enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:30 Meclis’in bayram sonrası gündemi yoğun
09:14 İran, ABD ve İsrail’in saldırılarına misilleme olarak, İsrail’de Dimona’nun ardından Arad’ı da vurdu
00:57 Bir Krizin Anatomisi: Hürmüz Boğazı’nda Hukuk ve Sigorta
00:28 Geçmişten Günümüze Dışişleri Bakanlarımız | İsmet İnönü
00:20 Gazeteci Kutub Elaraby yazdı: Batı’nın Savaşlarda Dini Söylem Kullanımı
19:35 Türkiye’den İsrail’e tepki: Yahudi işgalci terörü derhal son bulmalı
19:18 Bakan Fidan: Sorun İsrail’in barış istememesi
19:02 BM Raportörü: İsrail, Filistinlilere karşı sistematik işkence uyguluyor
17:58 Fransa’nın Lübnan’daki arabuluculuk çabalarında ortaya çıkan belgede hangi önemli maddeler yer alıyor?
16:55 “KKTC karasularındaki bir denizaltından çok sayıda füze fırlatıldı” iddiasına yalanlama
16:16 29 ilde DEAŞ operasyonu: 139 şüpheli yakalandı
10:49 Türk Dünyası’nın ortak bayramı: Nevruz
10:08 Hollanda’da Türk Gençlerine Çağrı: “İki Dil, İki Dünya” Podcast Yarışması Başladı
00:55 Kazakistan’da Anayasal Dönüşümün Yeni Safhası: Referandum ve Devlet Tasarımı
00:46 Küba’da Enerji Krizi ve Protestolar
00:01 Kocaeli’nin Gönül Köprüsü: “Kocaeli Abisi” Ramazan Bilançosunu Açıkladı!
22:45 İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, İngiltere’nin ABD’ye askeri üs sağlamasını eleştirdi
14:39 ABD, İsrail, İran savaşından son gelişmeler…UHA / İnternational News Agency’nda
13:44 Bakan Uraloğlu: “Türkiye’nin ilk hızlı tren fabrikası bu yıl içerisinde hizmete alınacak”
13:06 Haluk Özsevim: AKRA Gran Fondo, sadece bir yarış değil, bir yaşam tarzı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

KKTC Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu: Kıbrıs Rum tarafı, KKTC’nin siyasi tanınma girişimlerini engellemek için Avrupa Birliği’ni kullandığını itiraf ediyor

KKTC Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu: Kıbrıs Rum tarafı, KKTC’nin siyasi tanınma girişimlerini engellemek için Avrupa Birliği’ni kullandığını itiraf ediyor
27 Nisan 2023
159
A+
A-

* KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Kıbrıs Rum tarafının, KKTC’nin siyasi tanınma girişimlerini engellemek için Avrupa Birliği’ni kullandığını itiraf etti.

* Ertuğruloğlu, Kıbrıs Rum tarafının diğer yandan büyük bir pişkinlikle, Kıbrıs konusundaki girişimlerde AB’nin aktif bir rol üstlenmesini talep etmekten de çekinmediğini söyledi.

UHA / İnternational News Agency (LEFKOŞA)

Özgeçmiş | Turkish Republic of Northern CyprusUluslararası Haber Ajansı (UHA)’dan Ataner YÜCE’ye konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, AB’nin tanımadığı KKTC’de diplomatik dokunulmazlığı olan bir ofis bulundurmasının tutarsızlığına ve çelişkisine dikkati çekti.

Bakan Ertuğruloğlu, “KKTC-AB ilişkileri ile AB’nin ülkemizdeki Ofisi’nin diplomatik statüsü masaya yatırılmalıdır” dedi.

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’nun açıklaması şöyle:

“Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin uluslararası alanda görünürlüğünü artırma, statüsünü yükseltme ve siyasi tanınma girişimlerini engellemek için Avrupa Birliği’ni kullandıklarını itiraf eden Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Dışişleri Bakanı Konstantinos Kombos, şunu açıklamıştır:

‘Çabalar çerçevesinde, KKTC’nin yükseltilmesi çabalarına dahil olan veya bunlardan etkilenen birçok ülkeyle geniş bir yelpazede ilişkileri bulunan AB’yi siyasi diyalog, ticaret anlaşmaları veya başka bir düzeyde muhatap olarak kullanıyoruz.

