleştirildi

TDT Ekonomik İşbirliği Çalışma Grubu 15. Toplantısı, 17 Ekim 2024 tarihinde Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Ekonomi ve Ticaretten Sorumlu Bakanlar 13.Toplantısı öncesinde gerçekleştirildi.

Oturum, TDT Üye ve Gözlemci Devletlerinden üst düzey yetkilileri ve uzmanları, Teşkilatın temel ekonomi ve ticaret girişimlerini gözden geçirmek üzere bir araya getirdi.

Çalışma Grubu, “Dijital Ekonomi Ortaklık Anlaşması”, hizmetler alanında ticaret, yatırımların kolaylaştırılması, Türk Yeşil Finans Konseyi’nin kurulması, TDT Üye Devletleri arasında Merkez (Ulusal) Bankaları Konseyi’nin kurulması ve “Turan” Özel Ekonomik Bölgesi ile ilgili müzakereler de dahil olmak üzere bakanlar toplantısı için gerekli hazırlık dosyalarının sonuçlandırılmasına odaklandı.

Uzmanlar ayrıca “Turan” Özel Ekonomik Bölgesi ve Türk dünyası genelinde ekonomik entegrasyonu artırmayı amaçlayan diğer projelerin geliştirilmesi konusundaki ilerlemeyi de gözden geçirdiler. Uzmanların hazırladıkları öneriler ertesi gün Bakanların değerlendirmesine sunuldu.

Gazeteci Veysel KAVRAYAN, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın NATO Liderler Zirvesi'ndeki diplomasi trafiğini derledi

Gazeteci* Veysel KAVRAYAN, TÜHA

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.