enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:00 İletişim Başkanı Altun’dan Özgür Özel’in provakatif ifadelerine ilişkin açıklama
09:52 CHP Genel Başkanı Özel hakkında soruşturma başlatıldı
00:57 Ömer Çelik’ten şehitlerimiz için başsağlığı mesajı
00:55 Kocaeli 2. Uluslararası Halk Oyunları Balkan Festivali
00:54 New York’a geri dönüşler kent nüfusunu salgın hastalık öncesi sayılarına yaklaştırdı
00:53 Ömer Çelik’ten CHP’ye sert tepki
00:47 Nizip Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı İbrahim Hulusi Külahcı’dan, Nizip Ticaret Odası’na (NTO) ziyaret
00:44 Avrupa Parlamentosu Avrupa Komisyonu’nu devirmek için oylama yapacak
00:43 Fahrettin Altun: Milletimizin başı sağ olsun
00:40 Bursa’da Körfez Seferleri başladı
00:40 Son 10 günde çıkan 761 yangının tamamı kontrol altına alındı
00:38 TBMM, bu hafta yoğun mesaiye hazırlanıyor: Hangi konular görüşülecek?
00:36 ABD’de ikamet ve çalışma hakkı sağlayan Yeşil Kart hangi nedenlerle iptal edilebilir?
00:35 Bakanlardan şehit olan 5 askerimiz için başsağlığı mesajı
00:28 ‘Temiz Yerel Yönetim’ Vaadine Ne Oldu?
00:21 Araştırma: Avrupa gençliğinin demokrasiye güveni azalıyor
00:15 Simpra, mobil karavan projesi Simpravan’la teknolojiyi sahaya taşıyor 
00:13 Kocaeli Milletvekili Gergerlioğlu, Kroman Çelik’in Gebze’de yapmak istediği doğa talanına dur dedi!
00:08 Bakan Uraloğlu, “Çamlıca ve Çanakkale kuleleri modeli Türkiye genelinde yaygınlaştırılacak”
00:08 Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü rüşvet soruşturması kapsamında, CHP’li Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek tutuklandı.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

2.Japonya’nın Trump ‘0’ ile Birlikte Savunma Politikası

2.Japonya’nın Trump ‘0’ ile Birlikte Savunma Politikası
4 Şubat 2025
17
A+
A-

Kasım 2024’te gerçekleştirilen Başkanlık seçimlerinin sonucunda Donald Trump’ın yeniden ABD Başkanı olarak seçilmesinin, uluslararası arenada ‘‘Trump 2.0’’ olarak adlandırılan yeni yönetimin küresel etkilerine dair çeşitli beklentilere zemin hazırladı.

-Büşra ÖZCAN-

UHA / İnternational News Agency

Uluslararası Diplomatik İlişkiler, Akademik Araştırmalar ve Eğitim Derneği (UDİAD) Araştırma Asistanı, Analist Büşra Özcan, UDİAD için kaleme aldığı “2.Japonya’nın Trump ‘0’ ile Birlikte Savunma Politikası” başlıklı yazısını TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency’na değerlendirdi.

Analist Büşra Özcan,  Trump yönetiminin ekonomi ve savunma politikalarında benimseyeceği yaklaşımların, uluslararası ticaret dengeleri ve güvenlik iş birliği süreçleri üzerindeki potansiyel etkileri açısından dikkatle takip edildiğine dikkat çekerek, Bu çerçevede, Trump yönetiminin Japonya ile ikili ilişkilerinde benimseyeceği politikaların, gerek Asya-Pasifik bölgesindeki stratejik dengeler ve gerekse ABD-Japonya güvenlik ittifakının geleceği açısından kritik bir öneme sahip olduğunun altını çizdi.

