enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:15 Türkiye’de 15 yaş altına sosyal medya yasağı geliyor
07:41 Yazar Peren Birsaygılı Mut: Suriye Devrimi’nin Filistin davası açısından taşıdığı tarihsel ve stratejik önemi
07:14 Avrupa’da ABD’siz savunmanın formülü: Avrupai NATO
00:55 Tokat’ın Niksar ilçesinde araç muayenesinde kredi kartı komisyonu yasal bulunmadı
00:48 Akif Çağatay Kılıç: İran ekseninde gerilimin çözülmesi için çabalarımız devam edecek
00:43 Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı sonrası bildiri yayınlandı…
00:39 Bakan Göktaş’tan İBB kreşindeki iddialara ilişkin açıklama
00:38 Terörsüz Türkiye ve Bölge Hedefinin Geleceği
00:29 ABD’nin Güney Kahkasya Stratejisi: Zengezur, Enerji Hatları ve Bölgesel Güç Dengeleri
00:26 Türkiye’nin bölünmüş yol ağı 30 bin kilometreye ulaştı
00:20 İran Dışişleri Bakanı Arakçi, Steve Witkoff ile temas kurmadığını söyledi.
00:18 Irak’ta ABD’nin karşı çıktığı Nuri Maliki kimdir?
00:08 Davos’ta geç gelen itiraf
00:02 “Gaziantep’in Genç Yıldızları Ödül Töreni”nden notlar!
00:01 UHA / İnternational News Agency’ndan ‘Körfez Haberleri…
21:26 MİT ve Emniyet’ten “casusluk” operasyonu: 6 gözaltı
10:51 Zorbalık üstüne zorbalık!
10:28 Gazze’de Ateşkesten Sonra Derinleşen Sessizlik “Gazze’de Her Şey En Ağır Haliyle Devam Ediyor”
07:32 Türkiye ile mücadele eden herkes kaybeder…
06:58 Ahmet Efendi Mescidi, Kocaeli Büyükşehir’le hayat buldu
TÜMÜNÜ GÖSTER →
4 Şubat 2022
565
A+
A-

KİEV – UHA HABER HABER / Türkiye ile Ukrayna arasında “İleri Teknolojiler, Havacılık ve Uzay Alanında İşbirliği Çerçeve Anlaşması” imzalandı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Türkiye ile Ukrayna arasındaki “Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey’in 10’uncu Toplantısı” dolayısıyla bu ülkeye gerçekleştirdiği ziyarette, Türkiye-Ukrayna ilişkileri tüm boyutlarıyla gözden geçirilerek, iki ülke arasındaki iş birliğinin daha da derinleştirilmesi imkanları ele alındı.

Stratejik ortak olan Türkiye ile Ukrayna arasında özellikle savunma sanayisi alanında gelişen ilişkilerde farklı bir aşamaya geçilerek, iki ülke arasında “İleri Teknolojiler, Havacılık ve Uzay Alanında İşbirliği Çerçeve Anlaşması” hayata geçirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin nezaretinde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Ukrayna Savunma Bakanı Aleksey Reznikov anlaşmayı imzaladı.

Ortak çalışma alanları genişletilecek

Anlaşma çerçevesinde 2035 yılına kadar Türk yatırımlarına kurumlar vergisi, katma değer vergisi, gümrük vergisi istisnaları sağlanacak ve Türk firmalarının ileri teknoloji, havacılık ve uzay alanında Ukrayna’da yapacakları yatırımlara özel teşvikler verilecek.

İki ülke arasındaki ortak çalışma alanları genişletilecek. Üretimin, bilimsel ve teknik potansiyelin verimli kullanılması için uygun koşullar yaratılacak. Yüksek teknoloji ve havacılık endüstrisinde Türk şirketlerinin yatırım ortamının iyileştirilmesine olanak sağlanacak.

“Anlaşma, ortak proje geliştirme ve yatırım ikliminin oluşması için önemli”

Açıklamada, görüşlerine yer verilen Savunma Havacılık ve Uzay Kümelenmesi-SAHA İstanbul Başkanı Haluk Bayraktar, anlaşmanın stratejik ortak olan iki ülkenin ekonomik ilişkilerini, ticaret hacmini ve yüksek teknoloji geliştirmeye yönelik çalışmalarını daha ileri bir noktaya taşıyacağına işaret ederek, “Anlaşma, iki ülke arasında artık alıp satmaktan ziyade ortak proje geliştirme ve yatırım ikliminin oluşması için önemli bir adım. Ukrayna devleti yüksek teknoloji ve havacılık alanlarındaki tüm Türk firmalarının yatırımları için bir koruma kalkanı oluşturuyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Anlaşmanın, gümrük ve vergi muafiyetleri getireceğine dikkati çeken Bayraktar, “İki ülkenin, teknolojinin farklı katmanlarında uzmanlaştıkları alanlarda birbirlerinden öğrenecekleri çok şey var. Anlaşmayla yakın gelecekte dünya sahnesinde kendinden söz ettirecek çok önemli projeler geliştirileceğine inanıyoruz.” ifadesini kullandı.

11 yıllık stratejik ortaklık

Türkiye ve Ukrayna arasında, 25 Ocak 2011’de, iki ülkeyi stratejik ortak seviyesine ulaştıran Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey’in oluşturulmasına yönelik ortak deklarasyon imzalanmıştı.

[UHA Haber Ajansı, 04 Şubat 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.