enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:29 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan Gölcük Otobüs Terminalinin tanıtımı yapıldı…
00:23 İsrail’in Bölgeyle Savaşı Amerika’nın Çıkarına mı?
00:17 İletişim Başkanı Duran: “İsrail’in Gazze’de başlattığı yeni saldırı dalgası soykırım suçlarının kanlı bir aşamasıdır”
00:16 Rusya’da en yüksek maaş alan sektörler açıklandı
00:02 Rusya’da enflasyonu düşürme çabaları sonuç veriyor
00:01 Alışılmış Ezber Döngüsü
16:00 Krediler Tükeniyor!
15:25 UEFA Şampiyonlar Ligi’nde 2025-26 sezonu bugün lig aşamasının ilk hafta maçlarıyla başlayacak…
00:54 2025 Avrupa Basketbol Şampiyonası (EuroBasket 2025) ikincisi A Milli Basketbol Takımı, Letonya’nın başkenti Riga’dan İstanbul’a döndü.
00:43 Bayrampaşa Belediyesine yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında 3 zanlı daha gözaltına alındı…
00:41 Tarihle Mayalanan Şehir Afyonkarahisar’da 7. Uluslararası Gastro Afyon Turizm ve Lezzet Festivali 19 Eylül’de Başlıyor
00:31 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail işgallerini genişletme çabasında
00:16 Türkiye’nin yerli ve milli gururu T10F Togg, ön satış öncesi deneyim merkezlerinde ziyarete açıldı…
00:13 Eğitim-İş raporuna göre şehir dışında okuyan öğrencilerin aylık giderleri 50 bin TL’yi, üniversiteye başlarken yapılan ilk masraflar ise 100 bin TL’yi geçti.
00:03 CHP’nin 38. Olağan Kurultayı ile 6 Nisan 2025’teki 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptaline ilişkin dava, 24 Ekim Cuma gününe ertelendi
22:23 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Katar’da yoğun diplomasi trafiği
22:11 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakü’nün düşman işgalinden kurtuluşunu kutladı
21:34 3. KONYA GASTROFEST Yüz Binleri Ağırladı; Başkan Altay Misafirlere Teşekkür Etti
00:56 İletişim Başkanı Duran: Türkiye, geleceğin enerjisini bugünden inşa ediyor
00:51 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Suriye Tarım ve Tarım Reformu imza töreninde konuştu…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Sırpların kuzey için tasarladığı senaryo!

Sırpların kuzey için tasarladığı senaryo!
1 Ekim 2023
43
A+
A-

Kosova Cumhuriyeti’nin saygın, bağımsız, tarafsız düşünce ve yayın kuruluşu KosovaPort’un sahibi ve köşe yazarı Gazeteci-Yazar Ercan KASAP köşesinde, “Sırpların kuzey için tasarladığı senaryo!” başlıklı bir yazı kaleme aldı.

UHA / Europe İnternational News Agency

SIRPLARIN KUZEY İÇİN TASARLADIĞI SENARYOGazeteci-Yazar Ercan KASAP’ın, köşesinde kaleme aldığı “Sırpların kuzey için tasarladığı senaryo!” başlıklı yazısının detayı:

Beklenen oldu… Aylardır süren gerilim çatışmaya dönüştü… Ülkenin kuzeyi, Sırbistan ile Kosova arasındaki gerilim bir kez daha çatışmaya sahne oldu.

Oysa, kısa bir süre önce İngiliz milletvekilinin, kuzeydeki kiliselerde Sırplar tarafından silah yığınağı yapıldığı yönündeki uyarısı ciddiye alınmadı.

İngiliz Milletvekili Alicia Kearns, bu yılın Temmuz ayında Sırbistan’dan Kosova’ya silah kaçakçılığı yapıldığını ve bunların Kosova’nın kuzeyindeki Ortodoks kiliselerinde depoladığını iddia etmişti. Kearns, parlamentoda yaptığı konuşmada, Sırp Ortodoks Kilisesini Sırbistan’dan getirilen silahları ambulanslarla Kosova’ya taşımakla, bu silahları kiliselerde depolamakla suçlamıştı.

Ve olanlar oldu…Kosova bir polisini şehit verdi…Bu olay ülkeyi yasa boğdu.

