enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
01:23 ABD Özel Temsilcisi Steve Witkoff, İranlı yetkililerle bu haftanın sonuna doğru bir araya gelecek
00:16 NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Ukrayna Parlamentosu’nda yaptığı konuştu
00:14 ‘Bakım Sigortasının Önemi ve Gerekliliği!’
00:13 Gümrük Muhafaza’dan sınır ötesi kaçakçılığa darbe
00:12 Numan Kurtulmuş: Suriye’de gelinen noktayı takdirle karşılıyoruz
00:11 İran Cumhurbaşkanı, ABD ile müzakereye şartlı olarak hazır olduğunu açıkladı
00:10 Yunan Profesör Grivas: Türkiye Avrasya’nın En Hırslı Gücü Oldu, Yunanistan’ı Sakat Bırakabilir
00:09 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Dezenflasyon sürecini destekleyen yapısal reformlarımızı hızlandırıyoruz
00:08 Clintonlar, Epstein soruşturmasında Kongre’ye ifade vermeyi kabul etti
00:07 Trump ve Zelenskiy Büyük Oranda Anlaştı
00:06 Şarku’l Avsat’a konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye-Suudi Arabistan ilişkileri bölgesel barış ve istikrar için stratejik öneme sahip
00:06 AVRUPA HABERLERİ: AB’nin Avrupalı şirketler için sınırları kaldırma planı: EU-INC nedir?
00:05 Ocak ayı enflasyon rakamları açıklandı
00:04 İspanya, 16 yaş altına sosyal medya yasağı getiriyor
00:03 Sapanca Gölü’ne 3 milyon 240 bin metreküplük alternatif kaynak
00:03 Yeni Cuma Camii, Kocaeli’nin “Eyüp Sultan’ı” Olmalı
00:02 İsrail’in İstihbarat İçin Kullandığı Epstein Tuzağına Kimler Düşmemiş ki!
00:01 Akciğer kanseri, dünyada en çok can alan kanser türü olmayı sürdürüyor.
00:01 Eski Libya lideri Kaddafi’nin oğlu Seyfülislam evinde uğradığı saldırıda öldürüldü
12:56 Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan haberler!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko: CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko: Devletin Önceliği Halkın Sağlığını Korumaktır, Büyük Firmaları Korumak Değildir! 

CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko: CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko: Devletin Önceliği Halkın Sağlığını Korumaktır, Büyük Firmaları Korumak Değildir! 
12 Ekim 2024
23
A+
A-

CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko’dan Domuz Eti Skandalına Sert Tepki: Devletin Önceliği Halkın Sağlığını Korumaktır, Büyük Firmaları Korumak Değildir! 

CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, ülke gündemini sarsan köfte ve dönerde kullanılan domuz eti skandalını Meclis Genel Kurulu’na taşıdı.

Muhip Kanko'ya önemli görev! - Kocaeli Gündem

[CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko]

Kanko, yaptığı açıklamada Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 7 Temmuz 2006 tarihinde yayımlanan ve kasaplık hayvanlar arasındahttps://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/ad/Seal_of_the_Turkish_Parliament_%28T%C3%BCrkiye_B%C3%BCy%C3%BCk_Millet_Meclisi%29.svg/1200px-Seal_of_the_Turkish_Parliament_%28T%C3%BCrkiye_B%C3%BCy%C3%BCk_Millet_Meclisi%29.svg.png domuz, yaban domuzu ve atın yer aldığı tebliği hatırlatarak, AKP döneminde gıda güvenliği konusunda ciddi ihmaller yaşandığını vurguladı. 

Kanko, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: 

“Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yaptığı denetimlerde, ünlü bir köfte zincirinin iki şubesinden alınan numunelerde domuz eti tespit edilmiştir. Ancak, mahkeme kararı nedeniyle firmanın adının açıklanmaması halkımızda büyük tepkiye neden olmuştur. Türkiye’de bu kadar sınırlı sayıda köfte zinciri varken, yüz binlerce vatandaşımızın tükettiği bu ürünlerin güvenliği bir kamu sağlığı meselesidir. Bu durumun ahlaki, vicdani ve dini boyutları vardır. Halkın sağlığını tehdit eden bu zincir restoranın ismi derhal kamuoyuna açıklanmalı ve gerekli yasal işlemler yapılarak faaliyeti durdurulmalıdır.” 