Yeni dönemde ABD’nin Japonya ile ekonomik ve askeri iş birliğini nasıl şekillendireceğinin, Tokyo’nun Washington ile ilişkilerini yeniden değerlendirmesine yol açabilecek dinamikleri ortaya koyabileceğini ifade eden Özcan,  şunları söyledi:

“Çin’in artan bölgesel nüfuzu, Güney Çin Denizi’ndeki askeri faaliyetleri, Tayvan’a yönelik tehditler ve Asya-Pasifik bölgesindeki etkisini güçlendirme çabaları ve bunların yanı sıra Kuzey Kore’nin füze denemeleriyle tırmanan gerginliğin yaratmış olduğu güvensizlik ortamı, Japonya’nın savunma harcamalarının artırmasına yol açabilir. Bu gelişmeler, aynı zamanda ABD-Japonya ilişkilerinde askeri iş birliğini derinleştiren bir çerçeve oluşturmakta ve iki ülke arasında askeri şemsiye sağlama açısından karşılıklı çıkarları pekiştirmektedir. Bu bağlamda, Japonya, bölgesel güvenlik tehditlerine karşı daha güçlü bir savunma kapasitesine sahip olma ihtiyacı duyarak, ABD’nin askeri desteğine daha fazla güvenebilir”.

Öte yandan Japonya’nın ABD’ye sağladığı finansal destek, Trump’ın yatırım ve ticaret konusundaki hamlelerinin ikili ilişkilerdeki güç dengesini etkileyecek bir faktör olarak ön plana çıkmasını öngördüğünü hatırlatan Analist Büşra Özcan,  Japonya’nın ABD hükümetine olan borcu ve ABD içindeki yatırım düzeyi göz önüne alındığında, Japonya’nın uluslararası arenada daha fazla stratejik bağımsızlık elde etme arayışını da içeren bir dönüşüm yaşaması beklenebilir” dedi.

Özcan, bununla birlikte, ‘‘zayıf yen’’ ve ekonomik dengede yaşanabilecek olası dalgalanmaların, Japonya’nın bu süreçte daha temkinli olmasını gerektirebililecğini belirterek, Japonya’nın uzun vadede, sadece ABD ile olan güvenlik ilişkileri değil, aynı zamanda ekonomik bağımsızlığını artırmak için de stratejiler geliştireceğinin öngörüldüğünü açıkladı.

Japonya’nın, denizaşırı ABD askerlerinin en fazla konuşlandığı ülke olarak dikkat çektiğini dile getiren Analist Büşra Özcan, şöyle devam etti:

“ABD Hint-Pasifik Kuvvetleri’ne(INDOPACOM) bağlı olarak ‘‘US Forces’’ (USFJ) adıyla Japonya’da yaklaşık 55 bin personel bulunmaktadır ve 80’i aşkın askeri tesis bu ülkede yer almaktadır. Japonya’nın güneyindeki Okinawa Adası, ülke yüzölçümünün sadece yüzde 0,6’sını oluşturmasına rağmen, ABD askeri tesislerinin toplam arazi alanlarının yüzde 70’ini barındırmaktadır. Okinawa, Çin’in bölgedeki askeri varlığını artırmaya başlaması ve Tayvan Adası’na olan yakınlığı nedeniyle jeopolitik açıdan oldukça stratejik bir konumda yer almaktadır”.

Büşra Özcan, Japonya’nın, 1978 yılından bu yana ABD askerlerinin hizmet, uygulama ve iş gücü masraflarını karşılamakta ve bu durumun ‘‘ev sahibi ülke desteği’’ olarak adlandırıldığına vurgu yaparak, Japonya’nın, Çin’in artan askeri faaliyetleri karşısında ABD ile olan güvenlik ittifakını güçlendirmesinin beklendiğini belirtti.

Özcan, bu bağlamda, ABD’nin Japonya’dan savunma harcamalarını artırmasını talep etmesinin muhtemel olduğuna dikkat çekerek, “Bu talepler, ABD’nin müttefiklerinden daha fazla katkı almayı hedefleyen politikalarının bir parçası olarak görülebilir” dedi.

Trump’ın ikinci döneminin başlangıcında, mali yük paylaşımı konusundaki pazarlıkların sertleşebileceği açıklamasında bulunan Büşra Özcan, şöyle sürdürdü:

“Trump’ın önceki döneminde, Japonya’nın ABD’nin savunma bütçesini karşılamaya yönelik katkıları sıkça gündeme gelmişti. Uzmanlar, bu dönemde Japonya’nın, daha önce eski Japonya Başbakanı Abe Şinzo’nun kişisel diplomasisi ile başarılı bir şekilde yönettiği ilişkilerde benzer bir yaklaşımı benimsemesi gerektiğini belirtmektedir. Trump’ın, Çin ile olan gerginliklerin artması durumunda Japonya’ya olan baskılarını artıracağı düşünülmektedir”.

