enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:49 Savaş 110 km uzakta ama Van’da haberler “masabaşı”
14:10 SAHA İstanbul Elektrik ve Elektronik Komitesi Mart Ayı Toplantısı
13:47 Irak’ta İstikrarın Sonu mu? ABD‑İsrail’in İran’a Saldırısının Yansımaları
13:01 Dışişleri Bakanı Fidan, “Savaşın tüm bölgeye yayıldığını endişeyle müşahede ediyoruz”
23:11 Bölgemiz yine savaş alanına döndü…
22:47 Türkiye–Azerbaycan İş Birliği ve Türk Dünyası üzerine ‘Yuvarlak Masa’ toplantısı
22:05 Bakan Uraloğlu: Ramazan Bayramında 19, 22 ve 23 Mart tarihlerinde 6 ek yüksek hızlı tren seferi düzenlenecek
22:05 Dışişleri Bakanı Fidan, “Netanyahu hükümeti Gazze’de ateşkes ihlallerini sürdürüyor”
21:19 Şehit düşen tıbbiyelilerin anısına tarihi siperlerde toplandılar
21:02 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Zorlu: Türkiye, bugün içeride ve dışarıda hayal edilen şeyleri başarmaya, gerçeğe dönüştürmeye devam ediyor
20:35 Ömer Çelik: İHA/SİHA kabiliyetlerimizi geliştirmemiz beka meselesidir
20:20 “Türkiye’nin gazı kesilebilir”
20:15 Devlet Bahçeli’den tarihçi ve yazar İlber Ortaylı için taziye mesajı
23:24 Küresel Güç Rekabeti ve Bölgesel Jeopolitik Süreçlerde Türk Teşkilatı’nın Rolü
22:37 ABD ve İsrail’in Saldırıları, İran’ın Misillemeleri: Mühimmat Üretimi, Stok Derinliği ve Siyasi Dayanıklılık Testi
22:15 Savaş Nereye Gidiyor?
22:04 ABD/İsrail-İran Savaşı: Durum Değerlendirmesi
21:45 Hamaney’in “Büyük Şeytan” Doktrini: İran Dış Politikası ABD Algısı
20:59 CBME Türkiye, Prestijli Fuarlar Listesine Girdi
19:17 İhlas Haber Ajansı (İHA) Rusya Muhabiri Erhan Altıparmak’a Abhazya’da gazetecilik ödülü
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İran’la nükleer anlaşmanın tarafları Viyana’da görüşecek

İran’la nükleer anlaşmanın tarafları Viyana’da görüşecek
3 Nisan 2021
477
A+
A-

UHA HABER / ABD’nin 2018 yılında çekildiği nükleer anlaşmanın tarafları, anlaşmayı yeniden ele almak için Viyana’da görüşecek.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı‘nın ‘Deutsche Welle‘den aktardığı Reuters’in haberine göre, 2015’te İran’la imzalanan nükleer anlaşmanın geleceği için Tahran ve Washington’dan yetkililerin 6 Nisan’da Viyana’ya gideceği bildirildi. İki ülke temsilcilerinin aynı kentte olacağı, ancak biraraya gelmeyecekleri ifade edildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, anlaşmanın Avrupa, Rusya ve Çinli taraflarıyla anlaşmanın geleceğini ele almak için bir araya geleceklerini açıkladı. Avusturya’da gerçekleştirilmesi planlanan görüşmeleri “ileri doğru atılmış sağlıklı bir adım” olarak nitelendiren Price, müzakerelerin zorlu geçmesini beklediklerini de ifade etti.

Avrupa Birliği’nden (AB) bir üst düzey yetkili, hedefin iki ay içinde anlaşmaya varmak olduğunu açıkladı. Bir başka diplomatik kaynak, ABD’nin İran’a uyguladığı yaptırımlardan hangilerini kaldırabileceğinin ve İran’ın nükleer sorumluluklarının müzakere edileceğini söyledi.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif de Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, amaçlarının yaptırımların kademeli olarak kaldırılmasını nihayete erdirmek ve buna paralel olarak nükleer önlemlerin devreye sokulması olduğunu ifade etti. Zarif, “İran – ABD görüşmesi olmayacak. Buna gerek yok” diye ekledi.

İranlı bir yetkili de Viyana’ya gidecek Amerikan heyetinde İran Özel Temsilcisi Robert Malley ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’ın yer alacağını söyleyerek, İranlı ve Amerikalı yetkililer arasında doğrudan ya da dolaylı görüşmeler olmayacağının altını çizdi.

Maas: Bölge için iyiye işaret

Müzakerelerin devam etmesinin iyiye işaret olduğunu belirten Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas da zaman kaybedilmemesinin önemine dikkat çekti.

Maas, “Yeniden tamamıyla saygı gösterilen bir anlaşma tüm bölgenin güvenliği için bir artı ve bölgesel istikrara yönelik diğer önemli konuların görüşülmesi için en iyi temel olurdu” ifadelerini kullandı.

2015 yılında İran ile Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ABD, Rusya, İngiltere, Fransa, Çin’in yanı sıra Almanya ve AB tarafından da imzalanan anlaşma, İran’a yönelik yaptırımların durdurulması karşılığında Tahran’ın da nükleer programını sınırlandırmasını öngörüyordu. ABD, İran’la imzalanan nükleer anlaşmadan 2018 yılında eski Başkan Donald Trump’ın kararıyla tek taraflı olarak çekilerek Tahran’a yönelik yeni yaptırımları yürürlüğe sokmuştu. Ancak anlaşmaya taraf olan İngiltere, Fransa, Çin, Rusya ve Almanya; ABD’nin bu adımını eleştirerek mutabakata bağlılıklarının sürdüğünü bildirmişti. İran ise Trump yönetiminin tavrına tepki olarak anlaşmadan doğan yükümlülüklerini aşamalı olarak terk etme politikası izlemişti.

Trump’ın halefi, ABD Başkanı Joe Biden, anlaşmayı yeniden hayata geçirmek istemesine rağmen, Washington ve Tahran arasında ilk adımı kimin atacağına dair tereddüt yaşanıyordu.

[UHA Haber Ajansı, 03 Nisan 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.