enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:38 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
10:41 Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Yuvacık Barajı’nda su seviyesi yüzde 70’e ulaştı…
10:37 Erken teşhis ve uygun tedaviyle Ankilozan Spondilitte omurga hasarı önlenebilir…
10:12 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:26 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
09:21 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı…
08:57 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:19 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
07:05 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 3. bölümü…
07:01 Başkent Lefkoşa’daki yapımı yaklaşık 3 yıl süren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Külliyesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
00:46 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
00:29 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur
23:31 Diyarbakır’da aniden başlayan fırtınanın etkisiyle, fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi…
17:41 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı
12:18 Kocaeli Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:34 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
10:14 “Suyun sürdürülebilir şekilde yönetilmesi hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük önem taşıyor”
09:57 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
09:32 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

14. Uluslararası Dünya Dili Türkçe Sempozyumu başladı

14. Uluslararası Dünya Dili Türkçe Sempozyumu başladı
21 Ekim 2022
285
A+
A-

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesinin (ALKÜ) ev sahipliğinde düzenlenen 14. Uluslararası Dünya Dili Türkçe Sempozyumu başladı.

14. Uluslararası Dünya Dili Türkçe Sempozyumu’nu takip eden TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’dan Gazeteci Veysel KAVRAYAN’ın haberine göre, 14. Uluslararası Dünya Dili Türkçe Sempozyumu 20-22 Ekim tarihleri arasında Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) ev sahipliğinde gerçekleştiriliyor.

Sempozyum, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı, Antalya Valiliği, Türk Devletleri Teşkilatı, Türk Dil Kurumu, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Türk İş Birliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Radyo Televizyon Üst Kurulu, Alanya Belediyesi ve UNESCO gibi önemli kurumlar tarafından destekleniyor.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yoğun programından dolayı sempozyuma tebrik mesajı iletildi. Açılış konuşmalarına geçilmeden önce Eğitim Fakültesi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı tarafından müzik dinletisi gerçekleştirildi.

Dünyanın dört bir yanından 114 kurumdan 358 bilim insanın katılımıyla gerçekleşen 14. Uluslararası Dünya Dili Türkçe Sempozyumu’na, Özbekistan, Azerbaycan, Kazakistan, KKTC, Afganistan, İran, Kosova, Bosna-Hersek, Almanya, Rusya, Ukrayna, Moğolistan, Irak, Hırvatistan, Arnavutluk, Sırbistan, Kırgızistan ve Türkiye olmak üzere 18 farklı ülkeden katılımcının olacağı ve 278 bildirinin sunulması hedefleniyor.

14. Uluslararası Dünya Dili Türkçe Sempozyumu için, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Eğitim Fakültesi Başöğretmen Atatürk Konferans Salonunda  saat 10.00’da açılış töreni yapıldı.

REKTÖR KALAN’DAN MİLLİ KİMLİK VURGUSU

Sempozyumun açılışında, millî kimlik vurgusu yapan ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan, millî kimliği daha güçlü kılacak bir etkinlik düzenlemekten büyük mutluluk ve şeref duyduğunu belirtti. Rektör Kalan, ALKÜ’nün genç ve dinamik kadrosuyla bilimsel, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlerine ve milliği kimliğe hizmet eden faaliyetleri yürütmekte kararlı olduklarını kaydetti. Türkçe’ye olan gönül borçlarını ALKÜ olarak bir nebze de olsa ödeyebilme sorumluluğunu üstlenmekten şeref duyduklarını ifade eden Rektör Kalan, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk dili ile ilgili sözlerine atıfta bulunarak, “Türk dilinin araştırılmasının, incelenmesinin ve “bilinçle işlenmesinin” yalnızca bir dil meselesi olmadığını vurgulamış ve Türk dili araştırmalarını, tarihî gerçekliğe, pozitif bilime hizmet etmesi bakımından çok önemli bir görev olarak addetmiştir.” dedi.

REKTÖR KALAN DESTEKLEYEN KURUMLARA TEŞEKKÜR ETTİ

Bu önemli vazifeyi yerine getirme noktasında destekleyen kurum ve kuruluşlar ile sempozyuma katılım gösteren bilim insanlarına teşekkür eden Rektör Kalan, “Bu şölenin gerçekleşmesinde bizlere katkılarını sunan başta Kültür ve Turizm Bakanlığına, Antalya Valiliğine, Türk Devletleri Teşkilatı’na, UNESCO Türkiye Millî Komisyonuna, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı’na, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu’na, Türk Dil Kurumu’na, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’na, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı’na, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığına, Alanya Belediyesine, Alanya Turistik İşletmeciler Derneği’ne, Başkent Üniversitesi’ne ve Komrat Devlet Üniversitesi’ne sempozyuma katkı sunan bilim ve sanat insanlarına, hassaten teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

 

“ÇOCUKLARIMIZA VE GENÇLERİMİZE DİLİMİZİ İYİ ÖĞRETMELİYİZ”

Antalya Vali Vekili ve Alanya Kaymakamı Dr. Fatih Ürkmezer de, “Çocuklarımıza da gençlerimize de dilimizi en iyi şekilde aktarmamız gerekiyor. İşte bizlerde Sayın Antalya Valimiz öncülüğünde bütün ilimizde bu yönde eğitsel çalışmalar uygulamaktayız. Uyguladığımız proje kapsamında çocuklarımıza dilimizi en iyi şekilde geliştirmeleri için düzenli olarak başta okuma çalışmaları yaptırıyor, dilimizin ürettiği çok çeşitli eserler ile dilimize çevrilmiş olan bütün eserlerin okunması yönünde çalışmalar yürütüyoruz.” dedi.

