enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
13:08 Dünyanın korkulu rüyası: Gazap ve Hayalet sistemleri
12:07 “Terörsüz Türkiye” süreci…
00:59 Emine Erdoğan: Şeb-i Arus, sevgiyi merkeze alan bir irfan mirasıdır
00:57 Boraltan Köprüsü Faciası…Rus ordusundan kaçan 146 Azeri TÜRK’ünün katliamı…
00:55 Alexis Anne-Braun ile Sanat ve Mimarlıkta Anlamın İnşası Konferansı
00:53 İran’dan ABD’nin Venezuela kararına kınama
00:51 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hazreti Mevlana’nın 752. Vuslat Yıl Dönümü’ne ilişkin mesaj yayımladı…
00:50 Emekli Tümgeneral Armağan Kuloğlu : “Terörsüz Türkiye” Bahanesiyle Bölücülük
00:48 Yüzyılın Konut Projesi’nde başvurular bu hafta sona eriyor
00:48 Prof. Dr. Mühip Kanko, “Bu sadece Kocaeli’nin değil, tüm bölgenin su felaketidir”
00:42 Filistinli Hind Rajab’ın hikayesini anlatan “Hind Rajab’ın Sesi” filmi
00:35 ABD Başkanı Trump, Ukrayna-Rusya Savaşı’yla ilgili Avrupalı liderlerle kapsamlı görüşmeler yaptı…
00:32 Doğu Kudüs’ten Filistinli Gazeteci Duha Hmidan’ın haberleri!…
00:26 Bakan Murat Kurum, “553 milyon ağacın kesilmesini önledik”
00:25 Doğu Kudüs’ten Filistinli Gazeteci Huda Fadıl NAİM, Gazze’de yaşanları haber yaptı…
00:25 FETÖ’nün kamu yapılanmalarına operasyon
00:23 TBMM Başkanı Kurtulmuş, “Terörü ilanihaye Türkiye’nin gündeminden kaldıracağız”
00:11 “Uluslararası Naat-ı Şerif Yarışması”nda ödüller sahiplerini buldu
00:10 İngiltere’den “Rusya” mesajı: Gerekirse savaşmaya hazır olmalıyız
00:09 Bakan Kurum: Kira ve konut fiyatlarını dengeleyeceğiz
TÜMÜNÜ GÖSTER →

12 Avrupa ülkesi İsrail’in yeni yerleşim yeri planlarını eleştirdi

12 Avrupa ülkesi İsrail’in yeni yerleşim yeri planlarını eleştirdi
29 Ekim 2021
378
A+
A-

UHA HABER / 12 Avrupa ülkesi yaptığı ortak açıklama ile İsrail’in Batı Şeria’daki yerleşim yerlerini genişletme planlarını eleştirerek, İsrail’e yeni yerleşim birimleri inşa etme kararından vazgeçme çağrısı yaptı. 

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin (DW)’ye dayandırdığı haberine göre, Almanya’nın da aralarında olduğu 12 Batı Avrupa ülkesi İsrail’in işgal altındaki Filistin topraklarındaki yerleşimlerini genişletme planına tepki gösterdi.

Perşembe günü Almanya, Belçika, Danimarka, Finlandiya, Fransa, İrlanda, İtalya, Hollanda, Norveç, Polonya, İsveç ve İspanya dışişleri bakan sözcüleri tarafından imzalanan ortak açıklamada İsrail hükümetine Batı Şeria’da  3 bin 130 yerleşim birimi inşa etme kararından vazgeçme çağrısı yapıldı.

Açıklamada, İsrail’in söz konusu planlarının mevcut uluslararası hukuku ihlal ettiği ve iki devletli bir çözüme yönelik çabaları baltaladığı ifade edildi.

12 Avrupa ülkesi, İsrail ve Filistinlileri “işbirliğini geliştirmek ve gerginliği azaltmak için son aylarda atılan adımların üzerine yenilerini atmaya” çağırdı.

Karar ABD’nin eleştirisinden bir gün sonra alındı

İsrail, Çarşamba günü Batı Şeria’daki yerleşim yerlerinde bin 800 konutun inşasına yeşil ışık yakmıştı. Ayrıca  bin 344 yeni konutun inşasına da ilk onayı vermişti. İsrail’in bu adımı, ABD hükümetinin İsrail’in yerleşim politikasını sert bir şekilde eleştirmesinden bir gün sonra atması ise dikkat çekti.

Uluslararası hukuka göre İsrail’in işgal altındaki Batı Şeria’da bulunan yerleşimleri yasa dışı olarak kabul edilirken, bölgede yerleşimciler ve Filistinliler arasında sıklıkla çatışmalar meydana geliyor.

Israel Palästina Siedlungsbau im Westjordanland

Yerleşimlerde 600 bin kişi yaşıyor

İsrail, 1967’deki Altı Gün Savaşı sırasında Batı Şeria ve Doğu Kudüs’ü ele geçirdi. Savaşın sonunda Mısır’dan Sina Yarımadası’nı, Suriye’den Golan Tepeleri’ni ve Filistin’in Gazze Şeridi ile Batı Şeria topraklarını alan İsrail topraklarını büyük oranda genişletti. Şu anda yaklaşık 600 bin İsrailli Batı Şeria’daki 200’den fazla yerleşim bölgesinde yaşıyor. BM Güvenlik Konseyi, söz konusu yerleşimleri 2016 yılında uluslararası hukukun ihlali olarak nitelendirmiş ve İsrail’i tüm yerleşim faaliyetlerini durdurmaya çağırmıştı.

Filistinliler Batı Şeria, Gazze ve Doğu Kudüs’te kendi devletlerini kurmak istiyor. Naftali Bennett’in başbakan olduğu İsrail hükümeti Haziran ayı ortasında yemin ederek göreve başlamıştı.

[UHA Haber Ajansı, 29 Ekim 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.