Bu ülkelerin AB ile aralarındaki ilişkilere büyük önem veriyorlar, biz de sürekli olarak Türk tarafının harcadığı çabalardan bazılarını AB aracılığıyla engellemeye çalışıyoruz… Aldığımız önleyici tedbirlerin reklamını yapmıyoruz…’

GKRY, AB kozunu açık açık KKTC’nin aleyhine kullandığını itiraf ederken, büyük bir pişkinlikle Kıbrıs konusundaki girişimlerde AB’nin aktif bir rol üstlenmesini talep etmekten de çekinmiyor, utanmıyor.

Diğer yandan da AB, devlet olarak tanımadığı KKTC’de, diplomatik dokunulmazlığı olan bir sözde “destek ofisi” bulunduruyor. Bu ofis de her faaliyetiyle KKTC’nin statüsünü ve temellerini sabote ediyor. AB de bundan utanmıyor.

Tanımadığı bir ülkede diplomatik misyon bulundurma tutarsızlığının ve çelişkisinin izahını AB nasıl verebiliyor?

Tüm bunlar yaşanırken, KKTC’de bir ‘AB hayranlığı’ ve ‘AB denince akan sular durur’ sevdası almış başını gidiyor… Kişilerin beslenmesi, devletin sabote edilmesi kabul görüyor.

KKTC-AB ilişkileri ile AB’nin ülkemizdeki Ofisi’nin diplomatik statüsü masaya yatırılmalıdır.”

***

Tahsin Ertuğruloğlu

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu

1953 yılında Lefkoşa’da doğdu. ABD’nin Arizona Üniversitesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun oldu.

1983-91 yılları arasında  Dışişleri ve Savunma Bakanlığı’nda görev yaptı. 1986-91 yılları arasında KKTC Londra Temsilciliği’nde Siyasi İşler Sorumlusu olarak çalıştı. 1991 yılında Başbakanlık Müsteşarı oldu ve 1994 yılına kadar bu görevi yürüttü. 1995’de ABD’nin Minnesota Üniversitesi’nde Kamu Yönetimi üzerine bir yıllık Humphrey Fellowship eğitim programına katıldı. 1996 yılında yeniden Başbakanlık Müsteşarlığı’na atandı. BRTK yönetim kurulu üyeliği ve başkanlığı görevinde bulundu.6 Aralık 1998 genel seçimlerinde UBP Lefkoşa Milletvekili olarak seçildi ve 1999-2003 yıllarında UBP-TKP ile UBP-DP Hükümetlerinde Dışişleri ve Savunma Bakanı olarak görev aldı.

14 Aralık 2003 genel seçimlerinde ve 20 Şubat 2005 erken genel seçimlerinde Ulusal Birlik Partisi’nden Lefkoşa Milletvekili seçildi. 16 Aralık 2006 tarihinde yapılan UBP kurultayında UBP genel başkanlığına seçildi. 29 Kasım 2008 tarihine kadar bu görevi yürüttü.

19 Nisan 2009 erken genel seçimlerinde yeniden Ulusal Birlik Partisi’nden Lefkoşa Milletvekili seçildi. Haziran 2009-Nisan 2010 tarihleri arasında Avrupa Konseyi Parlamenterler Assamblesi (AKPA) toplantılarında Ulusal Birlik Partisi’ni temsil etti.

2010 yılında yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde bağımsız aday olmasının parti tüzüğüne aykırı olduğu gerekçesiyle bağımsız milletvekili konumuna düşen Ertuğruloğlu, 2011 yılında Demokrasi ve Güven Partisi’ni kurdu ve bu partinin başkanlığını yaptı. 2012 yılı sonunda eski partisi UBP’ye geri döndü.

Tahsin Ertuğruloğlu, 31 Aralık 2012 tarihinden itibaren Ulusal Birlik Partisi Milletvekili olarak parlamentoda görev aldı ve 28 Temmuz 2013 Erken Genel Seçimlerinde UBP’den Lefkoşa milletvekili olarak seçildi.

Ertuğruloğlu 15 Temmuz 2015 – 4 Nisan 2016 tarihleri arasında Ulaştırma Bakanlığı görevini yürüttü. Yeni kurulan UBP-DP hükümetinde Dışişleri Bakanı olarak görev alan Ertuğruloğlu 16 Nisan 2016 tarihinden itibaren Dışişleri Bakanı olarak görev yapmaktadır.

Evli ve iki çocuk babası olan Ertuğruloğlu İngilizce bilmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.