“TÜRKÇE DÜNYA DİLİDİR”

‘Dilimiz bizim namusumuzdur’ diyen Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Filiz Kılıç, Türk dilinin, Türk Kültürünü gelecek nesillere aktarılmasında önemli araç olduğunu vurguladı. Türkçe’nin dünya dili olduğunu belirten Kılıç, “Türkçe, Sibirya’dan Orta Avrupa içlerine kadar çok geniş bir coğrafyada önemli anadillerden biri olarak kullanılıyor.” dedi. Ayrıca Kılıç, küreselleşen dünyada Türkçe’nin gelecek nesillere düzgün bir şekilde aktarılması için korunması gerektiğini belirtti.

YÜCEL’DEN ALKÜ’YE TEŞEKKÜR

Sempozyumda konuşan Alaya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, “Alanya’yı fethederek, bu kenti Türk-İslam şehri yapan, Alanya’yı Türklükle, Türkçe ile tanıştıran, bizlere Türk-İslam Medeniyeti ile ilgili bir çok manevi değer ve tarihi eser bırakan Selçuklu Sultanı Büyük Hakan Alaaddin Keykubat’ın şehrinde ve onun adını taşıyan üniversitemizde bu sempozyumu yapıyor olmak bizler için ayrı bir gurur kaynağıdır. Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitemiz Rektörlüğüne 14. Uluslararası Dünya Dili Türkçe Sempozyumu’nu gerçekleştirdikleri için teşekkürümü sunuyorum.” dedi.

Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Özgür Kasım Aydemir, sempozyum süresinde destekleyen tüm kuruluşlara teşekkür ederek, böylesi bir etkinliği düzenlemekten büyük mutluluk duyduklarını ifade etti.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan tarihi bir talepte bulunan Dünya Dili Türkçe Sempozyumları Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Güzel, “İki ay sonra Cumhuriyetimizin 100. yılına gireceğiz. Cumhuriyetimizin 100. yıl armağanı olarak Dünya Dili Türkçe Eğitim Fakültesini kurması bizleri memnun edecektir.” dedi.

Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin de, “Dünya Dili Türkçe Sempozyumu çok güzel bir başlık. Bu şekilde uzun süren sempozyumlar az. Benzer organizasyonların sahipleri belli ama bu organizasyonun ise sahibi hepimiz gibi görünüyor.” şeklinde konuştu.

Türkiye Millî Komisyonu Başkanı Prof. Dr. M. Öcal Oğuz da, “Birleşmiş Milletler kurulurken kabul etmiş olduğu 6 uluslararası dile dikkat çekmek istiyorum. Bu dillerden ikisi daraltılmış toplantıların çalışma dilidir. Bu diller İngilizce ve Fransızca’dır. Daraltmış toplantıdaki iki dil hariç diğer diller uluslararası dil değildir. Bu yapı 2. Dünya savaşının galiplerine göre şekillenmiştir.” dedi.

Sempozyumun sonunda protokol üyelerine Rektör Kalan tarafından plaket ve Sultan Alaaddin Keykubat’ın Çiftbaşlı Kartal figürlü asası hediye edildi. Ardından ise Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin’in Oturum Başkanlığında Başöğretmen Atatürk Konferans Salonunda açış paneli yapıldı.

Sempozyum bilim programlarının ardından ise Azerbaycan’ın güçlü sesi Azerin, Kestel Yerleşkesi Amfitiyatro’da sevenlerine müzik şöleni yaşatacak.

Azerin kimdir? Azerbaycanlı sanatçı Azerin hayatı ve biyografisi! - Haberler

ETKİNLİKLER GÖZ DOLDURACAK

Çırpınırdın Karadeniz’ parçasıyla milyonlarca insan tarafından sevilen ve gönüllere taht kuran Azerin dün akşam saat 20.00’da ALKÜ Kestel Yerleşkesi Amfitiyatro’da konser verdi.

Azerbaycan, Kırım ve Kerkük  sazenlerin de iştirak ettiği sanatçı Azerin, konser süresince Türk Dünyası ülkelerin eserlerini de seslendirerek tüm izleyecilerin büyük taktirini topladı.

Konser sonunda Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan, gecenin anısına sanatçı Azerin’ kutladı, şilt ve çiçek takdim etti.

21 Ekim Cuma günü ise ALKÜ Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı ile Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü tarafından saat 20.00’da ALKÜ Kestel Yerleşkesi Amfitiyatro’da Türk Halk Müziği konseri gerçekleştirilecek.

Gazeteci * Veysel KAVRAYAN

[UHA Haber Ajansı, 21 Ekim 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.