Çıban başına dönüşen Sırp çoğunluklu Kosova’nın kuzeyindeki bir Sırp köyü olan Bajnska’da manastırda mevzilenen silahlı terör unsurları, polise ateş açarak çatışma başlattı. Çatışma 17 saat sürdü. Sırbistan tarafından desteklenen ve yerel Sırplardan oluştuğu iddia edilen yasa dışı saldırganlarla mücadele eden Kosova Polisi’ne bağlı özel birimler 4 saldırganı etkisiz hale getirerek, 2 ‘si saldırgan ve terör çetesine yataklık yapan 4 kişiyi gözaltına aldı.

Pazar günü Kosova için zor bir gündü…

Belgrad tarafından yönlendirilen terör çeteleri Kosova’yı üzüntüye boğan görev başındaki polisi hedef alarak, kirli emellerini gerçekleştirmeye çalıştı.

Dün düzenlenen saldırının, sadece Kosova’yı değil tüm bölgeyi istikrarsızlaştırmayı amaçlamaktaydı.  Aslında dillendirilen senaryo şöyle tasarlanmıştı:

Sırp teröristlerin amacı, çatışma çıkararak, Kosova polisinin Banjska manastırı içinde bulunan ve Sırbistan’ın Voyvodina bölgesinden gelen hacılar ve Sırp rahiplerin kurban gitmesine sebep olmak, ardından da Kosova polisini terörist olmakla suçlamaktı. Böylece kuzeydeki Sırpları isyana teşvik ederek,  Kosova’nın kuzeyinde Sırbistan’ın olası  askeri müdahalesi  meşrulaştırmaktı planlanan. ..

Bu bilinmeyen bir senaryo değil. Eski Yugoslavya’nın parçalanmasına yol açan 1992 yılında Bosna’da Sırplar tarafından Sırp düğününe açılan ateşin, Boşnakların üzerine atılması ve Sırpların askeri müdahalesinin başlaması gibi bir senaryo örneği… Slovenya, Hırvatistan, Bosna ve Kosova’daki savaşlarda bazı benzer vakalarda da tarihi dönüm noktalarına ulaşmak için korkunç suçları sahneleme stratejisinin bir parçasıydı denebilir söz konusu senaryo…

Saldırı, iyi organize edilmiş bir operasyon görünümü verdi. Bu da terör estirmek için aylarca planlanmış operasyonu daha tehlikeli kılıyor, çünkü kuzeyde  şiddetten beslenen, kaostan  çıkarı olan, örgütlenmeye ve silah talep etmeye istekli grupların bulunduğu  biliniyor. Bu da senaryonun diğer bir amacıydı.

Bu senaryonun suya düşmesi üzerine Raşka- Prizren Ortodoks Piskoposluğu alelacele bir bildiri yayımlayarak, Kosova polisine  yapılan saldırıyı kınaması da, Kosova polisine karşı saldırı için manastırın kullanılmasının, Kosova’nın farklı şehirlerindeki kilise ve manastırlara infial sonucu halkın olası saldırı düzenlemesinden duyulan korkunun bir eseri olarak da görülebilir.

Ancak, Kosova’nın kuzeyinde bu senaryo fiyaskoya uğradı. Kosova polisi ve istihbaratı, muhtemelen Batılı polisle işbirliği içinde, bölge ve ötesinde barışı ve güvenliği tehdit eden bu korkunç kötülüğün maskesini düşürmede büyük bir zafer elde etti.

Aksi takdirde 1999 yılından bu yana Kosova’da güvenlik ve istikrarı tesis etmekle görevli NATO’nun ülkedeki barış misyonunun varlığı sorgulanacak duruma düşecekti. NATO ülkelerinden 5 bin askerin görev yaptığı Kosova’da, terör çetelerin savaşa hazır tam teçhizatlı şekilde kol gezmesinin nasıl farkedilmediği, KFOR istihbaratının görevini yerine getirmediği de sorguya açık bir hale gelmiş olacaktı.

Her nasılsa kuzeyde sular durulur mu bilinmez, ancak, uluslararası camianın artık gerçekleri görmesi gerekir. Ayrıca, Kosova’yı hala toprakları sayarak açık gözle rüya görmeye devam eden Sırbistan’ın bağımsız ve özgür Kosova gerçeğini ergeç  kabullenmesinden başka çaresi kalmıyor.

Ercan Kasap, KosovaPort

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.