enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
08:07 Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi (UTDSBK), 15 – 17 Ekim 2025 tarihlerinde Bosna Hersek’te düzenlenecek
06:55 Doğu Türkistan’da neler oluyor? Doğu Türkistan sadece Doğu Türkistanlıların davası değil, Türklerin en büyük davası olması gerekiyor…
00:54 Cumhurbaşkanı Erdoğan, İngiltere Başbakanı Starmer ile görüştü
00:49 İsrail ve Yunanistan bu gelişmeyi, sadece güvenlik değil, nüfuz mücadelesi açısından da kritik bir eşik olarak okuyor…
00:41 Rusya-Ukrayna Arasında Barış Neden Sağlanamıyor?
00:41 İslamofobi mi Yoksa İslam Düşmanlığı mı?
00:41 Bakan Uraloğlu: “Taşınabilir Elektronik Cihazlarla İlgili Uluslararası Kurallara Titizlikle Uyulması Gerekiyor”
00:33 Rusya’da bilime ve akla yatırım
00:28 Bakan Yerlikaya Suriye İçişleri Bakanı Hattab ile görüştü
00:20 Bakanlıktan, otel yangınıyla ilgili eski İş Başmüfettişi hakkında soruşturma izni
00:17 WWF’ten plastik kirliliğine karşı güçlü ve hukuken bağlayıcı bir küresel anlaşma çağrısı
00:15 Devlet Bahçeli: Türkiye terör musibetinden kalıcı olarak kurtulacaktır
00:06 Milli İstihbarat Akademisi, İsrail ile İran arasındaki savaşı raporlaştırdı
07:16 Türkiye’de son günlerde yaşanan orman yangınlarıyla mücadeleye destek vermek isteyen vatandaşlar, CİMER’e başvurdu
06:41 Azerbaycan-Suriye Enerji Koridoru
06:26 Eskişehir’deki orman yangınında şehit olan AKUT gönüllüsü Tekin Enes Sarıyıldız’ın mezun olduğu okuldan alamadığı diploması, ailesine teslim edildi
00:56 İskoçya Başbakanı Gazze’deki durumu “soykırım” olarak nitelendirdi
00:52 Trump’ın konuşlandırma emrinin ardından… Amerikan nükleer denizaltıları hakkında ne biliyoruz?
00:46 Yorum: Paşinyan’ın son açıklamaları ışığında gerçek Ermenistan ve Anayasa Değişikliği
00:38 Gazze ateşkesi: ‘Kapsamlı anlaşma’ konuşmaları, durgunlaşan müzakereleri harekete geçirebilir mi?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

‘Putin’in şefi’ Rus oligark Prigozhin, Ukrayna’da savaşması için Wagner’i kurduğunu itiraf etti

‘Putin’in şefi’ Rus oligark Prigozhin, Ukrayna’da savaşması için Wagner’i kurduğunu itiraf etti
2 Ekim 2022
351
A+
A-

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yakın müttefiki, oligark Yevgeny Prigozhin, Wagner paramiliter grubunun arkasında olduğunu itiraf etti. 

Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’nın ‘Yabancı Kaynaklar’dan aktardığı haberine göre, Prigozhin, ortağı olduğu yemek şirketi Concord Group’un sosyal medya profilinde yaptığı paylaşımda, Rusya’nın Kırım’ı ilhak ettiği 2014’te “Donbas bölgesine savaşçılar göndermek için Wagner grubunu kurduğunu” yazdı. 

İnsan hakları aktivistleri, paralı askerlerden oluşan özel bir ağ olan bu grubu Ukrayna, Suriye ve Libya’da savaş suçları işlemekle suçluyor.

Putin ve diğer Kremlin yetkililerinin katıldığı yemeklere ev sahipliği yaptığı için “Putin’in şefi” olarak tanınan Prigozhin, Wagner paralı askerlerini “vatanseverler” olarak nitelendirdi.

Wagner’in Suriye, Mali, Libya ve diğer ülkelerdeki operasyonlara katıldığını belirten Prigozhin, “Ve şimdi bir itiraf…Bu adamlar, kahramanlar, Suriye halkını, Arap ülkelerinin diğer insanlarını, fakir Afrikalıları ve Latin Amerikalıları savundular, anavatanımızın direği oldular” şeklinde yazdı.

AB: Wagner, uluslararası hukuku ihlal ediyor

Putin, Kremlin ve Wagner arasında herhangi bir bağlantı olmadığını savunuyor.

Avrupa Birliği, Wagner grubunun “uluslararası hukuku ihlal ederek şiddeti körüklemek, doğal kaynakları yağmalamak ve sivilleri sindirmek için paralı askerler topladığını, eğittiğini ve dünyanın dört bir yanındaki çatışma bölgelerine gönderdiğini” duyurmuştu.

İngiltere Savunma Bakanlığı, aralarında örgütün üst düzey liderlerinin de bulunduğu yaklaşık bin Wagner paralı askerinin Rus birliklerine destek vermek üzere Ukrayna’nın doğusunda konuşlandırıldığını açıkladı.

Prigozhin, daha önce yaptığı açıklamalarda Wagner’in kendisine ait olduğu iddialarını reddetmişti.

Wagner Grubu kimdir?

Rusya merkezli özel güvenlik şirketlerinden Wagner Grubu’nun adı, Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesinde Kiev karşıtı isyan sırasında yaşanan çatışmalarda duyulmaya başladı.

Profesyonel savaşçıların, Ukrayna’nın doğusunda Moskova yanlısı isyancılarla birlikte çatışmalara müdahil olduğu belirtilmişti.

Wagner’i yakından takip eden kaynaklar, gruba bağlı savaşçıların Ukrayna ve Suriye’de Kremlin adına gizli operasyonlar düzenlediğini öne sürmüştü.

Rus makamları ise Wagner üyelerinin Moskova’dan emir aldığı ve bu yönde hareket ettiği yönündeki suçlamaları kesin bir dille reddediyor.

Ek kaynaklar * EuroNews

[UHA Haber Ajansı,02  Ekim 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.