Özcan, Japonya’nın, ABD’nin en büyük doğrudan yabancı yatırım kaynağı konumunda bulunduğunu hatırlatarak, 2023 yılı itibarıyla, Japonya ABD içindeki toplam doğrudan yabancı yatırımların yüzde 15’ini oluşturmuş ve ABD hükümetine olan borcu, 1,14 trilyon dolara ulaşmıştır” dedi.

Bu durumun, Japonya’nın ABD ile olan ekonomik bağlarının ne denli derin olduğunu ortaya koyduğunu söyleyen Büşra Özcan, Japonya’nın, ABD doları karşısında son dönemde değer kaybeden yeninin durumundan endişe duymasının da olası olabileceğini, zayıf Yenin, Japonya’nın ekonomik çıkarları üzerinde uzun vadede olumsuz etkiler yaratabileceğinin düşünüldüğünü belirtti.

Özcan, Japonya’nın, dolara karşı daha güçlü bir para birimi isteği doğrultusunda uzun vadeli ekonomik istikrarı tercih ettiğini dile getirdi.

Trump’ın, Japonya’dan savunma harcamalarını daha fazla artırmasını talep etmesinin, müttefiklik ilişkilerini zayıflatabileceği değerlendirmesinde bulunan Analist Büşra Özcan, “Bu bağlamda, Japonya’nın müttefiklik ilişkilerini korumak adına ABD ile yapacağı müzakerelerde, önceki dönemde Abe Şinzo’nun izlediği stratejilerden yararlanması gerekebilir. Abe Şinzo’nun, Trump ile yaptığı kişisel diplomasi, Japonya’nın ulusal çıkarlarını koruma noktasında önemli bir etki yaratmıştı. Bu süreçte, Japonya’nın, ABD ile ilişkilerde adil bir yük paylaşımı sağlaması gerektiği vurgulanmakta” olduğunu açıkladı.

Japonya’nın savunma harcamalarını artırmaya yönelik çabalarının, 2022 yılında güncellenen ulusal güvenlik stratejisiyle de uyumlu bir şekilde devam ettiğini vurgulayan Büşra Özcan, “Bu strateji, Japonya’nın ABD ile olan ilişkilerini güçlendirmek ve Asya güvenliğine katkı sağlamak amacıyla hayata geçirilmiştir. Japonya, savunma harcamalarındaki artışı, ABD ile ilişkilerdeki adil payın oluşturulması açısından önemli bir ön koşul olarak görmektedir” dedi.

Uluslararası Diplomatik İlişkiler, Akademik Araştırmalar ve Eğitim Derneği (UDİAD) Araştırma Asistanı, Analist Büşra Özcan, UDİAD için kaleme aldığı “2.Japonya’nın Trump ‘0’ ile Birlikte Savunma Politikası” başlıklı yazısının son bölümünde, ABD-Japonya ilişkilerinin geleceğinin, Trump’ın ikinci dönemiyle birlikte yeni bir yön alabileceğine dikkat çekti.

Analist Büşra Özcan, Japonya’nın, Biden döneminde Ukrayna krizine karşı gösterilen destekle ilgili kaygılar taşısa da, Trump’ın politikalarının, Japonya’nın savunma harcamalarındaki artış konusunda yeni bir müzakere sürecine girmesine neden olabileceği belirterek, Japonya’nın, bu süreci başarılı bir şekilde yönetmek için önceki deneyimlerinden ve stratejilerinden faydalanarak ABD ile olan ittifakını sürdürebileceğini kaydetti.

***

Yazar hakkında

Büşra ÖZCAN, 2002 Ankara doğumludur. Lisans eğitimini Selçuk Üniversitesi Uluslararası İlişkiler olarak sürdürmektedir. Uluslararası ilişkiler ve Dış Politika Analizi çalışmalarına devam eden Büşra Özcan, 1 Ekim itibariyle Araştırmacı Asistan olarak çalışmalarına devam etmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.