enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:22 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
00:08 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
14:38 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
10:41 Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Yuvacık Barajı’nda su seviyesi yüzde 70’e ulaştı…
10:37 Erken teşhis ve uygun tedaviyle Ankilozan Spondilitte omurga hasarı önlenebilir…
10:12 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:26 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
09:21 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı…
08:57 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:19 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
07:05 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 3. bölümü…
07:01 Başkent Lefkoşa’daki yapımı yaklaşık 3 yıl süren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Külliyesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
00:46 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
00:29 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur
23:31 Diyarbakır’da aniden başlayan fırtınanın etkisiyle, fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi…
17:41 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı
12:18 Kocaeli Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:34 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
10:14 “Suyun sürdürülebilir şekilde yönetilmesi hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük önem taşıyor”
09:57 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

‘Yoksullaştıran büyüme’ efsanesi çöktü mü?

‘Yoksullaştıran büyüme’ efsanesi çöktü mü?
3 Haziran 2023
4
A+
A-

Sabah Gazetesi köşe yazarı Dilek GÜNGÖR, ‘Yoksullaştıran büyüme’ efsanesi çöktü mü? başlıklı bir yazı kaleme aldı.

UHA / İnternational News Agency

Dev şirketler de elini taşın altına koymadı - DİLEK GÜNGÖRGeçtiğimiz gün ilk çeyrek büyüme verilerinin  açıklandığını hatırlatan Yazar Dilek GÜNGÖR, Türkiye’nin depreme, Avrupa’daki resesyona, seçime rağmen ilk çeyrekte yüzde 4 büyüyerek yine OECD içinde ilk üçe girdiğini yazdı.

Dilek GÜNGÖR, “Farkındaysanız, bu kez her büyüme rakamı açıklandıktan sonra bir kesimin ısrarla söylediği ‘yoksullaştıran büyüme’, ‘AK Parti’nin büyüme modeli çöktü’, ‘gelir adaletsizliği’ lafları pek duyulmadı” dedi.

“Niye?” diyen GÜNGÖR, cevabını da şöyle veriyor:

“Çünkü, açıklanan verilerde bir bölüm var. Büyümeden kimin faydalandığını anlatan…Dikkatle incelenmeye değer… İşgücü ödemelerinin payına bakıldığında, yüksek enflasyona rağmen emek ve sermayenin gelirden aldığı payın neredeyse eşitlenmiş olduğu görülüyor. Bu iki veri de ilk çeyrekte yüzde 38’e çıkmış durumda… Yani, ülkede elde edilen her 100 liralık gelirin 38 TL’si emekçilere, 38 TL’si şirketlere gitmiş… Geçmişte işçinin milli gelirden aldığı pay erirken, şirketlerinki artıyordu. Ücretliler refah kaybına uğruyordu. Bu da gelir adaletsizliği uçurumunu büyütüyordu”.

“Herkes geçen yıl son çeyrekte yüzde 25’e gerileyen emeğin payının yüzde 38’e nasıl çıktığını merak ediyor” diye hatırlatan SABAH Gazetesi Yazarı Dilek GÜNGÖR,Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) işgücü ödemelerinin bir önceki çeyreğe göre yüzde 126 artarak yüzde 38’i geçmesini EYT’lilere verilen kıdem ve ihbar ödemelerine bağlamış… Fakat, bu oranı çıkarsanız dahi rakam yüzde 33.5 civarına geliyor” dedi.

“Belli ki, hükümetin asgari ücret, kamu işçilerine yaptığı zamlar özel şirketlerde de etkisini gösterince sabit gelirli kesimin refahtan aldığı pay artmış…” diye yazan GÜNGÖR, “Bana kalırsa, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın karşısında kaç kişi olursa olsun ezip geçerek yüzde 52.18’le yeniden başkan olmasını da AK Parti’nin TBMM’de en yakın rakibine göre iki kat daha fazla vekil çıkarmasını da bu veride arayabilirsiniz” şeklinde aktardı.

AK Parti’nin 2001 krizi sonrası iktidara ilk geldiği dönemde (3 Kasım 2002) büyümeden emekçi kesimin aldığı payın yüzde 29.2 olduğunu hatırlatan Dilek GÜNGÖR,  İlk yıllarda ücretlilerin payı hep arttı. 2016’da yüzde 40’lardaydı. 2020’ye kadar da yüzde 37-38’lerde devam etti. Pandemiyle birlikte yüzde 31’lere düştü. Geçen yıl ise artan enflasyonla ücretlilerin gelirleri sürekli olarak eridi. Hatta son çeyrekte yüzde 25’e kadar indi. Fakat ilk çeyrek büyüme verilerindeki rakamlar ümit verici” olduğunu açıkladı.

En azından kapitalist düzende gelir dağılımının emekçi lehine bir nebze de olsa düzelmeye başladığını gösterdiğinin altını çizen Yazar Dilek GÜNGÖR, ‘Yoksullaştıran büyüme’ efsanesi çöktü mü?’ başlıklı yazısını şu sözlerle sonlandırdı:

“Eğer bu durum süreklilik arz ederse, (-Ki bu olacaktır. Zira, hükümet memur, işçi ve emekliye enflasyon farkları ve büyümeden gelen pastadan daha fazla pay almalarını sağlayacak şekilde refah payı vermeyi planlıyor)

Birincisi, muhalefetin ‘Bu büyüme modeli sermayeyi büyütüyor, refahtan ücretliler yararlanamıyor’ tezini tamamen çürütür. İkincisi sermayedar büyümeden aldığı refahı çalışanıyla paylaştığında gelir dağılımındaki adaletsizlik düzelir”.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.