enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:27 İletişim Başkanı Duran: “Ülkemizi geleceğe taşımaya kararlılıkla devam edeceğiz”
00:27 “Ankara 28 yıldır plansız, ranta dayalı büyüyor”
00:26 Bakan Vedat Işıkhan, AK Parti Ordu İl Danışma Meclisi Toplantısı’nda konuştu…
00:24 Suriye devlet televizyonu: Şam yönetimi ile terör örgütü YPG arasında, yeni bir mutabakata varıldığını duyurdu
00:21 379 FETÖ iltisaklı sosyal medya hesabına erişim engeli getirildi
00:18 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ülke hayrına yaptığımız her işin önüne takoz koymaya çalıştılar
00:16 Bakan Fidan: ABD ve İran’ı müzakere masasına çağırıyoruz
00:14 Belçika’daki dev Audi fabrikası kapandı…
00:11 Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’dan (PFDK) haberler…
00:10 TRT ortak yapımı sessiz fedakarlığın gölgesinde bir kadın hikayesi: “Kanto”filmi, 6 Şubat’ta beyazperdede
00:10 İran Dışişleri Bakanı ​​​​​​​Arakçi: Ülkesinin ABD ile nükleer müzakereye hazır olduğunu daha önce de bildirdiğini açıkladı…
00:07 Basın İlan Kurumu ile Kredi Garanti Fonu arasında iş birliği protokolü imzalandı…
00:06 İstanbul’un Yeşilay Şile Şube Başkanı Şengül: Bağımlılıkla Mücadelede Toplumsal Sorumluluk Şart..
00:04 Şubatın ilk haftası hava nasıl olacak?
00:04 Yargıtay Başkanlığı’nca, deprem temalı ceza ve hukuk çalıştayları İzmir’de düzenlenecek
21:22 Son dakika gelişmesi… Fatih Ürek’ten acı haber geldi: Fatih Ürek 59 yaşında hayatını kaybetti.
13:09 Küresel Gazeteciler Konseyi’nden (KGK) Londra’da diplomasi turu 
11:25 İletişim Başkanı Duran, “Bağımlılık konusunda medya kuruluşlarına, habercilere, dizi ve film yapımcılarına ciddi sorumluluklar düşüyor”
10:51 MSB kaynakları: TSK’nın Barış Pınarı’ndaki bölgelerden çekildiği yönündeki haberler doğru değil
10:40 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ata yurdumuz Orta Asya’nın refahına gerekli katkıyı yapmada kararlıyız”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

ABD Kongresine F-35 mektubu: Türkiye’ye satmayın

ABD Kongresine F-35 mektubu: Türkiye’ye satmayın
24 Eylül 2024
29
A+
A-

Yunanistan adına lobi yapan HALC, Amerikan Kongresine mektup göndererek “Türkiye’yi F-35 programına geri almayın” dedi. Mektup, Yunan basınında çıkan müzakere iddiaları ve Bakan Fidan’ın açıklamalarını izledi.

UHA Haber’in Deutsche Welle’ye dayandırdığı haberinde, ABD’de Yunanistan lehine lobi faaliyeti yürüten Helen DW'den Türkçe kanal planı – DW – 02.03.2018Amerikan Liderlik Konseyi (HALC) Türkiye’ye F-35 savaş uçağı satışına olası bir izni önlemek için girişimde bulundu.

Amerikan Kongresinin dört kilit ismine hitaben bir dilekçe yazan HALC üyeleri, Türkiye’nin bu silahları “ABD’nin müttefiklerine karşı” kullandığını öne sürdü.

Dilekçe, senatörler Ben Cardin ve Jim Risch ile Temsilciler Meclisi üyeleri Michael McCaul ve Gregory Meeks’e gönderildi.

Cardin ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesinin başkanlık koltuğunda oturuyor, Risch ise aynı komitenin kıdemli üyelerinden. Öte yandan McCaul Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı, Meeks de bu komitenin kıdemli üyesi.

Türkiye'ye o uçaklar verilmiyor... İtalya F-35 ve Eurofighter alacak! - Sanayi Gazetesi

Lockheed Martin üretimi F-35’ler gelişmiş teknolojilere sahip

HALC dilekçesinde, “Türkiye F-35 programına tekrar dahil edilme ayrıcalığına erişmeden önce Amerikan halkına çok şey kanıtlamalı. Türkiye, Amerikan yapımı silahları Amerika’nın ortakları ve müttefiklerine karşı kullanmaya istekli olduğunu gösterdi ki bu ABD’nin çıkarlarına aykırı” ifadeleri yer aldı.

Dilekçede ayrıca Türkiye’nin “Mavi Vatan” doktrini kapsamında Amerikan yapımı F-16 savaş uçakları ile Yunan hava sahasını ihlal ettiği savunularak “Pahalı uçakların Yunan egemenliğine karşı kullanıldığı” vurgulandı.

Aynı metinde Türkiye “Rusya ile işbirliği yapmak, Hamas’a sığınak olmak ve NATO’ya şantaj yapmakla” da suçlandı, “Türkiye F-35’ler veya gelişmiş jet motorları ile ödüllendirilemez” denilerek Kongre’den Ankara’nın taleplerini reddetmeleri istendi.

Körfez Savaşı'ndan Nükleer Silahlara İncirlik Üssü

Kathimerini: ABD İncirlik’i adres gösterdi

HALC’ın Kongreye mektubu Yunan Kathimerini gazetesinde yer alan S-400 iddiasını izledi.

Gazete, ABD’li diplomatların Türkiye’ye S-400 savunma füzelerini İncirlik Üssü’ne yerleştirmeyi teklif ettiğini, bu yolla ikili ilişkilerde Rus yapımı füzelerin neden olduğu krizin aşılabileceğini iddia etti.

Habere göre 1-2 Temmuz tarihlerinde Beyaz Saray ve Pentagon yetkilileri Türkiye’de muhatapları ile yaptıkları görüşmelerde F-35 programına dönüş karşılığında S-400’lerin İncirlik’te ABD kontrolündeki bir alanda tutulmasını önerdi. Kathimerini’ye göre bu öneriye Ankara’nın cevabı olumsuz oldu ancak görüşmeler devam ediyor.

Rusya'dan yeni S-400 açıklaması - Son Dakika Haberler

S-400 hava savunma füzesi

Türkiye Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın aldığı gerekçesiyle F-35 programından çıkarılmış, dönemin Başkanı Donald Trump’ın imzasıyla CAATSA yaptırımları uygulanmaya başlanmıştı. Ankara F-35’lerin yokluğunda yaşlanan filosunu gençleştirmek için ABD’den yeni F-16 jetleri ve modernizasyon kitleri talep etmişti. Washington bu satışa onay verirken halihazırda Milli Savunma Bakanlığı ile tedarikçi taraflar arasında teknik görüşmeler devam ediyor.

Öte yandan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Ankara’nın hâlâ F-35’lerle ilgilendiğini, satışa engel CAATSA yaptırımlarının kaldırılmasını sağlayacak formüller üzerinde çalışıldığını açıklamıştı.

Fidan geçen hafta Anadolu Ajansına verdiği mülakatta, “F-35 çünkü CAATSA’dan dolayı takılmış durumda, bu konuyu dediğim gibi biz sadece F-35’den dolayı değil, CAATSA’yla ilgili konudan dolayı çözmeye çalışıyoruz. Yani bu iş çözülürken yanında F-35’le de ilgili bir çözüm gelirse tabii ki tercihe şayan bir durum olur” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.