enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:47 Türk sanat müziğinin usta ismi Muazzez Abacı’nın ardından…
10:53 Yalova’nın içme suyu ihtiyacını karşılayan Gökçe Barajı’nda su seviyesi yüzde10’a düştü.
00:48 FIFA 2026 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri play-off etabının kura çekimi, bugün gerçekleştirilecek.
00:42 TRT Akademi’den aralık ayına özel spikerlik ve sunuculuk eğitimi
00:41 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, ABD merkezli X şirketinin sosyal medya hesabından paylaşım yaptı…
00:30 İçişleri Bakanı Yerlikaya,”2026’da ikinci şark tebligatı yapılmayacak”
00:30 Saraybosna Safarisi: Zengin yabancılar Bosnalı sivillere nasıl ateş açtı?
00:25 Tarım Bakanlığı’ndan sokak lezzetlerine sıkı takip
00:10 Dışişleri Bakanı Fidan,”Kıbrıs Türk halkının huzur, refah ve kalkınmasına yönelik gayretlerimizi sürdüreceğiz”
00:04 Hızlı Tren (YHT) ve anahat tren biletlerinde öğretmenlere yüzde 50 indirim…
00:57 Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, “Müze ve ören yerlerini yaklaşık 29 milyon 700 bin kişi ziyaret etti”
00:56 Beyaz Saray’ın Gazze Barış Planının Akıbeti Belirsiz
00:50 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kökü dışarıda ideolojik yaklaşımları reddediyoruz”
00:48 Bu hafta boyunca yurt genelinde hava yağışsız ve kurak olacak.
00:43 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ankara’da gündeme ilişkin basın mensuplarının sorularını yanıtladı…
00:39 Bakan Göktaş, Engelli Hakları İzleme ve Değerlendirme Kurulu Toplantısı’nda konuştu
00:32 MHP Genel Başkanı Bahçeli: Gerekirse İmralı’ya kendim giderim
00:32 Bursa’da bir ay süren su kesintilerinin ardından, Büyükşehir Belediyesi su ücretinde yüzde 30 artışa gitti…
00:29 İstanbul’un Macaristan Fahri Konsolosu Şahbaz’dan Başkonsolos Keller László’ya Ziyaret
00:18 Böcek ailesinin Adli Tıp Kurumu ön raporu TRT Haber’de
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Yunanistan Batı Trakya’da Lozan Antlaşması’nın kurallarını çiğniyor

Yunanistan Batı Trakya’da Lozan Antlaşması’nın kurallarını çiğniyor
22 Temmuz 2022
1.050
A+
A-

ATİNA – UHA HABER / Yunanistan’daki Batı Trakya Türkleri, 305 olan Türk okulu sayısını 103’e düşürmesi ile haklarının birer birer alındığını belirterek dünya kamuoyuna yardım çağrısında bulundu.

TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’nın ‘Batı Trakya Haber Ajansı’na dayandırdığı haberine göre, Yunanistan, Türkiye sınırı yakınındaki Dedeağaç’ı ABD silahları ve zırhlı araçları ile donatmaya devam ederken, diğer yandan ülkedeki Batı Trakya Türklerine yönelik baskılarını arttırıyor. Lozan Antlaşması ile güvence altına alınan azınlık haklarını yıllardır yok sayan Atina, son olarak eğitimi hedef aldı.

Yunanistan, tasarruf tedbirleri ve öğrenci azlığını gerekçe göstererek 12 Türk köyünde daha okulları kapattı. Bu durum Batı Trakya Türklerini şoke etti.

Atina yönetimi, azınlık kurum ve kuruluşları ile Ankara’dan yükselen tepkilere kulak tıkarken, Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği (BTTÖB) Başkanı Aydın Ahmet, uluslararası antlaşmaları hiçe sayan bu tutuma karşı dünya kamuoyunu sesini yükseltmeye davet etti.

BTTÖB Başkanı Aydın Ahmet: “Tercihimiz Azınlık okulları olmalı!" - Millet Gazetesi

BTTÖB Başkanı Aydın Ahmet

“HAKLARIMIZ BİRER BİRER ALINIYOR”

BTTÖB Başkanı Aydın Ahmet, Batı Trakya Türk Azınlığının 1923 yılında imzalanan Lozan Antlaşması ile Yunanistan’a emanet edildiğini ve bu anlaşmada azınlığın eğitim hakkının da güvence altına alındığını belirterek şunları kaydetti:

Giderleri azınlık tarafından karşılanmak üzere her türlü okul ve buna benzeri eğitim öğretim kurumları kurmak, yönetmek ve denetlemek, ayrıca bu kurumlarda serbestçe kendi dilini kullanma hakkı azınlığa tanınmıştır. Bu haklar Türkiye ile Yunanistan arasında imzalanan Kültür Anlaşması ve 1968’de imzalanan Kültür Protokolü ile güçlendirilmiştir. Ancak Yunanistan uluslararası anlaşmalarla güvence altına alınan bu hakları iyi niyetten uzak, tek taraflı çıkardığı yasa, genelge ve kararnamelerle Türk azınlığın elinden birer birer almıştır, almaya da devam etmektedir.

“GELECEĞİMİZ ÇALINIYOR”

Son yıllarda tasarruf tedbirleri ve öğrenci azlığı gerekçe gösterilerek azınlık okullarının birer birer kapatıldığını dile getiren BTTÖB Başkanı Aydın Ahmet, Şu kesin olarak bilinmelidir, azınlık okulları Batı Trakya Türklerinin geleceğidir. Azınlığın geleceği tehlikeye girmiştir. Lozan Antlaşması’nın imzalandığı 24 Temmuz 1923’te 305 olan Batı Trakya’daki Türk okulu sayısı, son olarak 12 okulun kapatılması ile 103’e düşmüştür. Azınlık bu şekilde eritiliyor. Türk azınlığın çocukları Yunan devlet okullarına kaydırılarak asimilasyonun önü açılacaktır. Zaman içinde azınlık bitirilecektir. Uluslararası antlaşmaları hiçe sayan bu tutuma karşı dünya kamuoyunu azınlığın geleceği için yardıma çağırıyoruz ifadelerini kullandı.

“YANGINDAN MAL KAÇIRIR GİBİ”

Batı Trakya Azınlık Okulları Encümenler Birliği Derneği de Yunanistan’ın hukuk tanımaz, keyfi uygulamalarını eleştirdi. Hükümetin azınlık eğitimi konusunda gizli ajandası olduğunu ileri süren encümenler, Uluslararası antlaşmalarla garanti altına alınan haklarımızın yangından mal kaçırırcasına getirilen düzenlemelerle ihlal edilemeyeceğini bir kez daha hatırlatırken, yapılan hukuksuz düzenlemelere karşı her türlü yasal hakkımızı saklı tuttuğumuzu vurgulamak isteriz” açıklaması yaptı.

Öte yandan, Türk azınlığın diğer kurum ve kuruluşları da Atina’nın tutumunu kınadı.

[UHA Haber Ajansı, 22 Temmuz 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.