enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:19 İslam aleminin üç ayları Pazar günü başlıyor…
08:58 İHA tehdidi: Türkiye’nin hava savunması hazır mı?
00:58 Bakan Tunç: ‘Terörsüz Türkiye’ süreci ülkemiz için, milletimizin geleceği için çok önemli bir süreç…
00:47 Mehmet Akif Ersoy soruşturmasındaki soru işaretleri
00:34 Şirketlerden N’Aber!
00:29 Fikret Yüksel Foundation ile Başlayan 27 Yıllık Yolculuk, Fikret Yüksel Eğitim Vakfı ile Türkiye’de Kök Salıyor
00:27 Almanya’da tüketici güveni sarsıldı
00:24 AK Parti’nin 60 sayfa ve 15 başlıktan oluşan raporu TBMM Başkanlığı’na teslim edildi…
00:23 Bakan Tunç: Sanal Bahis aile bütünlüğünü tehdit ediyor
00:14 ASELSAN’dan NATO üyesi ülkeye 410 milyon dolarlık ihracat
00:11 Yunanistan’ı kuranlar, onu kendi çıkarları için kullanmak isteyen İngilizler ve Fransızlardı…
00:09 Donald Trump 900 milyar dolarlık savunma bütçesini imzaladı
00:08 Süre yıl sonu doluyor: Suriye’de Kürtlerle anlaşma olur mu?
10:25 Dünyada gündemin öne çıkan haberlerinden özetler!….
10:02 Türkiye’de ve Dünyada ‘Ekonomik Görünüm’…
09:35 Bolivya’da ‘Ekonomik Hal’
09:11 Gazeteci Aslı SÖZLİR’den ‘Sabah Kahvesi’ Orada N’ler oluyor?
07:10 Devlet adamlığı, her istediğini yapabilme serbestliği değil; her yerde kendini sınırlayabilme iradesidir…
00:54 (TARİŞ), 2025–2026 üretim sezonu için zeytinyağı alım fiyatlarını açıkladı…
00:43 Yunanistan’ın Batı Trakya Türklerine Karşı Hak İhlalleri Devam Ediyor…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Yargıtay’dan ‘retweet’ kararı

Yargıtay’dan ‘retweet’ kararı
24 Ağustos 2021
656
A+
A-

UHA HABER / Yargıtay, sosyal medya paylaşımlarına ilişkin dikkat çeken bir karara imza attı. Twitter’da hakaret içerikli paylaşımları retweet yapan kullanıcının hakaret suçu işlediğine hükmetti.

Yargıtay 18’ini Ceza Dairesi, Twitter’da kamu görevlisine hakaret içeren paylaşımı retweet yapan kullanıcının aynı suça ortak olduğu kararını verdi.

Hakaret içerikli paylaşımın daha fazla kullanıcıya ulaştığı ve zincirleme şekilde hakaret suçunun oluştuğu belirtildi.

3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası 

Hukukçular, “Yaptığım her retweet onayladığım anlamına gelmez, retweetlerden sorumlu değilim” mesajının cezadan kurtulmaya yetmeyeceği konusunda uyardı.

Hakaret suçunu işleyenler 3 aydan 2 yıla kadar hapis ve adli para cezası ile cezalandırılıyor.

Hacı Bayram Veli Üniversitesi Prof. Dr. Ender Ethem Atay, Yargıtay 18’ini Ceza Dairesi’nin ‘retweet’ kararını ve sosyal medya düzenlemesini TRT Haber’e değerlendirdi.

Prof. Dr. Ender Ethem Atay, “Ceza kanununda bireylerin bazı tutum ve davranışları yapmaları yasaklanmıştır. Hakaret suçunu Sosyal Medya yoluyla işleyenlerde öncelikle tweeti atan suçludur. Yargıtay 18’inci Ceza Dairesi de bu tweeti yayan kişiyi aynı şekilde suça iştirak etmiş olarak görmüştür. Daha önceki kararları da zaten bu yönde olmuştur. Yani bir fiil birisi tarafından işlenmiş ve başkası da aynı fiili aynı yol ve yöntemlerle yaymışsa o fiili işlemiş sayılmaktadır” değerlendirmesinde bulundu.

Emsal karar sayılacak

Hacı Bayram Veli Üniversitesi Prof. Dr. Ender Ethem Atay, başka bir iştihat karar olmadığı taktirde bu kararın benzer olaylarda emsal sayılacağını da söyledi.

Atay, her vatandaşın düşüncelerini söyleme hakkının belli hukuki çerçevede bulunduğunu belirterek, “Cezai sorumluluğu olan kişinin sosyal medyada yapılmış haberi retweet ettiği zaman, o kanaatte olduğunu yaymış olur. Bu durumda da retweet edilen haber hakaret nitelindeyse aynı düşüncede olunduğu anlamına gelmiş oluyor” dedi.

1 Ekim’de açılacak Meclis’in de ilk gündem maddesinin Sosyal Medya yasası olması planlanıyor.

“Kişiler tutum ve davranışlarına daha çok dikkat edecektir”

Atay, bütün modern hukuk sistemlerinde kişilerin düşünce ve kanaatlerini açıklamadaki sınırın çizildiğini vurgulayarak, “Türk Hukuk Sistemi’nde sosyal medyadaki hakaret suçlarına ilişkin düzenleme yapılacak. Böylelikle, kişiler tutum ve davranışlarına daha çok dikkat edecektir” diye konuştu.

Atay, kullanıcıların sosyal medyada zor durumda kalmamak için haberlerin doğru olduğunu tetkit etmelerinde fayda olduğunu söyledi. Haberin kaynağı doğru olsa bile ifade tarzına da dikkat edilmesi gerektiğini belirten Atay, “Retweet edilen haberin insanların değer yargılarına uygun olup olmadığı kontrol edilmesinde fayda var” dedi.

[UHA Haber Ajansı, 24 Ağustos 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.