enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:46 Karayolları Otoyol Jandarma Timlerine emanet..!
07:24 Yeni dünya düzeninde Güney Kafkasya’nın artan etkisi…
07:03 Kamuda EKPSS üzerinden 1573 engelli vatandaş istihdam edilecek
07:00 Araştırmacı Gazeteci | Yazar | Editör Merve Gürbüz: 2025’te Neler Oldu?
06:57 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Sarıyer-Kilyos Tüneli Projesi 2026 yılı içerisinde tamamlanacak
06:16 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Sarıyer-Kilyos Tüneli’nin toplam uzunluğu 8,2 Kilometre
18:30 Vatandaşını en çok konut sahibi yapan lider!
15:36 Bu sadece saç kesimi değil, vatandaşın cebini “kırpma’ tarifesidir!
14:55 İstanbul Galata Köprüsü’ndeki Filistin’deki katliama “dur” eylemi
14:49 İstanbul Galata Köprüsü’ndeki Filistin’deki katliama “dur” eylemi
00:22 Saadet partisi Lideri Mahmut Arıkan; İran, Türkiye için önemli bir ülkedir
00:22 Filistinli Gazeteci Duha HMİDAN, gündemin öne çıkan haberlerini aktardı
00:20 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca, 2026 yılı Çevre cezaları belli oldu…
00:12 Turizm ,Corendon Airlines ,Yıldıray Karaer ,Corendon Airlines ,2025 verileri ,Corendon uçuş verileri, Corendon Avrupa pazarı
00:02 Gazeteci Feyza Gümüşlüoğlu, Körfez ülkeleri açısından 2025’in bilançosunu değerlendirdi…
00:02 İran: ABD’nin tehditleri BM Şartı’nı açıkça ihlal ediyor
11:17 Uyuşturucuya Karşı Sadece Operasyon Yetmez!
11:10 2026 Yılında Otoyol ve köprü geçiş ücretlerinde yeni bir düzenleme
10:02 Türkiye’de bir ilk: Derince’den yükselen “Noterli” devrim!
09:29 Güzelliğin Karanlık Yüzü: Denetimsiz Estetik
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Venezuela’da Resmi Dolar Kuru 4 Haftada Yüzde 25 Arttı

Venezuela’da Resmi Dolar Kuru 4 Haftada Yüzde 25 Arttı
29 Kasım 2022
1.023
A+
A-

TRT TÜRK yeni banner

Yılın ilk 10 ayında, resmi verilere göre yüzde 119,4, bağımsız kurumlara göre yüzde 142,6 ile Latin Amerika’nın en yüksek enflasyon oranına sahip olan Venezuela’da enflasyonun en temel nedenlerinden biri, durdurulamayan kur artışı. Resmi verilere göre, Ocak ayı başında 4,6 bolivar olan dolar kuru bu ay iki haneli rakamlara ulaştı.

Fiyatların tamamen dolara endeksli olduğu ülkede, kur artışı doğrudan etiket fiyatlarına yansıyor ve bu durumdan da en çok maaşını ulusal para bolivarla alan yaklaşık 2 buçuk milyon kamu çalışanı ve 5 milyon emekli etkileniyor. Ülkedeki çeşitli üniversitelerin yaptığı “Encovi” adlı araştırma, her 10 kişiden 4’ünün günlük öğün sayısını üçten ikiye düşürdüğünü ortaya koyuyor.

Döviz piyasası ve kurumsal finans uzmanı Luis Crespo, Venezuela Merkez Bankası’nın (BCV) 9 ay boyunca kur artışını baskılamak için piyasalara her hafta 155 milyon dolar sürdüğünü ancak son haftalarda bankadan döviz müdahalesi gelmemesinin kur artışının temel nedeni olduğunu söylüyor.

Luis Crespo
[Luis Crespo]

VOA Türkçe’ye konuşan Crespo, Venezuela Merkez Bankası’nın iki haftadır piyasalara dolar enjekte etmemesiyle ilgili, “Hipotezlerden biri, hükümetin çalışanlara ve emeklilere bolivar olarak verdiği (yılsonu) primlerinin maliyetini azaltmak için ulusal paranın devalüe olmasına izin verdiği. Diğer bir hipotezse, BCV’nin artık piyasaya müdahale edebilecek yeterli rezervinin kalmaması” diyor.

Resmi verilere göre, iktidardaki Nicolas Maduro’nun göreve başladığı 2013 yılında 360 ton olan altın rezervi geçen yıl 79 tona kadar düşerek son elli yılın en düşük seviyesine ulaşmıştı.

Venezuela Merkez Bankası’nın para politikasının sürdürülebilir olmadığını, ayrıca sürekli döviz enjeksiyonunun bolivarın aşırı değerlenmesine yol açtığını belirten Crespo, karaborsa fiyatı baz alındığında bolivarın Kasım ayının ilk dört haftasında yüzde 40 değer kaybettiğine ve bankanın para politikasının sürdürülebilir olmadığına dikkat çekti.

Crespo “Dolar kurundaki artış, ülkedeki enflasyonu da arttırıyor. 2022’de bazı sektörlerde büyüme sağlandı ancak yüksek enflasyon, kur artışı, yüzde 13’lere varan likidite genişlemesi gibi sorunlar ülkedeki mali dengesizliği beslemeye devam ediyor” dedi.

Araştırmalar 2015’ten bu yana durdurulamayan kur artışı ve yüksek enflasyondan dolayı bugün ülkedeki her dört kişiden birinin temel ihtiyaçlarını karşılayamadığı için insani yardıma gereksinim duyduğunu gösteriyor.

Gazeteci * Mustafa ÖZDEMİR

[UHA Haber Ajansı, 29 Kasım 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.