Kanko, ayrıca 2006 yılında Resmî Gazete ’de yayımlanan tebliğde, kasaplık hayvanlar arasında domuz ve yaban domuzunun yer almasına dikkat çekerek şunları ekledi:  

“AK Parti döneminde yayımlanan bu tebliğ, gıda güvenliği konusunda ciddi endişelere yol açmaktadır. Tebliğe göre kıyma yapımında diğer hayvanlar, hatta domuz eti kullanımı yasal hale getirilmiştir. At ve eşek gibi tek tırnaklı hayvanların da bu kategoride yer alması, durumun vahametini daha da artırmaktadır. Bu vahim tablo karşısında, halkımızın endişelerini giderecek adımlar atılmalı ve gerekli açıklamalar yapılmalıdır.” 

“Devletin önceliği halkın sağlığını korumaktır, büyük firmaları korumak değildir!” diyen Kanko, Türkiye genelinde 180-200 şubesi bulunan, günlük yaklaşık 100 ton köfte satan bir firmanın domuz eti kullanımının halktan gizlenmesini kabul edilemez bulduğunu belirterek, “Bu olay sadece bir sağlık sorunu değil, aynı zamanda ahlaki, vicdani ve dini bir meseledir. Halkın sağlığı tehdit altındayken, bu işletmenin ismi derhal açıklanmalı ve faaliyeti durdurulmalıdır. Gıda güvenliği, halkımızın en temel haklarından biridir ve bu hakkın korunması için gerekli tüm yasal adımlar atılmalıdır” dedi. (TBMM)

Öte yandan domuz eti skandalına Bakanlık’tan açıklama

Ünlü bir köfte zincirinde domuz eti skandalı sonrası Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda güvenliği konusunda kararlılığını vurgulayan bir açıklama yaptı. Bakanlık, uygunsuzluk tespit edilmesi durumunda gerekli yasal işlemlerin titizlikle yürütüleceğini belirtti.

Domuz eti skandalına Bakanlık'tan açıklama
Son günlerde gündeme oturan ünlü bir köfte zincirinde domuz kullanıldığı iddiaları, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sessizliğini bozmasına neden oldu.
Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda güvenliği konusundaki hassasiyetini bir kez daha vurgulayarak, bu tür olaylarda tüketici haklarının korunmasının öncelikli hedef olduğunu belirtti.
“GIDA GÜVENLİĞİNDEN TAVİZ YOK”

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Temel amacımız, gıda güvenliğini sağlamak ve kamu sağlığını korumaktır. Hem tüketicimizin hem de üreticimizin hak ve menfaatlerini korumakla mükellefiz” ifadelerine yer verildi. Bakanlık, denetim süreçlerinde titizlikle hareket ettiklerini belirterek, 8.000’den fazla gıda denetçisinin görev yaptığını ve rutin denetimlerin yanı sıra anlık denetimlerin de düzenli olarak gerçekleştirildiğini kaydetti.
“UYGUNSUZLUK TESPİT EDİLDİĞİNDE YAPTIRIMLAR UYGULANIYOR”

Bakanlık, açıklamasında “Uygunsuzluk tespit edilmesi halinde, toplatma, idari para cezası ve üretimin askıya alınması gibi çeşitli yaptırımlar uygulanmaktadır. Eğer uygunsuzluk, insan sağlığını tehdit edecek düzeydeyse, ilgililer hakkında yasal süreç başlatılmaktadır” denildi.
“YARGI KARARLARI BAĞLAYICIDIR”

Ayrıca, bu tür idari işlemlerin Anayasa’nın 125. maddesi gereğince yargı denetimine tabi olduğu ve yargı kararlarının bağlayıcı olduğunun altı çizildi. Bakanlık, kamu sağlığını koruma görevini kararlılıkla sürdüreceklerini ifade ederek, vatandaşların gıda güvenliği konusundaki şikayetlerini ve bildirimlerini bakanlığa iletmeleri çağrısında bulundu.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.